Pusryčiai su menininke Monika Dirsyte: „Man patinka būti šiek tiek išalkusiai"
- eglerace
- 2024-04-01
- 3 min. skaitymo
Atnaujinta: 03-20
Monika Dirsytė yra viena aktyviausių jaunosios kartos performanso menininkų Lietuvoje, dažnai vadinama lietuviškąja Marina Abromovič. Monikos galva „pramušta" idėjomis, kurios jos meno spektaklių žiūrovus išmuša iš vėžių, bet tuo pat metu įrodo, kad ribų nėra – visos ribos yra tik mūsų galvose ir, jeigu norime ir siekiame, visas jas galime peržengti.
Netrukus Monika išleis savo naują knygą NE/RIBA, kurioje dalinsis ir labai jautriais asmeniniais išgyvenimais, patirtimis, ir performanso meno paslaptimis.
Menas tam tikra prasme menas irgi yra maistas. Juk dažnai sakoma, kad tai dvasios penas. Kalbiname Moniką apie pusryčius.
Kvietimą į Monikos Dirsytės performansą ir knygos pristatymą galite įsigyti čia.

Esi pusryčių žmogus ar gali išgyventi ir be jų? Kuris dienos valgymas tau svarbiausias, įdomiausias, laukiamiausias?
Mano pusryčiai, jei galima juos taip pavadinti, dažniausiai būna labai maži. Gali būti kelios datulės prie kavos arba tiesiog mažas sumuštinis su avokadu. Laukiamiausia, matyt, vakarienė, nes tuomet susitinku su savo dukra ir tai būna mūsų laikas.
Pusryčiai, kuriuos mėgai vaikystėje, ir iki šiol tas maistas kelia šiltus prisiminimus?Prisimenu, močiutė, kuri gyveno Amerikoje, atsiųsdavo man riešutų sviesto – to traškaus :) ir ji pasakojo, kad ten jis tepamas ant baltos duonos, o ant viršaus būtinai gardinamas vyšnių džemu. Kiek pamenu, visada prašydavau mamos, kad man tokį padarytų.
Jeigu į valgiaraštį būtų galima įtraukti meną, t. y. jeigu būtų galima pasisotinti „valgant” meno kūrinius: ką sau patiektum pusryčiams ir kodėl?
Aš ir patiekiu! Būtent pusryčiai man ir yra tas magiškas laikas, kai galima mintyse susikurti savo dieną! Mintys juk ir yra meno sėklos.

Didžiausia Tavo pusryčių nuodėmė?
Kuo vyresnė tampu, tuo mažiau turiu nuodėmių :) Man pavyksta susitarti su savimi. Kaip ir sakiau, jeigu valgau kažką saldaus, dažniausiai tai ir būna pusryčių metu. Po to saldumynai man gali išvis išnykti.
Kava, arbata, žaliasis kokteilis, vanduo?
Kava man yra šventas reikalas. Tačiau nieko prieš ir žaliuosius kokteilius. Kartais keliskart per savaitę geriu salierų sultis.
Ar turi kokių nors pusryčių ritualų?
Anksti atsikelti, kol dukra dar miega, apmąstyti dieną, susidėlioti planus. Būtinai atsidarau langą, įleidžiu šviežio oro. Patinka ryto gaiva.
Tau geriau kuriasi, kai esi soti ar kai alkana?
Man visada patinka būti šiek tiek išalkusiai. Tikiu, kas saikingumas visame kame yra raktas į sveikatą ir gerą savijautą.

Su kokia garsia asmenybe iš meno pasaulio norėtum suvalgyti lėtuosius savaitgalio pusryčius, apie ką norėtum pasikalbėti, paklausti?
Jeigu atvirai – neturiu tokio noro. Jau seniai netikiu autoritetais ir neidealizuoju žmonių. Yra menininkų, kurių kūrybą seku. Bet neturiu noro kažko jų paklausti ar gauti autografą. Mieliau išgerčiau kavos su man brangiu žmogumi. Ir paklausčiau: kaip praėjo tavo savaitė?
Smalsu, ar Tau patinka virtuvė, joje sukiotis, kurti kažką iš produktų – tai irgi savotiškas performansas…
Man patinka, dažniausiai tą darau savaitgaliais, kai turiu daugiau laisvo laiko. Bet prisipažinsiu čia man jau reikia įkvėpimo!
Ar yra vieta mieste, kur mėgsti nueiti pusryčių?
Aš esu Vilniaus senamiesčio gyventoja ir palaikau visas mielas kavinukes. Negaliu išduoti :)

Ko palinkėtum pusryčiaujantiems?
Pusryčiai yra dienos pradžia. Linkiu pradėti juos gražiai, su maloniu jausmu sau ir aplinkai.
Su kokiu patiekalu būtų galima asocijuoti Tavo naujausią knygą?
O, koks geras klausimas. Reikia pagalvoti. Knyga drąsi, atvira, ir, tikiu, paliečianti. Tuo pačiu ji kitokia. Iš vienos pusės, tai galėtų būti, tarkime, koks netikėtas modernus patiekalas, kurio skonį sunku suprasti. Bet tuo pačiu tai galėtų būti ir ką tik iš orkaitės ištrauktas obuolių pyragas, toks kvepiantis ir savas.

MONIKOS MĖGSTAMIAUSIŲ SALOTŲ SU PAPAJA IR KREVETĖMIS RECEPTAS
Salotoms pagaminti reikia:
1 brandi papaja (geriausiai naudojama ne per daug sunokusi)
100 g šviežių krevetių (jei norite pridėti baltymų)
1 nedidelis agurkas
1 raudona paprika
1 morka
1 mažas raudonas svogūnas
1/4 puodelio šviežių kalendrų lapelių
1/4 puodelio žemės riešutų (grūsti arba sveiki)
2 šaukštai sojos padažo
1 šaukštas ryžių acto
1 šaukštelis cukraus
1 šaukštelis čili pastos (pagal skonį)
1 šaukštas sezamo aliejaus
Papajos paruošimas: nuimkite papajos žievelę ir supjaustykite ją plonais juostelėmis arba mažais kubeliais.
Krevetės: jei naudojate krevetes, apkepkite pagal skonį.
Daržovės: agurką, papriką ir morką supjaustykite plonais juostelėmis (galite naudoti mandoliną arba aštrų peilį). Svogūną supjaustykite labai plonai.
Padažas: dubenėlyje sumaišykite sojos padažą, ryžių actą, cukrų, čili pastą ir sezamo aliejų. Gerai išmaišykite, kol cukrus ištirps ir visi ingredientai susijungs.
Sujungimas: į didelį dubenį sudėkite visus paruoštus ingredientus: papają, daržoves, krevetes (jei naudojate), kalendras ir žemės riešutus.
Padažas: supilkite padažą ant salotų ir švelniai išmaišykite.
Patiekimas: salotas patiekite kaip gaivų užkandį arba lengvą pagrindinį patiekalą.
Gardžių atradimų!