top of page

Įdomūs ir gardūs padažai salotoms: uogų, riešutų, daržo žalumynų

Salotos be padažo, tai lyg karalienė be karūnos. Tikėtina, kad jau turite mėgstamiausią, tačiau kulinarijos menas tuo ir žavus, kad kasdien galite surengti vis naują performansą ar dar nepatirtą skonių ir formų instaliaciją. Ypač vasarą, kai galimybių pilni sodai ir daržai.


Serbentai, uogos, uogų padažas. Alfo receptai
Kerniaus Pauliukonio nuotr.


Naujų spalvų salotoms suteiks uogų padažai. Juos paprasta gaminti: šviežias uogas, sutrinkite su vyno actu ir pagardinkite jūros druska. Eksperimentuokite su skirtingomis uogomis.


Lengvas, bet skonių turtingas obuolių sidro acto padažas. Jį gamindami laikykitės proporcijų: 1 dalis obuolių sidro acto, 2 dalys kokybiško, šalto spaudimo sezamų sėklų aliejaus. Padažą pagardinkite medumi ar klevų sirupu, žiupsneliu jūros druskos ir rudaisiais garstyčių grūdeliais.


Jei salotoms gaminti naudojate tik žalumynus ir daržoves, joms gardinti tiks ir riebesni riešutų padažai. Anakardžių, makadamijos riešutus išmirkomi, sutriname, suplakame su tamariu (sojos padažu be glitimo), citrinos sultimis, šviežiu česnaku, svogūnu ar jų milteliais.


pesto padažas, salotos, žaliasis aliejus. Alfo receptai
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Pesto padažas. Jam gaminti tinka įvairiausi daržo žalumynai. Pavyzdžiui, švieži bazilikų ir špinatų lapeliai, sutrintos mirkytos pistacijos, kedro riešutai, česnakas, jūros druska, šiek tiek kanapių sėklų aliejaus.


Salotos mėgsta ir sojos padažą. Tiesa, jame yra glitimo, kurį ne visi toleruoja. Tuomet rinkitės tamarį, kuris gaminamas fermentacijos būdu (todėl lengviau virškinami sojos baltymai) ir jame nėra glitimo.


Tirštesnėms salotoms, mišrainėms galite naudoti ir humusą (avinžirnių pagardą), neriebų jogurtą, trintą avokadą su citrina, garstyčias, tahini (kad tahini – sezamų sėklų kremas lengviau išsimaišytų, pirmiausia sumaišykite jį su šiek tiek šalto vandens, citrinos sultimis ir jūros druska, skaninkite prieskoninėmis žolelėmis).


Unsplash.com nuotr.


Sėkmės ir skanaus!



JUMS TURĖTŲ PATIKTI:




Naujausi įrašai

bottom of page