Šaltibarščių baliai ir jų karalienė (interviu ir receptas)

Eveliną Stundžienę galima vadinti šaltibarščių karaliene. Ji yra ta, kuri per maždaug pusantrų metų sugebėjo suburti 4 tūkst. šaltibarščių ruošėjų ir valgytojų į vieną vietą. Jos įkurta bendruomenė socialiniame tinkle „Facebook“, yra ne tik labai aktyvi, bet ir įdomi. Ne vien mums – į jos šaltibarščių suneštinį balių, girdėjome, prašėsi net trijų portalų žurnalistai. Tačiau nė vieni leidimo negavo. Mes Eveliną pakvietėme į savo studiją, kur pasikalbėjome ir, žinoma, paragavome jos šaltibarščių.

Pirmiausia norisi kiek išsamiau pristatyti pašnekovę. Internete galima rasti faktų, kad ji yra apkeliavusi daugiau nei 50 šalių („Lietuvė gyvena lyg pasakoje: dirba keliaudama po pasaulį“), išragavusi daugiau nei 350 rūšių čipsų („Čipsų“ gerbėjos Evelinos kolekcijoje – 350 traškučių rūšių ir nė vienos dietos“; beje, dabar šis skaičius siekia 1000, patikrinome), o jos LinkedIn.com profilis sako, kad ji yra komunikacijos specialistė. Sužinome, kad kartu su vyru ji įkūrė nedidelę komunikacijos ir dizaino agentūrą. Tai štai. Šiek tiek aiškiau, o dabar judam prie pokalbio.

Evelina, kadangi esi šaltibarščių entuziastė, privalau paklausti, kada paskutinį kartą gaminai šaltibarščius?

Juos ruošiau ką tik prieš išeidama iš namų (juokiasi). Paprastai šaltibarščių pagaminu gan daug. Tarkim, jei visą kiekį suvalgau per tris dienas, vieną dieną padarau pertrauką ir tada vėl gaminu. Tad per savaitę ruošiu maždaug du kartus.

Kaip sugalvojai dedikuoti grupę šaltibarščiams?

Idėja gimė po kelionės Pietų Amerikoje. Keliaudama labai jų pasiilgau. Galvojau, kad jau kai sugrįšiu, juos valgysiu kasdien! Taip ir padariau. Su ta mintimi dar grūpsą sukūriau. Kai dažnai ką nors valgai, norisi tą meilę įamžinti internete (juokiasi). Tai tarsi saviraiška. Strategijos ar gilių minčių tame nėra.

Ar „Šaltibarščiai“ buvo pirmoji maisto grupė, kurią sukūrei?

Ne pirma, bet labiausiai pasisekusi. Ji buvo pirmoji, kurios pavadinimą sudaro vienas žodis. Manau, kad paprastumas turėjo teigiamą efektą.

Kiek maisto grupių „Facebook“ esi sukūrusi?

„Šaltibarščiai“, „Bulvės“, „Silkė“, „Pomidorai su grietine“, „Marinuotų agurkų ir pomidorų sekta“, „Kiaušiniai“, „Pomidorų ir daržovių sulčių sekta“ – iš viso septynias. Aišku, visos jos yra mažiukės. Jas vadinu šaltibarščių dukterinėmis grupėmis. „Šaltibarščiai“, nors ir ne pirma, yra esminė ir tapo motinine (juokiasi).

Kaip gimė tavo susidomėjimas kiekvienu iš produktų ar patiekalų, kuriems sukūrei grupes? Iš vaikystės, o gal draugų?

„Šaltibarščiai“, „Pomidorai su grietine“, sulčių ir marinuotų agurkų bei pomidorų grupės buvo mano sumanymas. Tačiau „Bulvės“ yra grynai dukterinė šaltibarščių grupė. Atėjus pirmai žiemai po šaltibarščių grupės įkūrimo, žmonės reikalavo, kad atidaryčiau bulvių grūpsą (juokiasi). Sukūriau, parašiau pavadinimą „Bulvės“ ir tiek žinių. Po „Bulvių“ grupės ėjo „Silkė“. Viena paskutinių mano grupių „Pomidorai su grietine“ buvo sukurta prieš porą mėnesių.

Iš tikrųjų, tie, kurie mėgsta marinuotus dalykus ar šaltibarščius, dažniausiai mėgsta ir silkę, nes visi šie patiekalai patenka į tą pačią skonio paletę. Todėl labai daug žmonių visuose grūpsuose yra tie patys. Šaltibarščiai, bulvės ir silkė, girdėjau iš kelių žmonių, yra hangover cure. Po kažkurio festivalio keletas mano pažįstamų buvo užsisakę – įdomiau nei pica ir burgeriai. Tad šią trijulę būtų galima prominti kaip lietuviškus pagirių patiekalus.

Į virtas ir šviežias bulve