top of page

Grilio sezonas: Alfo grilinimo triukai, kuriuos kartosite visą gyvenimą!

Grilinti gali kiekvienas. Tik vienam sekasi labiau, kitam gal kiek mažiau.. Kita vertus, vertinimas yra labai subjektyvus - kaip ir maisto skonio pajautimas.

Alfas pasidalino keliomis įžvalgomis, kurios tikrai padės tobulėti grilio temoje.

Kaip ir kituose virtuvės reikaluose, stojant prie grilio svarbu būti smalsiam, drąsiam, atviram ir ...jausti malonumą.



Ne triukas, o pirmas patarimas yra šis - išsirinkite grilį, kuris tinka ir patinka kaip tik jums. Jų yra labai įvairių ir skirtingų. Įvertinkite savo pomėgius, galimybes, norus, charakterį ir pan. Jeigu nemėgstate kvepėti dūmais, turite mažiau kantrybės žaisti su ugnimi, gal verta pagalvoti apie elektrinį ar dujinį grilį? Atminkite, geriausias grilis yra tas, kuris geriausias jums.


Grilintojus bene labiausiai kamuojantis klausimas yra šis: ar gerai iškepė? Jaudulys, abejonės, nuolatinis tikrinimas uodžiant, liečiant, įpjaunant mėsą ir pan. tikrai gadina grilinimo malonumą. Todėl triukas, kurį tiesiog privalu išbandyti ir nuolat naudoti - trai maisto termometras. Jis tarnaus ir kepant ant grilio, ir orkaitėje, ir keptuvėje. Daugiau jokių abejonių, tik nesvyruojantis pasitikėjimas!


Saikas. Ne viską ir ne visada reikia prieš grilinant reikia prieskoniuoti, taip pat ne viską ir ne visada reikia prieskoniuoti labai iš anksto. Mėsą galima pamarinuoti likus maždaug valandai iki kepimo (supjausčius mažesniais gabalėliais). Kita vertus, kokybiška mėsa yra skani mėsa, jos nereikia dar labiau skaninti (natūralaus skonio gadinti įvairiais prieskoniais). Jeigu labai norisi, prieskoniuokite saikingai.



Įvairovė. Pastebėjau, kad žmonės nepamiršta išbandyti įvairias mėsos, žuvies ar sūrių rūšis ant grilio, tačiau grilindami daržoves yra kur kas konservatyvesni. Griliui tinka ne tik baklažanas ir cukinija, bet ir moliūgas, svogūnas, svogūnų laiškai, poras, paprikos, kopūstai, kalafiorai, brokoliai, morkos ir t. t. Būtinai išbandykite porą. Tai viena skaniausių ir tinkamiausių grilinti daržovių. Baltąją dalį perpjaukite išilgai pusiau ir kepkite 10-15 minučių, kol apdegs. Nuimkite viršutinį apdegusį sluoksnį ir mėgaukitės.



Eilės tvarka. Nesvarbu, kepate ant grilio, ar ant keptuvės produktus reikia kepti paeiliui: pirmiausia sudedame didesnius mėsos gabalus, tada ilgiau kepančias daržovės, vėliausiai tas, kurios iškepa labai greitai. Jeigu norite kepti viską kartu, pasiruoškite didelį dubenį su dangčiu, į kuriame laikysite iškepusius produktus, kol iškeps visi likusieji.


Subtiliai elkitės su padažais. Neužgoškite gero kepsnio skonio pomidorų padažu ar kečupu. L:abai rekomenduoju gaminti žolelių (pavyzdžiui, chimi churi,), medaus ir sojų, uogų, grilintų paprikų ar šviežių pomidorų padažus patiems: jie ne paslėps, o subtiliai ir švelniai papildys pagrindinio patiekalo skonį.



Atraktyvumas ir... desertai. Geras grilio vakarėlis turėtų baigtis desertu. Nepamirškite, kad ant grilio galima kepti ir desertus. ne tik vaisius, bet netgi šakočius ir keksiukus. Žaidybiškumo ir smagumo suteikia net ir smulkmenos, pavyzdžiui, jeigu kepsite šakotį arba daržovių/mėsos vėrinukus, vietoje metalinių iešmelių, galite naudoti drėgnas medžio šakeles. Ir gražu, ir įdomu, ir kūrybiška.



REKOMENDUOJU PASKAITYTI:


Skanių grilio atradimų!


Comments


Naujausi įrašai

bottom of page