Sukūrusi šeimą ji iškeitė miestą į kaimą, triukšmą į ramybę, prekybos centrų maisto lentynas į savus daržus. Maisto ekspertė, lektorė, restoranų vadovė Aida Čepukaitė dabar ne tik edukuoja, veda mokymus apie tvarius, ekologiškus dalykus, trumpas maisto grandines, sveikesnį maistą ir gaminimą be likučių, bet jau kuris laikas kaip tik tuo ir gyvena.
FOTO
Su portalu #vmgonline Aida dalinasi tvaresnio gyvenimo patirtimi ir patarimais. Gal ir jus kas įkvėps?
Kas būtiniausia
Stengiamės gerbti daiktus, kuriuos turime, kartais, žinoma, tenka pakeisti senus naujais, bet niekada neskubame pirkti naujų. Visada pasitikriname. Kaip pasitikrinu, ar tikrai kažko reikia? Tarkime, jeigu spintoje yra drabužis, kurio nedėvėjau jau kurį laiką, pusę metų ar metus, tai reiškia, kad to drabužio man nereikia. Bet gal reikia kažkam kitam?
Daiktų stengiamės turėti kuo mažiau, bet kokybiškus. Mūsų namas yra 70 kv. m., tačiau spintų juose nedaug, o tose spintose – nemažai tuščių stalčių, nes kartkartėmis vis darau reviziją ir atiduodu tai, ko mums nereikia, o kitiems gali praversti.
Tvaresnė virtuvė – be kempinėlių
Vienas geriausių mano sprendimų yra tas, kad nenaudoju kempinėlės indams plauti. Negaliu kempinėlių pakęsti - jos yra vienas didžiausių bakterijų ir nešvarumų šaltinių. Indus plaunu su tinkleliu, kurį galima naudoti net ir metus: išskalbi, išplauni ir vėl tarnauja. Daug kam tas tinklelis nepatinka, todėl svečiams, kurie nori padėti plauti indus, turiu kempinėlių, bet pati jų nenaudoju.
Naudojame tik biocidinę buitinę chemiją, kuri suyra ir nepatenka į gruntinius vandenis, mažai naudoju r sodos, ir acto. Daug ką valau su citrinos rūgštimi. Tai irgi geras, tvarus sprendimas.
Nenaudoju nei maistinės plėvelės – ją keičiu daugkartiniais silikoniniais dangčiais, nei sviestinio popieriaus – kepamą maistą dedu tiesiai į indą arba ant silikoninio kilimėlio. Naudoju daugkartinį puodelį kavai.
Tausi ir tvari mityba
Vienas labiausiai pasiteisinusių pirkinių – „Soda stream“ įrenginys, kurio dėka turime naminio gazuoto vandens, išvengiame plastiko butelių.
Turime ir komposto dėžę, į kurią keliauja maisto likučiai: nors planuojame valgiaraštį ir stengiamės viską suvalgyti, esame žmonės ir visko nutinka, taigi, ko nesuvalgome, kompostuojame. Šiemet ir vėl turėsime vištų, kurios taip pat puikiausiai sunaudoja visus maisto likučius. Auginti vištas – vienas geriausių #zerowaste sprendimų.
Mano mėgstamiausias receptas likučiams – tai naminiai prieskoniai arba žaliasis aliejus iš įvairiausių žolelių kotelių. Nuostabaus skonio ir ilgai galioja.
Moto: turėti mažiau, bet kokybiškai
Gyventi tvariau mane labiausiai motyvuoja žinojimas, kad yra žmonių, kurie nors ir turi viską, bet kažkodėl nesijaučia laimingi. Todėl mano tikslas yra turėti mažiau, bet kokybiškai. Puoselėti kokybiškus ir draugiškus santykius su kitais žmonėmis. Rūpintis psichologine higiena ir sveikata. Leisti sau fiziškai vis kažką veikti. Kaime gyvenant nebūna dienų, kai esi depresyvios būsenos, blogos nuotaikos, nes tam nėra laiko: reikia pečiuką pasikūrenti, iki namų pėstute nueiti... Manau, labai verta apsikrauti tokiais dalykais, nes jie padeda pajusti pusiausvyrą ir darną.
Comments