top of page

Maisto technologė įspėja: skaitykite gaminio sudėtį, nes etikečių užrašai klaidina 

Dažnai apsipirkinėdami net nepagalvojame, kokius produktus dedame į savo pirkinių krepšelį. Pasitikime etiketėmis ir galvojame, kad užrašai: „Eko“, „Rankų darbo“, „Natūralu“ – apibūdina produktą kaip sveiką ir gerą vartoti. Ar taip yra iš tikrųjų?



Šeštadieninėje ALFAS LIVE laidoje jos vedėjas Alfas Ivanauskas kalbino Ramintą Bogušienę – maisto technologę, VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėją. Keli specialistės patarimai, kaip apsipirkinėti, kad neapsigautume:


Pirmenybę teikite gryniems maisto produktams. „Pirmiausia, renkantis maisto produktus, pirmenybę reiktų teikti gryniems maisto produktams. Pagrindiniame mūsų krepšelyje prekybos centruose ar turguose turi būti produktai, kurie yra nesupakuoti ir be sudedamųjų dalių. Tai gali būti: daržovės vaisiai, mėsa, šviežia žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, nerūkyti, ne stipriai perdirbti, grūdinės kultūros – tokie produktai, kurie turi būti ant mūsų stalo.


Skaitykite etiketę. „Jeigu renkatės supakuotus maisto produktus – vadovaukitės ne marketingo gudrybėmis ir ne tuo, kas parašyta pirmoje pakuotės pusėje, o skaitykite sudėtį, kas parašyta kitoje pusėje. Kiek yra sudedamųjų dalių? Jeigu matote labai ilgą sudedamųjų dalių sąrašą – neieškokite, kas sveikiau ar nesveikiau – pereikite prie kito produkto. Žiūrėkite, kokia pirma sudedamoji dalis. Skaitykite sudėtį to, ką jūs perkate.“


Gerą gaminį gali sugadinti vos vienas ingredientas! „Rinkdamiesi patiekalus, pvz.: vištieną su makaronais, rinkitės pilno grūdo makaronus. Tačiau pasigaminus pakankamai sveiką patiekalą, nesugalvokite visko užpilti padažu. Suvartoję 100g padažo jūs faktiškai gaunate trečdalį savo dienos kalorijų normos – 400kcal."


Cukrus ar saldikliai? „Cukraus pakeitimas saldikliais mūsų sveikatos neišsaugos. Ne cukrus yra didysis blogis, o jo perteklius. Tie, kurie galvoja, kad saldikliai išgelbės jų sveikatą, nes cukrus yra blogai, po 2 metų tikrai susitiksim ir atsiprašysite cukraus. Pats cukrus nėra blogai, kadangi jo suvartojama perteklinis kiekis, todėl eskaluojama, kad tai yra blogai. Nors dar priklauso, kokį cukraus šaltinį pasirenkame."



Visą laidą ALFAS LIVE galite pažiūrėti ČIA







Naujausi įrašai

bottom of page