top of page

Mažoji virtuvės enciklopedija. Mocarela – seksualioji picos ir pomidorų draugė


Mocarela ir pomidorai, salotos, Alfas Ivanauskas
Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Mocarela kildinama iš Pietų Italijos, o jos pavadinimas – iš žodžio „mozzare“, kuris italų kalba reiškia „pjauti“. Tai nuoroda į sūrio gamybos proceso dalį. Italijoje šis sūris skaičiuoja šimtametę istoriją, todėl nustatyti, kada mocarela buvo pagaminta pirmą kartą, yra beveik nebeįmanoma: nekonkrečių užuominų apie ją randama dar XII a. Kapujos vienuolyno raštuose, tačiau pirmas tikslus įrašas buvo padarytas popiežiaus virėjo Bartolomeo Scappi 1570 m. Mocarela gaminama iš buivolų pieno, į kurį dedama raugo ir viskas paliekama kuriam laikui pastovėti. Taip susiformuoja varškė, kuri supjaustoma į gabaliukus ir paliekama kiek sutvirtėti. Tuomet varškė supjaustoma į smulkesnius gabalėlius ir pakaitinama, kad nuo jos atsiskirtų ir nuvarvėtų išrūgos. Sutvirtėjusi masė yra tampoma ir vėl suminkoma (panašiai kaip minkant tešlą), kol pasiekiama subtili mocarelos tekstūra.

Norėdami nustebinti originaliu užkandžiu su mocarela, patiekite ją su balzaminiame acte ir cukruje karamelizuotomis slyvomis, mėtų lapeliais bei kedrų riešutais.



Daugiau apie minkštuosius sūrius skaitykite ČIA


Naujausi įrašai

bottom of page