Kas tie prebiotikai?
„Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su avižų gėrimo „AVOO“ įkūrėja Paulina Štreimikyte pasakojo, kas yra prebiotikai ir kuo jie skiriasi nuo probiotikų, bei parodė, kaip pasigaminti sveiką avižų pieno arbatą.
Laidoje buvo atskleista, kuo prebiotikai naudingi mūsų organizmui? Ar gerai ryte valgyti avižinę košę ir kodėl geriausiai žmogaus organizmas priima šiltą, o ne šaltą maistą.
Kas gi yra tie prebiotikai?
Tai bakterijos, kurios yra mūsų žarnyne, „valgo" tam tikrą maistą. Ir tai yra skaidulos.
Tai angliavandeniai, kurie mūsų virškinimo sistemoje jie yra sutrumpinami iki mažesnių, kuriuos mūsų mikrobiota jau gali „suvalgyti" ir pasigaminti junginius, kurie suteikia mums laimės jausmą. Taip, šios bakterijos gerina miegą bei kelia nuotaiką.
Avižų pieno arbatoje, kurios receptu pasidalinsiu, gausu prebiotikų, be to, arbatoje yra darinių, vadinamų polifenoliais, kurie jungiasi kartu su betagliukanais ir padidina antioksidacines savybes.
Ką manai apie avižinę košę?
Manau, kad nesvarbu, kaip vartojame avižas, jos yra mums naudingos. Gerdami avižų arbatą arbatą betagliukanų mes gauname tiesiogiai, o avižinės košės tekstūra yra kitokia, ir ji kitaip virškinama mūsų organizme. Jei norime greitesnio poveikio, arbata yra geriau, bet ryte avižinė košė yra gerai, tik ji pasisavinama lėčiau ir ne viską iš jos organizmas pasiima.
Sveikuoliška arbata
padarysime arbatą, nes arbatoje yra tokių darinių, kurie vadinami polifenoliais, jie jungiasi kartu su betagliukanais ir padidina antioksidacines savybes ir išlaiko stabilumą.
Arbatai pagaminti reikia:
Sumaltų avižinių dribsnių ar miltų ir šalto vandens (santykiu 1:5)
1 šaukštelio vandens
Keleto Taivano orchidėjų žiedų
Žiupsnelio druskos
1. Dribsnius pakaitinkite keptuvėje.
2. Į kokteilinę suberkite avižinius dribsnius, supilkite vandenį ir viską išmaišykite apie 1 min.
3. Gėrimą perkoškite per merlę. Tokį pieną jau galite gerti, prieš geriant suplakite.
4. Pieną pilkite į puodą, įdėkite medaus ir orchidėjų žiedų. Maišydami pakaitinkite. Įberkite druskos.
· Gėrimą galite paskaninti uogomis ar kitomis arbatžolėmis.
· Jei gėrime pajausite ryškų kartumą, geriau jo nevartokite, nes baltymai yra oksidavęsi.
· Gėrimą geriausia ruošti šviežiai, o jis gali stovėti 2–3 dienas.
Visą laidą žiūrėkite čia.
Comments