7 Alfo rekomendacijos gaminantiems patiekalus be mėsos

Norisi pagyventi be mėsos lėkštėje? Pritrūksta drąsos, manote, kad be mėsos negalite, o gal tiesiog... nesugalvojate, ką gaminti? Alfas dalinasi patarimais, kurie labai pagelbės pradedantiesiems dieną, savaitę, o gal ir visą mėnesį be mėsos.

Juk sausis visame pasaulyje skelbiamas mėnesiu be mėsos, o kitaip – #veganuary'iu!

patiekalų be mėsos receptai
Unsplash.com nuotr.

1. Lengviausias žingsnis – tai iš mėsos (paukštienos, jautienos ar kiaulienos) verdamą sultinį pakeisti naminiu daržovių sultinių arba ekologiško daržovių ir prieskoninių žolelių pavyzdžiui, „Natur Compagnie", sultinio kubeliais.


2. Net ir visų taip mėgstamą čili sriubą galima pagaminti be mėsos ir niekas ne neįtars, kad vietoj jos įdėjote „Naturli" sojos faršo. Taip pat mėsą tinka keisti tradiciniuose patiekaluose su mėsa, kaip antai, Piemenėlio pyrage, kebabuose, apkepuose i ir pan. Sojų faršas yra puikus jautienos ar kiaulienos faršo pakaitalas.



3. Didžiausias pernai metų atradimas yra orkaitėje kepta kopūsto galva su pagardais, kuria žavėjosi ir mėsos nevalgantys ir ją valgantys draugai. Būtinai išbandykite, receptą rasite čia. Nepamirškite, kad ir gūžinis kopūstas, ir kalafioras, ir brokolis, ir pastarnokai yra daržovės, kurios tikrai skaniai pavaduoja mėsos patiekalus.


4. Kai ilsiuosi nuo mėsos, mėgstu ruošti patiekalus su makaronais ir ryžiais, gardinti juos grybais, pavyzdžiui, kreivabūdėmis, pievagrybiais, baravykais, voveraitėmis. Sotu, skanu, taigi, nepastebimai puikiai pakeičia mėsą. Beje, grybai, kaip ir mėsa, turi umami skonio! Nepamirškite mėgstamų patiekalų paskaninti baravykų pudra: tinka gardinti ir troškinius, ir picas ir turbūt visus nesaldžius patiekalus.


5. Pica yra patiekalas, kurį gaminant galima lengvai verstis be mėsos. Naudokite daug įvairių sūrių, daržovių, sojų faršą ir net falafelius. Picos su kopūstais receptą rasite čia.


6. Žiema yra troškinių sezonas, naudokitės tuo. Ar gamintumėte a la daržovių čenakus, ar vieno puodo daržovių patiekalus, dėkite į juos kuo daugiau įvairiausių daržovių: taip sukursite intensyvaus skonio patiekalą. Taip pat negailėkite charakteringų prieskonių, pavyzdžiui, gvazdikėlių, cinamono, rūkytos paprikos ir pan. Troškinių nemėgstame dažniausiai dėl to, kad jų skonis būna blankus. Atminkite: daržovių įvairovė ir prieskoniai troškinius paverčia dievų maistu. Senovinį daržovių troškinio puodeliuose receptą rasite čia.


7. Šiltos daržovių (šakninių, pavyzdžiui) salotos su skaniais padažais, įvairiais sūriais gali pakeisti antrą patiekalą. Keptų burokėlių, salierų, pastarnokų, morkų ir pan. daržovių salotos, gardintos fetos sūriu ir kepintomis sėklomis bei riešutais, pažadins ar sustiprins meilę daržovėms. Vakarienę ar pietus visada išgelbės ir orkaitėje keptų baklažanų su falafeliais receptas.


Skanaus!