Kas yra tas GABA ulongas?
Ar ką nors girdėjote apie pastaruosius porą metų sparčiausiai plintantį arbatos gamybos būdą? Jeigu dar ne, jūsų smalsumui patenkinti – trumpa dosjė apie GABA ulongą.
XX amžiaus pabaigoje japonų mokslininkai ieškodami būdo, kaip išlaikyti arbatą kuo ilgesnį laiką šviežią, atlikinėjo įvairius eksperimentus. Vienas tokių – arbatžolių laikymas anaerobinėje aplinkoje. Kas tai yra?
Tai tokia aplinka, kurioje visai nėra arba yra labai labai mažai deguonies. Žinant, kad japonai viską daro preciziškai iki tobulybės, galima manyti, kad jų eksperimentų metu arbatos žolės buvo laikomos bedeguonėje aplinkoje.
Palaikę arbatžoles be deguonies, japonai jas ištyrė. Jiems buvo smalsu, kaip po tokių ,,eksperimentinių krūvių“ pasikeitė arbatžolių cheminė sudėtis. O ji pasikeitė ženkliai: GABA kiekis, lyginant ,,prieš“ su ,,po“ šovė į debesis!
Taigi, kas yra GABA? Tai gamma–amino sviesto rūgštis arba gamma-Amino butyric acid. o sutrumpintai – GABA. Kadangi tuo metu japonai jau žinojo, kad GABA yra natūraliai smegenyse gaminama/sintetinama medžiaga, kuri padeda nerviniams impulsams veiksmingiau komunikuoti tarpusavyje, sustiprina dėmesio koncentraciją, nuramina, pagerina darbingumą, nusprendė, kad visai būtų naudinga tokiu gėriu pasidalinti ir su žmonėmis, nes mes gi visi norime ir ramesni būti, ir sutelktą dėmesį lengviau ir ilgiau išlaikyti.
Kaip GABA arbata veikia, koks jos skonis, kaip saldžiai kvepia užpilamas GABA ulongas – neaprašysiu. Reikia ragauti.
Tekstas parengtas pagal www.tosarbatos.lt