top of page

Gydytoja dietologė: „Aštrūs prieskoniai gali pakeisti druską"

Nors aštrus maistas daugeliui asocijuojasi su Meksika, Indija ar kitomis šalimis, vis daugiau savo vietos jis atranda ir mūsų šalies virtuvėje. Tačiau apie jį sklando ir daug įvairių mitų. Ar iš tikrųjų aštrus maistas padeda mesti svorį? O gal padeda įveikti tam tikras ligas? Kokie aštraus maisto pliusai ir minusai?

Į visus šiuos klausimus laidoje #Alfaslive atsakė gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.



Ar vaikams galima valgyti aštrų maistą?

Jeigu vaikas nėra jo valgęs, tuomet suvalgęs „čili pipirą“, ilgai verks ir jausis blogai. Aštrus maistas yra kultūros dalis, todėl dažniausia priežastis, kodėl jis yra naudojamas, yra ne kažkokia nauda, o tiesiog toje šalyje valgyti aštriai įprasta šimtmečius ar net tūkstantmečius. Į klausimą, ar vaikas gali ragauti aštrų maistą, atsakau: taip, gali. Bet prie šio skonio vaikas turėtų būti pratinamas nuosekliai. Žinoma, tas pats galioja ir vyresniems žmonėms. Trumpai tariant, aštrūs prieskoniai ir jais gardintas maistas yra kultūros dalis. Ar tinka toje kultūroje negyvenantiems žmonėms, labai individualu. Taip pat svarbu atsižvelgti ir sveikatos būklę.


Kas vyksta organizme, kai paragaujame aštraus maisto?

Kadangi mūsų liežuvyje nėra aštraus maisto receptorių, yra dirginami šilumos ir skausmo receptoriai. Pipirai pasižymi aštrumu ir ta yra jų būdas apsisaugoti nuo gyvūnų. Tai evoliucijos dalis ir būdas išgyventi. Žmogus yra beveik vienintelis padaras, kuris aštrumo nebijo ir pratinasi jį ragauti. Valgydami aštriai mes jaučiame šilumą bei skausmą ir tai ilgainiui suvokiame lyg deginimo jausmą. Kartais atrodo, kad aštraus maisto ragavimas yra susijęs su šildymo jausmu, t. y. valgydami aštriai mes tarsi bandome sušilti. Bet iš tiesų yra atvirkščiai, nes valgant išsiskiria prakaitas ir organizmas tokiu būdu bando mus atvėsinti. Tuo pat metu mūsų smegenys išskiria endorfinus, lyg mus tuo pačiu ir ramindamos.

Galima teigti, kad valgant aštrų maistą jaučiamas savotiškas malonumas, galbūt ne iš pirmo ar antro karto. Yra toks palyginimas, kad tai tarsi šuolis su parašiutu ar siaubo filmų žiūrėjimas.


Kokie gali būti aštraus maisto pliusai?

Labai reikšminga, kad aštrūs prieskoniai gali pakeisti druską. Tai viena iš labai didelių naudų. Ir ta nauda sveikatai gali būti labai reikšminga, nes visi žinome, kas nutinka, jei druskos vartojame per daug. Tyrimai rodo, kad grupėse, kuriose aštrus maistas vartojamas dažniau ar net kasdien, yra mažinama mirties rizika.


Būkime sveiki!


Naujausi įrašai

bottom of page