Kulinarinė vanilės magija ir triukai pagal Alfą

Kokybiška vanilė yra labai brangi, nes jos ruošimo procesas yra ilgas, nepaprastai kruopštus ir reikalaujantis kasdienio dėmesio.

Apie tai, kaip auginama kokybiškiausia ir brangiausia, t. y. Prancūzijos Polinezijos vanilė, skaitykite čia.

Be to, nepamirškite, kad vanilė tinka ne tik desertams.


vanilė, kaip išsirinkti vanilę, su kuo derinti vanilę, Alfo patarimai
Shutterstock.com nuotr.

Kaip saugoti. Kokybiška vanilės ankštis yra aliejuota, minkšta ir lipni. Jeigu įsigijote šio prieskonių sidabro (auksas turbūt atitektų šafranui), saugokite ją, laikykite tinkamai, antraip sudžius ir praras žavesį, kvapnumą ir minkštumą. Pasak Alfo Ivanausko, laikyti vanilės ankštis geriausia... rome. Nupjaukite ankšties galiuką, į indą įpilkite romo (maždaug per piršto storumą) ir įmerkite ankštį. Indą sandariai uždarykite, uždenkite. Taip laikoma vanilė savo gerąsias savybes saugos metų metus.


Su pomidorais. Vanilė tinka ne tik su saldžiais patiekalais. Pirmiausia labai siūlau išbandyti vanilę su pomidorais. Papjaustykite pomidorą, pagardinkite jį geru alyvuogių aliejumi, juodaisiais pipirais, druska ir vanilės ankšties grūdeliais. Vanilė suteikia naują labai elegantišką skonio ir kvapo natą.


Padažams. Bet ne tik desertiniams. Vanile labai tinka gardinti kremiškus padažus žuviai ar vištienai, tad jeigu ruošiate pagrindiniam pietų ar vakarienės patiekalui grietinėlės kremą, nepabijokite pagardinti jo vanile. Vanilė suteiks papildomo aromato ir ypač nustebins tuos, kuriems žuvies kvapas nėra labai malonus. Šis triukas gali padėti atrasti žuvį iš naujo.


vanilės ankštis, kaip išsirinkti vanilę? Alfo patarimai

Su jūrų gėrybėmis. Prancūzijos Polinezijoje vanilė derinama su jūrų gėrybėmis, pavyzdžiui, krevetėmis. Jeigu žuvį ar kitas jūrų gėrybes kepsite tešloje, į sūrią tešlą įberkite šiek tiek vanilės grūdelių. Įdomus potyris, kai sūri tešla kvepia saldžiai. Būtinai išbandykite.


Vanilė ir romas. Šį triuką jau minėjome, tačiau norime pabrėžti, kad jis prigamina ir nuostabaus pagardo saldiems kepiniams ir desertams. Jeigu gaminate pagardą specialiai, tai perpjaukite vanilės ankštis, užpilkite jas romu ir palaikykite dvi savaites, paskui skaninkite kepinius ir kitus saldumynus.


Vanilinis cukrus. Į sandarų indą berkite cukrų, įdėkite kelias vanilės ankštis, palaikykite kelias dienas ar savaitę ir turėsite naminio, natūralaus vanilinio cukraus.


Vanilė ir vaisiai. Grįžęs iš Polinezijos primygtinai siūlau arbūzą, bananą, papają, ananasą į vaišių stalą tiekti apibarstytus vanilės sėklomis. Atrasite naujus skonius


Vanilė ir karšti gėrimai. Šis duetas yra legendinis. Kaip paruošti vanilinę juodą arbatą? Įdėkite vanilės ankštį į indą su kokybiškomis juodomis arbatžolėmis ir palaikykite kelias dienas ar savaitę. Turėsite nuostabią vanilinę arbatą, kuri labai populiari Prancūzijos Polinezijoje.



Sėkmės ir skanaus!