top of page

Veganiškas reidas: kur geriausi falafeliai Lietuvoje?



Kurie falafeliai Lietuvoje skaniausi? Patyrusi „auGalybės“ komanda („auGalybė“ – tai organizacijos „Tušti narvai“ vykdoma restoranų kampanija, kurios tikslas – kad kuo daugiau viešojo maitinimo įstaigų turėtų augalinio maisto pasirinkčių) rekomenduoja ir komentuoja geriausių falafelių lokacijas.

Falafelių būna labai skirtingų, ir nėra tokio dalyko, kaip tinkama ar netinkama falafelių receptūra. Taip, jie gali būti pagaminti prastai (pvz., pernelyg apskrudę, per kieti ar riebūs), tačiau receptūra yra asmeninis restorano / užkandinės šefo reikalas, išskyrus tik tai, kad sudėtyje turi būti avinžirnių ar kitų ankštinių daržovių (pupų, lęšių).


DODA UŽKANDINĖ

Kauno gatvės maisto žvaigždė turi du taškus. Mėgstam ją! Tiek už maistą, tiek už draugiškumą savo klientūrai. Populiariausias ir tradiciškiausias jų patiekalas – falafeliai lėkštėje. Jį tiekia su daržovėmis, bulvytėmis ir pasirinktu padažu. Kitas falafelingas pasirinkimas – kebabas su falafeliais lavaše. Galima rinktis didelį arba mažą. Trečiasis – burgeris „Veganūzas“ – falafelio kotletainis su daržovėmis, marinuotu tofu ir veganišku padažu. Jei imate patiekalus išsinešti, viską pakuoja į puskartonio dėžutes (supraskit – #plastikuiNE). Porcijos didelės, kainos mažos.

Adresas: Savanorių pr. 137, Žaliakalnis ir Seniavos pl. 5, Kaunas

„Kinza“ asmeninio archyvo nuotr. (didelė falafelių porcija – 9,50 Eur, maža – 6,50 Eur).


KINZA

Nesinorėtų ginčytis ar juo labiau muštis dėl skonio, tačiau galvojant apie „Kinzos“ falafelius norisi sakyti, kad ten bene skaniausi falafeliai Vilniuje. Galima imti mažą arba didelę porciją. Patiekia su ypatingo skanumo baltos duonos papločiu (ne Kūčių paplotėliu), trupučiu a’la Artimųjų Rytų salotų. Galite rinktis su humusu arba jogurtu. Bet, aišku, mes rekomenduojame su humusu, nes kas čia per derinys falafeliai su jogurtu?! Iš esmės „Kinzos“ falafeliai tokie, prie kurių neprikibsi. Bent neteko girdėti, kad kas juos kritikuotų. Didelę falafelių porciją jie galėtų patobulinti tik tuo, kad ne vien falafelių joje būtų daugiau, bet ir garnyro, nes paskutiniuosius jau tenka valgyti sausai. Todėl dalijantis didelę falafelių porciją rekomenduojame papildomai imti ir salotų iš garnyrų sekcijos.

Adresas: Naugarduko g. 14, Vilnius

LAZIZ KEBAB AND FALAFEL

Grynas „street food“ kultūros atstovas Vilniuje – ne vien dėl maisto, kuris, be abejo, čia yra esmė, bet ir dėl savininko betarpiško draugiškumo, apie kurį tarp klientų jau sklando geri žodžiai. Čia tas atvejis, kai paprastam kioskely parduoda baisingai skanius falafelius. Į vienkartinio panaudojimo dėžutę krauna falafelius su įvairiais priedais. Ne E priedais, o Vidurio Rytų garnyrais: humusu, jo analogais iš „fava“ pupelių, „besara“, „kibe“ ir kitais įmantriais pavadinimais. Valgomi su tradicine plokščiąja balta arba viso grūdo duona („flat bread“).

Adresas: Kalvarijų g. 206, Vilnius

Falafelių lėkštė (6,20 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.


LEYLA

Savininkas pats gimęs Libane, tad gerai išmano Artimųjų Rytų virtuvę, tradicinius „auGalingus“ receptus jam atkuria mama, o savo darbuotojus siunčia mokytis maisto gamybos į Libano greitojo maisto užkandines. Sako, kad ne tik receptus išmoktų, bet ir bendrą atmosferą, tempą pajaustų. Falafelių keli pasirinkimai, populiariausi jų: lėkštėj – patiekiami su tobulo skonio humusu, salotomis, tahinio padažu, balta libanietiška duona ir kitais pagardais; beigi sumuštinis su falafeliais ir daržovėmis. „Sumuštinis“ tai labiau sąlyginis žodis, nes jis iš tiesų panašesnis į suktinį („wrapsą“). Prie jo rekomenduojam imti dar garnyrinę lėkštutę salotų. Be to, „Leyla“ – tai vieta, kur savaitgaliais galite užsukti netgi naktį – penktadieniais ir šeštadieniais jų durys atviros net iki 7 ryto!

Adresas: Liejyklos g. 1, Vilnius

RIDIKAS

Suktiniai („wrapsai“) su 4 rūšių falafeliais (pasirinktinai): tradiciniais (avinžirnių), burokiniais, batatų ir dar kiekvieną savaitę vis kokiu nors nauju savaitės falafelių skoniu. Galima rinktis tris iš jų ir imti suktinį arba imti lėkštėje ir gauti keturis. „Ridikas“ – tai tokia kukli, be pretenzijų vieta su aukštos kokybės, visad itin šviežiu maistu. Pradžioje buvo susikuklinę iki dienos pietų, tačiau dabar jau kurį laiką dirba iki 19 val.

Adresas: M. K. Čiurlionio g. 16, Kaunas

TARBUSHI BISTRO

Skanu, daug, nebrangu, Vilniaus centre arba rajone? Kur? „Tarbushi“. Pirmąją lokaciją atidarė Nacionalinės bibliotekos pašonėje, o netrukus ir antrąją – Pašilaičiuose. Savininkas pats pripažįsta, kad falafelių patiekalai pas juos bene populiariausi. Žino atvykėliai iš Artimųjų Rytų, kaip Europos sostinėse iškpti gerus falafelius. Tegu tik kepa, mes tai vertinam! Netikėtas skonis, kurį ypač rekomenduojame – falafeliai su sezamais.

Adresas: Gynėjų g. 4 ir Ukmergės g. 294, Vilnius

ZATAR HUMMUS & FALAFEL

2015 m. buvo bene pirmoji hipsteriška falafelinė Vilniuje. Ją norisi lyginti su Berlyno užkandinėmis. Savininkui pasirodė nesąžininga, jog Europos didmiesčiuose tai yra įprastas gatvės maistas, o Vilniuje nėra nė vienos falafelinės. Receptūros įkvėptos jo kelionės po Libaną. Pasirinkčių – daugybė: falafeliai lėkštėje, pitoje, su vienokiais priedais, su kitokiais (galima pasirinkti), o pats įspūdingiausias – suktinis su falafeliais, tahinio padažu ir marinuotom daržovėm. Panašiausia, kad šį rekomenduojam karščiausiai. Beje, nuo pernai ZATAR falafeliai – begliuteniai. Visomis dienomis dirba iki gana vėlyvo meto – 23 val., ketvirtadieniais – iki 3 nakties, o penktadieniais–šeštadieniais – iki 5 val. paryčių.

Adresas: Vokiečių g. 9, Vilnius

Naujausi įrašai

bottom of page