top of page

Jauki trinta sriuba: kaip išvirti ją nepriekaištingą?


Nepaisant įvairių nuomonių, sriuba yra vienas populiariausių patiekalų visame pasaulyje. Sriubų klasifikacija įvairiose šalyse skirtinga, bet iš esmės išskiriamos trys sriubų rūšys: skaidrios su arba be priedų, tirštos ir pertrintos.


Virtuvių šefai išvardintų dar dešimtį įvairių sriubų rūšių, juk, pavyzdžiui, vien tik pertrintų sriubų gali būti keturios–penkios rūšys: pertrintos daržovių sriubos, pertrintos jūros gėrybių sriubos (bisques), kreminės sriubos, tirštintos baltuoju padažu arba padažu su miltais, aksominės sriubos (veluoté,) tirštintos kiaušinio tryniu, sviestu ir grietinėle ir kt.).


Mes primename bendrąsias trintų tirštų sriubų virimo taisykles.


trinta daržovių sriuba_Alfo receptas
VMG nuotr.


  • Trintos sriubos gaminamos iš daržovių, kruopų, ankštinių, mėsos arba žuvies.

  • Daržovių sriubos gaminamos iš vienos arba kelių rūšių daržovių. Naudojant kelias daržovių rūšis labai svarbu turėti omenyje ne tik skonį, bet ir sriubos spalvą, kuri gausis, kai susimaišys skirtingos daržovės.

  • Sriubų skonis bus išraiškingesnis, jei prieskonines daržoves (svogūnus, morkas, salierus, česnakus) apkepsime su trupučiu augalinio aliejaus arba sviesto. Pabandykite apkepti daržoves su ghee sviestu.

  • Pertrintų sriubų gaminimas yra labai paprastas – visus produktus išvirti ir trinti po truputį pilant skystį – vandenį, sultinį, pieną. Kai produktai yra pertrinti, tuomet vėl reikia grąžinti juos į puodą, pasūdyti, užvirinti. Virimo pabaigoje supilkite grietinėlę, įberkite sūrio.

  • Sriubą galima trinti trintuvu, o norint ypatingo švelnumo – galima pertrinti ir per sietelį.

  • Dietines sriubas galima virti iš daržovių, išvirtu ant garų.

  • Daržovių, grūdų, ankštinių daržovių sriubos tyres galima ruošti ant nuovirų, gautų gaminant šiuos produktus, pridedant pieno. Galite juos virti mėsos ar vištienos sultinyje, išvirto tokiu pat būdu kaip ir įprastos mėsos sriubos. Sriuboms, paukštienos košei, žvėrienai ar žuviai gaminti naudokite sultinius, išvirtus su keptais šiais produktais.

trinta sriuba_daržovių sriuba_Alfo receptas
VMG nuotr.

  • Ypatingai skanios sriubos pavyksta iš kepsninėje keptų daržovių – baklažanų, paprikų, pomidorų. Kadangi vien baklažanų sriubos spalva nėra labai patraukli, kartu kepkite ir raudonąsias paprikas.

  • Jeigu norite išvirti pertrintą sriubą su perlinėmis kruopomis, virkite jas atskirai, priešingu atveju sriubos spalva bus pilkšvai melsva.

  • Kad sutrinta masė neatsiskirtų, įdėkite truputį roux – pakepintų svieste miltų, intensyviai išmaišykite ir pavirkite dar 5–10 min.

  • Paprasčiausia kreminė sriuba: ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite smulkiai supjaustytas daržoves – salierus, svogūnus, česnakus, kai daržovės apkeps, suberkite miltus ir išmaišykite. Palengva, nuolat maišydami pilkite pieną iki pageidaujamo tirštumo, paskui sudėkite norimus priedus ir dar pavirkite. Pieną galite keisti sultiniu, dalį galite keisti grietinėle.

  • Sriubas galima sutirštinti džiūvėsėliais, maltais riešutais, miltais, pertrintomis per sietelį bulvėmis. Tik netrinkite bulvių trintuvu, nes bus klijingos ir tąsios.

  • Kreminei tekstūrai į karštą sriubą galite įmaišyti 1–2 šaukštus maskarponės.

  • Patiekdami įdėkite truputį nesmulkintų ingredientų į pertrintą sriubą – daržovių, kruopų, mėsos arba žuvies gabalėlius.

  • Gardinkite pertrintas sriubas skrudintomis sėklomis, riešutais, baltos arba juodos duonos skrebučiais, daržovių gabaliukais, pestu, plikytais žirneliais.

  • Sutrinkite česnako skiltelę, smulkiai supjaustykite petražoles ir krapus, įpilkite šaukštą vandens ir gerai išmaišykite. Šio mišinio galite dėti į daržovių arba kitokias sriubas prieš patiekiant. Taip pat galima patiekti sriubą su prieskonine grietine: sumaišykite smulkiai supjaustytas prieskonines žoleles su tiršta grietine ir patiekite sriubą su tokios grietinės šaukšteliu.

Sėkmės ir skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page