top of page

Greitai pagaminami Žolinių valgiai. 7 receptai

Nors dienos vis dar karštos, Žolinė yra tarsi priminimas apie artėjantį rudenį. Per šią šventę senovėje būdavo pažymima, kad visi svarbiausi lauko darbai jau nudirbti. Ką, minėdami Žolinę, ant stalo dėdavo mūsų protėviai?

Pasak etnologų, per šią šventę žmonės į bažnyčią nešdavo pašventinti derlių. „Tėvo dalis buvo susijusi su javais – truputį kviečių, rugių, avižų, miežių, grikių, priklauso nuo to, ką kiekvienas augino. Motinos dalis – daržo gėrybės, kurias taip pat nešdavo šventinti. Taip pat derliaus dalį reikėdavo uždėti ant aruodo, kad visas būtų išsaugotas. Dalį paaukoti ir elgetoms“.

Svarbios buvo ir Žolinių puokštės iš vaistingųjų, prieskoninių ir dekoratyvinių žolelių, gėlių. Jos siejamos su namų apsauga. Be to, per Žolinę būdavo svarbu susitikti su giminėmis, kaimynais, bičiuliais ir drauge pasivaišinti.

Žolinė yra siejama su visuma, pilnatve, todėl žmonės valgė viską, ką turėjo, džiaugėsi nauju derliumi ir ragavo tai, ką užaugino – javus, daržoves, vaisius. Kaip dažni šios šventės patiekalų ingredientai minimi kopūstai, burokai, morkos.


1. Morkų desertas su jogurtu

desertas su morkomis_receptas
VMG nuotr.

2. Morkų keksiukai

morkų keksiukai_receptas
VMG nuotr.

3. Sultingas ir ypač šlapias obuolių pyragas

obuolių pyragas_receptas
VMG nuotr.


4. Burokėlių salotos su speltų grūdais

burokėlių salotos_Alfo receptas
VMG nuotr.

4. Troškinti kopūstai su šonine

troškinti kopūstai_receptas
VMG nuotr.

5. Grikių salotos su paprikomis, morkomis, kuminu ir aitriosiomis paprikomis

grikių salotos su paprikomis_receptas
VMG nuotr.

6. Greitas, apverstas slyvų pyragas

greitas slyvų pyragas_Alfo receptas
VMG nuotr.

7. Avižiniai sklindžiai su kriaušių gabalėliais ir pelėsinio sūrio pabarstukais

sklindžiai su kriaušėmis_receptas
VMG nuotr.

Gardžių atradimų.

Naujausi įrašai

bottom of page