Kaip namuose išrūkyti pomidorus, mėsą, sviestą neturint rūkyklos?

Neturite namuose nei rūkyklos, nei grilio, o taip norisi parūkytos mėsos ar daržovių, o galbūt pasiilgote bulvių košės su rūkytu sviestu „Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su virtuvės šefu Bernardu Anužiu atskleidė, ką reikia daryti, jei namuose neturite rūkyklos.


Laidoje atskleistas ne vienas būdas, kaip tiesiog savo virtuvėje galima rūkyti įvairius produktus.


kaip rūkytis sviestą namuose, šefo patarimai
VMG nuotr.

Kokie yra pagrindiniai būdai, kurių pagalba galėtume namų sąlygomis rūkyti produktus?

Yra trys variantai. Pirmas, pats paprasčiausias, tiesiog skardoje su grotelėmis. Svarbu, kad skarda būtų aukštesniais kraštais. Iš folijos išlankstykite tarsi kišenę ir dėkite šalia grotelių. Jei rūkytumėte mėsą, įpilkite į skardą vandens (po grotelėmis). Jis skirtas tam, kad palaikytų drėgmę. Į foliją dėkite medienos drožlių ar žolelių, arbatos. Rinkitės žoleles, kurios turėtų šiek tiek pačios medienos, pavyzdžiui, rozmarinus, čiobrelius, raudonėlius, džiovintas levandas.

Sakoma, kad pats geriausias rūkymui yra alyvmedis, bet dažniausiai yra naudojamos vaismedžių drožlės: vyšnių, trešnių, obelų. Jei norite intensyvesnio skonio – ąžuolo, alksnio. Taip pat būna naudojamos vyno, viskio statinių drožlės arba mediena, kuri buvo išbrinkinta aluje.

Ant grotelių dėkite rūkomą produktą, šį kartą naudojame pomidorus, juos perpjaukite, kad greičiau išsirūkytų. Man pačiam labai patinka rūkyti ananasai, nustebino persimonai, taip pat gero skonio būna visi citrusiniai vaisiai. O jei daržovių, tikriausiai rinkčiausi ropines daržoves: morkas, bulves. Išrūkinus bulves, nulupkite luobelę ir pasigaminkite bulvių košę – labai skanu.

Skardoje esančias drožles ir žoleles degikliu padeginkite, jei neturite, naudokitės degtukais, kai bus nemažai dūmų uždenkite visą skardą folija. Uždengtos žolelės ir drožlės turi smilkti, užgesusios jos nieko nesuteiks. Skardą dėkite į orkaitę ir laikykite 110 °C temp. apie 20–30 min.


Kitas būdas – galite išsirūkinti sviestą, sūrį ar aliejų. Tai gali būti metalinis puodas ar indas. Viskas vyksta gana panašiai. Iš folijos taip pat pasidarykite kišenę, į ją dėkite drožles, jas sudrėkinkite vandeniu, arbata, sultimis ar alkoholiu. Tada jas padeginkite. Šį procesą reikėtų pakartoti, nes šį kartą nedėsime į orkaitę. Ant viršaus dėkite kitą indą, kuriame bus sviestas. Tada uždenkite visą viršų folija. Po valandos galite tokį sviestą naudoti. Jis bus išsilydęs, bet norint intensyvesnio skonio, reikėtų laikyti 4 valandas. Tokiu būdu restorane ruošdavome rūkytą sviestą ir dėdavome į bulvių košę. Taip pat juo galima paskaninti ir daržoves.


Trečiojo rūkymo metu mediena yra įdedama į indelį ir dedama į orkaitės apačią. Tačiau tai galima daryti tik elektrinėje orkaitėje. O šiek tiek aukščiau, ant grotelių, dėkite norimą mėsą.


Sėkmės!