top of page

Meniu paruoštukas: VMG siūlo elitinį patiekalų dvyliktuką Kūčioms

Nors kelininkams net ir gruodžio pabaigoje žiema ateina nelauktai, žiemos švenčių laukimas ir ruošimasis joms – užkoduotas kaip konstanta. Vieni švenčių laukia, kiti – aršiai reiškia, kad šios jiems nesvarbios. Kad ir kaip ten būtų, gruodžio 24-osios vakarą užsidegus pirmai žvaigždei, prie balta staltiese padengto stalo susiburia šeimos, artimieji ir tie, kas jais tapo. Kūčių laikas magiškas, su juo siejama daugybė ženklų, pranašysčių ir burtų. Tikėti jais ar ne – klausimas, bet viena yra tikra – Kūčių metu niekas neturi likti vienas, vietos prie stalo turi užtekti visiems. Taip pat padengiama papildoma vieta tam, kas ateis, pasibels į mūsų širdis. Kaip tinkamai paruošti stalą? Kūčių vakarienės tradicijos yra labai gilios ir aiškiai apibrėžtos. Ar jų laikytis – vėlgi kiekvienas atsako pats.

Kūčių stalas (nepainioti su Kalėdų stalu!!!) turi būti asketiškas ir paprastas. Prieš dengiant stalą reikia pasirūpinti saujele šieno, pakloti jį po staltiese. Staltiesė balta. Stalas serviruojamas tiek žmonių, kiek jų sės vakarienės, plius dar viena vieta. Valgant Kūčias pagal katalikiškąją tradiciją, ant stalo neturi būti mėsos, o kai kuriose šeimose maistas gaminamas dar griežčiau – be pieno produktų ir kiaušinių. Ruošiama žuvis, įvairios silkės, grūdų ir daržovių valgiai. Paprastai tai reiškia – daug keptuvėje kepto, gruzdinto maisto. Tam, kad šis maistas būtų lengvesnis, gaminimą galima perkelti į orkaitę – žuvį kepti ne keptuvėje, bet orkaitėje, pyragėlius ne gruzdinti, bet taip pat kepti orkaitėje. Patartina gaminti daugiau daržovių patiekalų. Įprastų desertų ant Kūčių stalo nepatiekiama, siūlomi pyragėliai su saldžiais įdarais – obuoliais, aguonomis, uogiene, džiovintų vaisių įdaru, kūčiukai su aguonpieniu. Verdamas džiovintų vaisių kompotas – jis pagerina virškinimą, taip pat verdamas spanguolių, o kai kur ir avižų kisielius. Padengtas stalas paliekamas per naktį, nurenkami tik peiliai. Tačiau svarbiausia – Kūčių vakarą niekas neturi likti vienas, nes tai artumo ir susitaikymo metas.

Žurnalas „Verdu ir kepu“ siūlo tokį Kūčių meniu:


silke Verdu-ir-kepu-Final-8[6]

silke koveris

pyragas su zuvimi

virtiniai su kopustais ir grybais

burokeliai su spelta

lesiu ir bulguro troskinys

balandeliai su raugintais kopustais

mielines teslo pyrageliai

ziediniu kopustu tabule

Daugiau proginių receptų ieškokite žurnale „Verdu ir kepu“!


verdu ir kepu logo

Naujausi įrašai

bottom of page