Cukinijų sezonas ir jų triukai pagal Alfą

Cukinijos sprogdina daržus, protus ir internetus. Bet būkite ramūs, budrūs ir imkite jas nedvejodami – kitos tokios nekaprizingos ir be pretenzijų tiesiog nėra!

Alfo patarimai padės nuveikti su šia daržove daugiau nei įprastai.


ką daryti su cukinijomis, Alfo Ivanausko patarimai
Shutterstock.com nuotr.


Už mažas! Maldauju, maldauju, maldauju: jeigu patys auginate cukinijas, tik neleiskite joms peraugti. Neišauginkite iš jų laivų, kuriuose sutilptų visas pasaulis ir dar trys kilogramai faršo. Peraugusios cukinijos netenka skonio ir gerųjų savybių. Skaniausios yra mažos cukinijos.


Šviežutėlė. Būtinai paragaukite cukiniją žalią, t. y. termiškai neapdorotą. Tokia ji labai tinka į salotas, sumuštiniams gardinti, lengvai marinuoti. Supjaustytą juostelėmis ar plonais griežinėliais apšlakstykite įbalto vyno actu, alyvuogių aliejumi, gardinkite druska, pipirais, tarkuota citrinos žievele ir štai turite nuostabų pagardą salotoms arba garnyrą prie įvairiausių patiekalų.


Karpačas. Būtinai išbandykite šviežių cukinijų karpačą. Receptą rasite čia.


Žiedai! Naudokitės ne tik pačia daržove, bet ir jos žiedais, kuriuos labai tinka įdaryti lengvu sūriu, pavyzdžiui, rikota, ar kitu švelniu įdaru, patroškinti ir patiekti su švelniu padažu arba apvolioti džiūvėsėliuose ir paskrudinti. Tai yra sezonu The must.


Lengvai marinuota. The must yra ir lengvai marinuotų cukinijos, kurios puikiai tiks prie griliaus patiekalų ir prie bet kurių kitų kaip gaivus garnyras. Supjaustykite cukiniją žiedais arba kubeliais. Paruoškite marinatą: jam reikės pusės stiklinės karšto vandens, šešių šaukštų acto, vienas šaukšto druskos ir cukraus, juodųjų pipirai, šiek tiek čili, garstyčių grūdelių, maltos kalendros. Viską sumaišykite, į marinatą sudėkite cukinijų gabalėlius, užvirkite, užvirusias palikite marinate, kol marinatas atšals. Kai marinatas tik atvės, imkite ir mėgaukitės traškiomis skaniomis marinuotomis cukinijomis.


Su įdaru. Cukinija mėgsta būti įdaroma ir tam tobulai tinka. Galite perjauti išilgai ir išskobę cukinijos minkštimą užpildyti laivelį norimu įdaru (žuvies, mėsos ar daržovių) arba įdaryti cukinijos šulinėlius. Įdarytą cukiniją užbarstykite sūriu ir kepkite orkaitėje, kol iškeps, tačiau jokiu būdų neperkepkite, nes cukinija turi likti traški, nesuglebti. Vieną iš daugybės idėjų rasite čia.


Cukinijų makaronai labai tinka visiems, kurie netoleruoja gliuteno, ir yra tobuli, nes juos galima tiekti su visais tais pačiais padažais, su kuriais patiekiate ir įprastus spagečius. Tiesiog įsigykite aparatą, kuris cukiniją pavers ilgais makaronais.


Tobuli deriniai. Cukinijos kaimynystėje visada dera agurkas, morka, salieras, obuolys, ridikas. Šias daržoves drąsiai galite maišyti tarpusavyje, ruošti iš jų salotas.


Kepiniams. Cukinijos labai tinka blynams kepti, bet taip ir keksams bei keksiukams. Į mėgstamų keksiukų tešlą įmaišykite tarkuotos cukinijos, kuri suteiks ypatingo sultingumo, skanios drėgmės kepiniui.


Cukinijų omletai. Cukinijas myli kiaušiniai, todėl pradėkite dieną cukinijos pilnu omletu. Receptą rasite čia.


Sėkmės!