Kavos gėrimo ypatumai: italai ryte geria kapučiną, britai – balintą kavą, o jūs?

Kiekvienas turime savitų kavos gėrimo ritualų, kuriems, net jeigu apie tai nesusimąstome, įtaką daro šalis, kurioje gyvename. Skirtinguose regionuose klostėsi vis kitoks požiūris į kavą ir jos gėrimą.


Kavos gėrimo ritualai, kava, Alfas Ivanauskas
Unsplash.com nuotr.


Dž. Britanija

Kavos gėrimas Anglijoje atsirado ne anksčiau nei XVI amžiuje, dėka rytuose esančių kolonijų, kurios tuo metu priklausė Britanijai. Pirmuosius kavos namus Oksforde 1654 m. atidarė Karalienė Lane ir jie veikia iki šiol.

Populiariausias kavos paruošimo būdas iki šiol yra maltų kavos pupelių užplikymas verdančiu vandeniu, nors filtravimo, užpylimo arba vadinamojo drip (kava lašinama per specialų filtrą, ant stambiai sumaltos kavos tolygiai pilant silpną vandens srovę) metodai taip pat turi nemažai šalininkų.

Mėgstamiausias prietaisas kavai ruošti yra keramikinis ąsotis su medvilniniu maišeliu viduje, kuris neleidžia su kava išbėgti ir jos tirščiams. Ąsotis prieš tai pašildomas. Į ąsotį dažniausiai įdedama trys-keturi arbatiniai šaukšteliai šviežiai maltos kavos ir užpilama puse litro vandens. Kava pamaišoma mediniu šaukštu ir paliekama 3–5 min. Kai kurie, prieš pateikdami kavą gėrimui, pamaišo ją dar kartą.

Dažniausiai kava, kaip ir arbata, čia geriama su cukrumi ir pienu arba grietinėle. Geriama per pusryčius, po pietų ir po vakarienės.


JAV

Amerikiečių manymu, Europoje kava dažnai yra perskrudinama. Naujajame pasaulyje mėgstama vidutinio arba švelnaus skrudinimo kava.

Kava čia suvokiama kaip kavos gėrimas, kuris yra pakankamai silpnas ir kuriame stimuliuojančių medžiagų yra mažai, todėl ji vartojama bet kuriuo paros metu. Tipinis niujorkietis gatvėje sunkiai įsivaizduojamas be popierinio puodelio rankoje. Kava dažniausiai geriama su cukrumi ir pienu arba grietinėle.