Alfo patarimai: gaminate be mėsos – žaiskite prieskoniais!

Daržovių suvalgome mažiau nei mėsos produktų, nes... patiekalai tik su daržovėmis yra prėskesni ir nuobodūs? Alfas Ivanauskas kviečia išbandyti kelis kulinarinius triukus, kurie paneigs šį mitą.


prieskoniai daržovių patiekalams
Shutterstock.com nuotr.

Kario prieskoniai. Daugiausia prieskonių, pavyzdžiui, ciberžolė, druska, kalendra, raudonieji, juodieji ar kvapniejipipirai, kardamonas, ožragė, česnakas, imbieras, gvazdikėliai, cinamonas, garstyčios, paprika, muskatas yra kario prieskonių mišinyje. Drąsiai naudokite šį prieskonių mišinį ne tik kario patiekalams ruošti, bet ir daržovių troškiniuose. Jeigu iki šiol gaminote švelnų daržovių patiekalą su pipirais, lauro lapu ir druska, tai pamėginkite troškinį paskaninti keliais šaukštais kario miltelių arba kario pastos. Kario prieskoniai ne tik nusispalvins patiekalą ryškiomis spalvomis tiesiogine prasme, bet ir suteiks visiškai naujų skonio spalvų.

Receptas įkvėpimui laukia čia.

kario patiekalas, receptas
VMG nuotr.

Sojų padažas turi penktojo, umami, skonio, todėl, kai kepate ar troškinate daržoves, vietoj druskos šliukštelkite, pavyzdžiui, KIKKOMAN sojų padažo. Jis suteiks ypatingo skonio, kvapo ir poskonių. Paprastas triukas, o rezultatas stulbinantis. Įkvėpimui – receptas.

Tik labai svarbu, kad sojos įpiltumėte į dar kepamas ar troškinamas daržoves, kad padažas sušiltų ir atvertų savo skonio gelmes.


daržovių troškinys, receptas
VMG nuotr.

Terijakio padažas tinka kepamiems baklažanams ar brokoliams gardinti. Baigdami kepti ar troškinti tiesiog įpilkite kelis šaukštus šio padažo, dar galite apibarstyti sezamų sėklomis ir šviežiu česnaku. Tai triukas, kuris daržovėms suteiks azijietiško skonio.


Garstyčios ir vynas. Jeigu mėgstate troškinti ropines daržoves, į sultinį galite įpilto baltojo vyno ir paskaninti keliais šaukštais dižono garstyčių. Ši kombinacija padarys jūsų patiekalą unikalų.


Rūkyta paprika turi tokio poskonio, kurio neturi joks kitas prieskonis. Jeigu į troškinius berdavote saldžios paprikos miltelių, būtinai paįvairinkite skonį žiupsneliu rūkytos: išglamonės daržoves, pakerės visas jusles!


makaronai su umami padažu, receptas
VMG nuotr.

Umami padažas. Ilgai verdamas labai įvairių daržovių sultinys taip pat umami skonio, bet jeigu neturite laiko, įsigykite visiškai natūralų augalinį umami padažą – jame toks skonio koncentratas, kad daržovių, makaronų ir kiti patiekalai taps tiesiog neatsivalgomi. Spagečių su umami skonio padažu receptą rasite čia.


Alfas Ivanauskas, patarimai
VMG nuotr.


Sėkmės ir skanaus!