Mitas ar tiesa: kokie ledai geriausi?

Jeigu renkatės vieną iš dviejų ledų porcijų, rinkitės sunkesnę, nes sunkesni ledai yra neva mažiau „išpūsti“, su mažiau oro burbuliukų. Tiesa tai ar mitas?

Išsiaiškinti, kurios ledų kokybės ir gerumo tikrinimo gudrybės yra tiesa, o kurios – tik pramanas, VMGonline.lt padeda Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiasis specialistas-valstybinis maisto produktų inspektorius Donatas Valavičius.

Baltas plombyras – sveikiausias? Pixabay.com nuotr.


Balti ledai yra geresni, nes sveikesni už spalvotus.

D. Valavičius: „Nebūtinai, nes į ledus gali būti įdėta vaisių ar jų sulčių, šokolado, kavos, kakavos, imbiero, medaus, riešutų ir kt. priedų, kurie turi įvairių žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų, kaip antai angliavandenių, riebalų, baltymų, ląstelienos, vitaminų, mineralinių medžiagų. Sąvoka „sveikesni“ apskritai neturėtų būti vartojama kalbant apie ledus, nes valgomieji ledai – tai saldinti produktai, gaminami iš riebalų ir baltymų emulsijos, pridedant kitų medžiagų, taip pat iš vandens, cukraus ir kitų medžiagų mišinio. Vartotojas turėtų atsakyti sau į klausimą, ar cukrus – sveika.“

Visi į ledus įdėti priedai – saldainių ar vaisių gabaliukai, riešutai, karamelės ar uogienės įdarai yra vienodai nesveiki, nes labai smarkiai „konservuoti“.

D. Valavičius: „Nebūtinai. Šiandienės maisto pramonės technologijos leidžia konservuoti vaisius nepridedant cukraus ar kitų konservuojančių medžiagų, pvz., vaisius ir uogas liofilizuojant – džiovinant šaltyje. Liofilizuojant pašalinamas vanduo, o visos vertingos medžiagos išsaugomos, produktas nepraranda savo pradinės formos ir spalvos. Reikėtų atkreipti dėmesį į etiketę, kurioje nurodomos visos sudedamosios dalys, taip pat ir maisto priedai, ir remiantis kaip tik sudėtinių dalių ir priedų sąrašu pasirinkti savo poreikius atitinkančius ledus. Svarbi ir formuluotė, pavyzdžiui, „Braškių skonio valgomieji ledai“ ir „Valgomieji ledai su braškėmis“ nėra vienas ir tas pats. Pirmu atveju produkto gamyboje gali būti panaudota sintetinė kvapioji medžiaga, o antruoju – braškės ar jų produktai.“

Kokybiškiausi ledai yra plombyras.

D. Valavičius: „Visi ledai yra kokybiški, tačiau skiriasi sausųjų medžiagų ir pieno riebalų kiekis juose, todėl pagal kategorijas jie skirstomi į pieniškus, grietininius ir plombyrą. Pieniški valgomieji ledai yra tie, kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 28 proc., pieno riebalų – ne daugiau kaip 7 proc., pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc. Grietininiai valgomieji ledai yra tie, kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 32 proc., pieno riebalų kiekis yra 8–11 proc., pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc. Plombyre sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 36 proc., pieno riebalų – ne mažiau kaip 12 proc., pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc.

Akivaizdu, kad plombyro ledai yra riebiausi. Tačiau tiek plombyras, tiek kiti valgomieji ledai yra kokybiški, jeigu gaminami laikantis reikalavimų. Svarbu ir tai, kad jeigu ledų pavadinime yra žodžiai „pieniški“, „grietininiai“ arba „plombyras“, juose pieno riebalai ir baltymai negali būti pakeisti kitos kilmės riebalais ar baltymais.“

Geri ledai „sveria“ daugiau, todėl reikia imti tą porciją, kuri sunkesnė.

D. Valavičius: „Ledų svoris gramais arba mililitrais nurodomas produkto ženklinimo etiketėje, todėl ledai negali sverti daugiau ar mažiau, nei nurodyta etiketėje.“

Vaflis yra sveikesnis nei šokoladinis glaistas. O jeigu norisi glazūruotų ledų, tai sveikiausia glazūra – šokoladas.

D. Valavičius: „Tiek vaflis, tiek šokoladas turi maistingų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų, pvz., vaflis – angliavandenių, šokoladas – riebalų. Ir vienų, ir kitų žmogaus organizmui reikia. Plačiau apie tai galėtų pakomentuoti gydytojai ar mitybos specialistai.“

Ledai ant pagaliuko. Pixabay.com nuotr.