Parmezanas yra kietasis, tik Italijoje gaminamas sūris, kuris gali būti vadinamas kietųjų sūrių karaliumi. Jam keliami ypatingi reikalavimai.
Skirtingo brandinimo parmezanai yra skirtingo skonio: jaunesni – švelnesio, senesni – sodresnio ir aitresnio. Kuo senesnis sūris, tuo stipresnio poskonio jis suteikia patiekalui.
Tinka degustavimui, tad parmezanas gali būti pagrindinis patiekalas, valgomas tiesiog su duona, vaisiais ar džemu ir užgeriamas vynu (dažniausiai). Taip pat jis gali būti naudojamas kaip pagardas – tereikia užtarkuoti sūrio ant įvairių šaltų užkandžių (populiaru ant karpačio) bei salotų ar karštųjų makaronų, ryžių ar mėsos patiekalų.
Parmezanas gali būti ir ingredientas: jis naudojamas, kai reikia pagaminti sūrio įdarus, taip pat įvairių daržovių pyragų kepimui, tirštų sriubų virimui ir pan.
Parmezane yra daug glutamo rūgšties – apie 1,2 gramo 100 gramų sūrio. Būtent dėl didelio glutamo kiekio parmezanas savyje turi umami skonį.
Beje, umami skoniu pasižymi visi kietieji sūriai. Išbandykite kietuosius sūrius skirtinguose patiekaluose.
Comments