top of page

Visa tiesa apie naminę karamelę: kiek ją virti ir kodėl saldėsiui reikia rūgšties?

Kai ištobulinsite naminės karamelės virimo įgūdžius, tapsite populiariausiu žmogumi namuose. Ir tai ne juokas, nes kas nemėgsta karamelės, kurią galima sušaldyti ir turėti naminio griliažo, arba pagardinti ledus, pyragus ir pan.

Karamelė turi savų kaprizų, todėl apie ją laidoje KULINARINIS MELO DETEKTORIUS  Alfas kalbėjosi su Kauno kolegijos lektore, maisto technologe Inga Pupeliene-Nikštute.  


naminė karamelė_Alfo receptas
VMG nuotr.

Karamelei pagaminti reikia labai nedaug ingredientų, bet turbūt labai svarbu išsirinkti tinkamus. Ką svarbu žinoti?

Pirmiausia, žinoma, cukrus. Be jo – niekaip. Karamelę galima išvirti vien iš cukraus, bet gali būti, kad pradėjusi vėsti tokia karamelė kristalizuosis. Kad taip neatsitiktų, galima naudoti cukraus sirupą. Dar vienas labai svarbus komponentas yra rūgštis. Kalbant moksliškai, rūgštis invertuoja cukrų (pakeičia jo struktūrą) ir dėl to vėstant jis nesusikristalizuoja, išlaiko savo masę.

Todėl į karamelę reikėtų įpilti šiek tiek rūgšties ar citrinų sulčių.

 

Kada reikėtų pilti rūgštį ar citrinų sultis?

Pačioje pabaigoje, kai karamelė baigia virti, nes jei ją dėsite pradžioje, rūgštis labai greitai išgaruos.

Jei norite karamelę dažyti kita spalva ar pridėti papildomų skonių, tai reikėtų daryti kaitinimo pabaigoje.

 

kaip gaminti natūralią karamelę_Alfo receptas
VMG nuotr.

Jeigu turime maisto termometrą, pagaminti karamelę nesunku, o ką daryti, jeigu jo neturime?

Reikia stebėti karamelės spalvą. Reikėtų įvertinti tai, kad po cukraus kaitinimo, nuėmus jį nuo kaitros, jis dar šiek tiek tamsės. Todėl, jeigu kaitinsite iki norimos spalvos, vėsinant ji gali pasidaryti per tamsi ir net kartoka. Pabandykite lašelį kaitinamos masės įlašinti į šaltą vandenį. Jeigu išgriebus iš vandens karamelės lašiukas kietas, reiškia, gaminimas artėja pabaigos link ir reikia labai stebėti spalvą, kad ji nebūtų per tamsi.


Kai išmoksite virti karamelę, pasigaminti naminio griliažo bus lengviau nei lengva. Receptą rasite čia.

 

naminis griliažas_Alfo receptas
VMG nuotr.

Visą KULINARINIS MELO DETEKTORIUS LAIDĄ žiūrėkite čia. 

Laidą apie čeburekus žiūrėkite čia. O jeigu norite išsikepti tobulą pavlovą, pravers kulinarinė laida apie morengus. 

 

 

Comentarios


Naujausi įrašai

bottom of page