Viskas, ką reikia žinoti apie miltus – jūsų prašyta ir labai pageidauta tema. O kaip kitaip: nei blynų, nei lietinių, nei picos, nei pyragų be miltų nebūtų. Kokiems kepiniams, kokie miltai, ir kodėl tinka? Kuo keisti kvietinius miltus: kukurūzų, ryžių ar viso grūdo dalių miltais? Kas tas glitimas, kokių patiekalų be jo nepagaminsite, o kada galima eksperimentuoti?
Labai dažnai žmonės, išgirdę apie vienų ar kitų miltų naudingumą, pradeda eksperimentuoti ir keisti vienus kitais patiekaluose. Pavyzdžiui, išgirdę, kad visagrūdžiai miltai yra labai naudingi, senieji miltai išmetami ir keičiami naujais. Tačiau patiekalai nebepavyksta. Ką turime žinoti?
Šiuos ir panašius klausimus nagrinėjo bei daugybę technologinių niuansų laidoje KULINARINIS MELO DETEKTORIUS atskleidė Alfas ir Kauno kolegijos lektorė, maisto technologė Inga Pupelienė-Nikštutė.
Kuo skiriasi įvairūs miltai? Ir ką reikėtų žinoti prieš juos renkantis?
Pagrindinis miltų skirtumas – jie turi glitimo arba ne. Jeigu tai yra visagrūdžiai miltai, tuomet juose
bus daugiau skaidulinių medžiagų, bet bus ir glitimo. Kukurūzų miltai neturi glitimo, juos galima
naudoti gaminat varškės apkepą, blynelius, nes juose yra krakmolo, bet visiškai pakeisti kvietinių
miltų jais negalima. Ryžių miltai turi krakmolo, bet neturi glitimo.
Nuo ko priklauso miltų spalva?
Miltų spalva priklauso nuo augalų, iš kurių jie yra gaminami, bet ir nuo to, kas juose sumalta.
Kvietiniai miltai – balčiausi iš visų, bet jie yra ir mažiausiai vertingi. Išorinėje grūdų luobelėje yra
kaupiamos mineralinės medžiagos, jose daugiau baltymų, tačiau gaminant šiuos miltus luobelės yra pašalinamos.
Visagrūdžiai miltai yra šiek tiek tamsesni, todėl ir kepiniai bus šiek tiek tamsesni. Jeigu norite
gaminti sveikiau, rekomenduojama patiekaluose naudoti iki 50 % tokių miltų. Dėti pusę kvietinių ir
pusę visagrūdžių miltų. Tai yra geras santykis, kai nerizikuojate, kad patiekalai nepavyks.
Kukurūzų miltai suteikia labai gražią gelsvą spalvą, bet jei paprastus miltus pakeisite tik šiais
miltais, jausis jų poskonis, kuris ne visiems patinka.
Ryžių miltai naudojami rečiausiai, jie yra šiek tiek balkšvos spalvos ir dažniausiai naudojami
makaronams ar virtinukams gaminti.
Jeigu patiekalo didžiąją dalį sudaro miltai, jokiu būdu nekeiskite viso jų kiekio kitais miltais, nes
tokiu atveju patiekalas greičiausiai nepavyks. Galite dėti miltus dalindami per pusę arba praturtinti
keliais šaukštais, bet visiškai keisti nereikia.
Comments