top of page

Inetos Stasiulytės triukai, padedantys saugoti figūrą (+ greitas sriubos receptas)

Teatro, kino ir televizijos aktorė Ineta Stasiulytė daugeliui Lietuvos moterų yra energingumo ir dailios figūros etalonas.

Paklausta, kaip jai pavyksta visada atrodyti pasitempusiai ir lieknai, garsi moteris išduoda laiko patikrintas mitybos paslaptis, taip pat dalijasi grikių košę stulbinamai paskaninančiais ingredientais bei kvapnios lęšių sriubos receptu.


Ar dažnai lankotės restoranuose?

Retai. Daugiausia valgome namuose. Išėjimams nelabai pavyksta rasti laiko. O namuose – ir sveikiau, ir laiko mažiau sugaišti.


Kas jūsų namuose dažniausiai stoja prie viryklės?

Deividas labai dažnai gamina. Ypač dabar, kai įsigijo grilį. Jis su juo viską kepa ir net rūkymu užsiima! Ir ne tik savaitgaliais, kaip kad vyrai mėgsta, bet paprastą dieną stebina skaniausiais patiekalais. Pavyzdžiui, Deivido gaminami „hamburgeriai“ puikūs, kaskart prigalvoja įdomių jų gaminimo receptų. Aš kartais sakau: „Tai dedam patiekalą paprastai į orkaitę ir kepam.“ O jis – ne. Kuria grilį, kad tas penkias minutes pakeptų mėsainį.


Ar jums svarbus mitybos režimas?

Iš būtinų kasdienių ritualų išskirčiau nebent vandens gėrimą tik atsikėlus, o šiaip esu žmogus be režimo. Tame nėra nieko gero, bet situacija tikriausiai jau nebepasikeis. Šiek tiek tvarkos gyvenimui suteikė eksperimentas, kai mėnesį buvau užsisakiusi sveiką, subalansuotą maistą (pusryčiai, pietūs, vakarienė, užkandžiai), kurį man kasryt tiekė į namus. Ir skanu, ir laiko sutaupė, ir padėjo maitinis sveikai net vykstant iš vienos gastrolės į kitą. Nes nuolatinis degalinių maistas ne tik antsvoriu gresia, bet ir ligomis.

Ką dažniausiai valgote pusryčiams?

Man didžiausias delikatesas yra specialiai ruošti grikiai. Išverdu juos taip, kad dar būtų gana kieti, sutrinu kanapių sėklas, linų sėmenis ir šiuo mišiniu pabarstau grikius. Belieka košę paskaninti sviestuku ir… fantastika. Beje, bandžiau virti košę su pienu – neskanu.


Koks triukas veikia, jei norisi atsikratyti kelių papildomų kilogramų ar išlaikyti esamą kūno svorį?

Pirma, nepulkite ryte valgyti, kol nenuėjote į tualetą tvarkyti rimtų reikalų. Antra, turėtų būti tarp paskutinio valgymo vakare ir pusryčių keliolikos valandų tarpas. Jei, pavyzdžiui, pavalgote 23 nakties, ryte nepulkite prie šaldytuvo vos pramerkę akis 8 ryto.


O kaip neprisivalgyti vakare?

Valgyti vakarienę laiku ir, svarbiausia, ją valgant daug kramtyti. Jei valgome neskubėdami, pasijuntame sotūs, užkandžiauti nebesinori. Dar viena ajurvedos taisyklė, apsauganti nuo naktipiečių – per dieną paragauti visų penkių skonių: saldaus, rūgštaus, kartaus, sūraus ir umami.


Šiltuoju metų laiku moterys susirūpina ir celiulitu. Ar tikite, kad mityba tam irgi turi įtakos?

Kiek teko domėtis, celiulitui įtaką daro vandens trūkumas. Tad gerkime daugiau vandens. Ši taisyklė bus naudinga daugeliu prasmių.


Dabar daug kas ryžtasi laikytis cukraus iššūkių. Ką manote apie cukrų – verta su juo kovoti, ir jei taip, tai kaip?

Nesuku dėl to cukraus galvos. Manau, ne radikaliu atsisakymu galima kažką pakeisti, o saiku. Bent jau pati pastebėjau, kad man su laiku atsirado sąmoningumas. Kišu į burną vieną saldainį, antrą, skonis kaip ir pajaustas, malonumas irgi, ir tada savęs paklausiu: „O trečio saldainio man būtinai reikia?“ Ir žinau atsakymą – ne. Vadinasi, užtenka. Kramtyti kažką vien dėl kramtymo nėra nei sveika, nei protinga.


Kokiu desertu jus galima papirkti?

Labai džiaugiuosi, kai kavinėje randu tą karštą šokoladinį lavos pyragaitį, kai vos jo atsignybus, į lėkštę išteka šokoladas. Beje, parduotuvėje radau šio deserto pusfabrikačių. Nusiperki, pašauni į orkaitę ir netrukus gali valgyti desertą kaip kavinėje.


Superpaprasta lęšių sriuba pagal Inetą

Jums reikės:

  • 1 svogūno

  • 1 morkos

  • 1 stiklinės raudonųjų lęšių

  • gabalėlio imbiero šaknies

  • 1 šaukšto aliejaus

  • 1 skardinės trintų pomidorų

  • 1 l sultinio (galima ir iš kubelio, svarbu, kad būtų ekologiškas)

  • Azijietiškų prieskonių (kumino, kario miltelių) ir pipirų pagal skonį

  • Žiupsnelio parmezano sūrio

Kaip gaminti

Puode aliejuje pakepkite smulkintą svogūną, sutarkuotą morką bei imbierą, suberkite azijietiškus prieskonius. Suberkite lęšius, užpilkite sultiniu ir pavirkite 10–15 min. Galiausiai, į sriubą suverskite pomidorų tyrę ir dar pavirkite apie 5 min. Jei trūksta aštrumo, galima įpjaustyti šiek tiek česnako, raudonojo pipiro ar dar daugiau imbiero. Sriubą galima valgyti iškart, bet galima ir sutrinti trintuvu. Patiekti pabarsčius parmezano sūriu, galima papuošti kalendromis.


Skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page