Sūris ir duona: menas suderinti
- eglerace
- prieš 58 minutes
- 2 min. skaitymo
Prancūziška užkandžių klasika – sūrių lėkštė, yra ritualas, kuris formavosi ir keitėsi šimtmečius,
kol tapo neatsiejama vakarėlių dalimi ne tik Prancūzijoje, bet ir visame pasaulyje.

● Viduramžiais sūris buvo kasdienis varguolių ir vienuolių maistas, dažniausiai valgomas
kartu su duona. Ilgai negendantis, praktiškas ir sotus produktas, baltymų šaltinis, tačiau
be išskirtinio dėmesio.
● Renesanso laikotarpiu sūrio statusas ėmė keistis, dvaruose atsirado įprotis tiekti sūrį po
pagrindinio patiekalo, nes manyta, kad jis „užbaigia virškinimą“ ir paruošia gomurį
desertui.
● Sūrių aukso amžius – Karaliaus Saulės (Liudviko XIV) valdymo laikotarpis, kai sūris
tapo prabangos produktu. Bri net tituluojamas „Karalių sūriu“. Liudvikas XIV inicijavo
sūrių degustavimo tradiciją, mat neatsispirdavo malonumui ragauti keletą skirtingų sūrių
iš eilės. Tai turbūt ir yra modernios sūrių lėkštės pirmtakas.
● XVIII–XIX amžiuje pradėti rašyti gastronomijos vadovėliai, tad ir sūriai pradėti vertinti
dar labiau – ne tik kaip produktas, bet ir kaip skonių menas. Aukštuomenės vakarėliuose
išpopuliarėjo sūrių bufetai, atsirado sūrių sekos taisyklės ir rekomendacijos (ragauti nuo
švelnių iki intensyvių). Sūrių lėkštė tampa šventės tradicija.
● XX amžiuje sūrių lėkštė jau turi savo protokolą. Svarbiausi jo akcentai:
Tai yra 3–5 sūrių rinkinys: šviežias, minkštas, kietas, mėlynasis, ožkų.
Sūriai patiekiami be perteklinių priedų.
Ragaujami po karšto patiekalo prieš desertą.

Tobulas derinys
Prancūzijoje sūrių ir duonos derinimas yra tam tikra kulinarinio meno forma. Kaip tik prancūzai
duonos ir sūrio kompozicijas vertina labiau nei sūrio ir vyno: čia niekada prie sūrio nebus
patiekiama bet kokia duona, nes kiekvienas derinys turi savo subtilių, bet svarbių niuansų:
rūgštesnė subalansuoja sūrio kremiškumą, saldesnė pabrėžia sūrio aštrumą, riešutinė išryškina
brandintų sūrių aromatus...
Kaip rasti tobulą derinį? Sūrių ekspertų ILE DE FRANCE patarimai padės pradėti skanų
nuotykį:
● Kreminė, subtiliai riešutinė Île de France Brie tekstūra yra NR. 1 su šviežutėle bagete, skaniai dera su švelniai saldžia brioche, o taip pat su rugine duona.
● Sodraus autentiško skonio Île de France Camembert, taip pat dera su bagete ar gera
kaimiška duona, bet būtinai išbandykite ir su riešutų duona.
● Île de France Slices skaniai dera su beveik su visomis duonomis. Jis – kaip tas šeimos
draugas, kurį visi mėgsta, nes visur jis tinka ir pritampa!

Gardžių atradimų!


























