top of page

Šventiniai Vasario 16-osios pietūs: trijų spalvų cepelinai su varške pagal Renatą Ničajienę

Be šventės svarbiausiose miesto aikštėse, be koncertų, kurie pakelia dvasią ir sukuria tą nenusakomą vienybės jausmą, kai esi apsuptas bendraminčių ir į šypseną atsakai šypsena arba trispalvės mostelėjimu – kaip Valstybės atkūrimo dieną paminėti šiemet?

Iškelti trispalvę ir susėsti prie stalo: nebūtinai prisivalgyti, labiau – pabendrauti ir pasimėgauti. Nes lygiai kaip dvasią keliančios dainos, žmones vienija maistas.


cepelinai, sezoninė virtuvė, Renata Ničajienė
Asmeninio archyvo nuotr.

Kulinarinių knygų, tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė jau dešimt metų vasario 16-ąją pažymi pagamindama išskirtinai šiai progai skirtą patiekalą: trispalvę želė ar trispalvį tortą arba kažką nostalgiško, ką gamindavo mūsų močiutės ir dar jų mamos: Napoleono tortą, varškės spurgytes, močiutės sausainėlius ir pan.

O prieš trejus metus ši šeiminė tradicija išplito plačiau. Minint Lietuvos nepriklausomybės šimtmetį Renata inicijavo visą Lietuvą apėmusį saldų virusą „100 tortų Lietuvai". Kiekvieną dieną nuo pat Vasario 16-osios iki gegužės 26-osios buvo pristatomas vis naujas torto receptas, o projektą vainikavo 100 tortų ragavimo šventė Druskininkuose.


Renata Ničajienė, 100 tortų Lietuvai
Asmeninio archyvo nuotr.

Šiemet vasario 16-ąja Renata pasitinka patiekdama trispalvių cepelinų. Susiburkite visa šeima virtuvėje ir pasigaminkite sau nedidelę, bet skanią, estetišką lietuvišką šventę.


Spalvoti cepelinai su varške

Cepelinai, Renatos Ničajienės receptas
Asmeninio archyvo nuotr.

Cepelinams pagaminti reikia:

  • 3 kg bulvių

  • 1 šaukšto citrinų sulčių

  • 1 šaukštelio druskos

  • 1 šaukštelio ciberžolių miltelių

  • 2 šaukštelių liofilizuotų burokėlių miltelių

  • 3 šaukštelių liofilizuotų špinatų miltelių

Įdarui:

  • 300 g riebios varškės

  • 3-4 šaukštų riebios grietinės

  • šaukštelio peletrūnų druskos

  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Varškės padažui:

  • 200 g riebios varškės

  • 0,5 stiklinės pieno

  • 1 šaukštelio peletrūnų druskos

  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

  • Spirgučių padažui:

  • 250 g smulkiai pjaustytos kiaulienos šoninės

  • 2 svogūnų

  1. Bulves nuskuskite ir iš karto sutarkuokite bulvių tarkavimo mašina. Jei tokios neturite, galite tarkuoti smulkia tarka rankomis. Bulvių tarkius labai gerai nusunkite (geriausiai tam tinka sūrmaišis ar marlės atraižą), kad būtų kuo sausesni. Bulvių sulčių neišpilkite, palaukite 10 minučių, kol jų apačioje nusistovės krakmolas. Bulvių sultis nupilkite (dalį jų pasilikite) o iš apačios išimkite visą nusistovėjusį bulvių krakmolą ir įmaišykite kartu su druska ir citrinų sultimis į bulvių tarkius.

  2. Paruoštus bulvių tarkius padalinkite į tris lygias dalis ir sudėkite į atskirus indus. Geltonai spalvai išgauti pakaks 1 šaukštelio ciberžolės miltelių, gerai rankomis išmaišykite iki vientisos gražios spalvos. Žaliai spalvai išgauti prireiks kiek daugiau - 3 šaukštelių liofilizuotų špinatų miltelių, juos subėrę gerai išmaišykite tarkius iki vientisos žalsvos spalvos. Raudonai spalvai išgauti užteks 2 šaukštelių liofilizuotų burokėlių miltelių, kuriuos taip pat gerai išmaišykite su tarkiais, kol spalva taps vientisa.

  3. Paruoškite varškės įdarą. Varškę išsukite su grietine ir peletrūnų druska, jei tokios neturite, berkite džiovintų peletrūnų ir atskirai druskos, gardinkite maltais juodaisiais pipirais. Varškę išmaišykite iki vientisos masės. Šį įdarą galite pasiruošti anksčiau ir laikyti šaldytuve, kol prireiks.

  4. Formuokite nedidelius cepelinus. Kad jie būtų vienodi tarkius dalinkite šaukštu. Į kiekvieno cepelino vidų įdėkite po šaukštelį varškės įdaro ir gražiai suformuokite pailgus cepelinus.

  5. Virimui pasiruoškite 3 atskirus puodus, kiekvienai cepelinų spalvai atskirai. Cepelinams skirtą vandenį pasūdykite ir į kiekvieną įpilkite po pusę stiklinės atlikusių bulvių sulčių, kad verdami cepelinai neištižtų. Cepelinus virkite apie 15-25 minutes, priklausomai nuo jų dydžio.

  6. Kol verda cepelinai, paruoškite padažus. Varškę išsukite su peletrūnų druska ir pienu, šis padažas turi būti gana skystas. Smulkiai pjaustytus spirgučius pakaitinkite keptuvėje, kol paleis riebalus ir gražiai apskrus, tada suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir pakepinkite, kol pagels. Padažus supilkite atskirai į indelius ir pateikite šalia cepelinų kartu su grietine.

  7. Išvirusius cepelinus kartu su padažais patiekite, kol karšti.


Cepelinai, Renatos NIčajienės receptas
Asmeninio archyvo nuotr.


Skanaus ir gražios šventės!

Naujausi įrašai

bottom of page