Kulinariniai triukai. Ką daryti, kad avokadas nepajuoduotų?

Avokadas yra skani ir labai naudinga daržovė. Jį giria dietologai, mėgsta sveikos mitybos propaguotojai. Bet šalia visų pliusų, ši daržovė turi vieną didelį minusą: vos prapjauta ji iškart pajuoduoja! Ką daryti?

Alfo kulinariniai patarimai, ką daryti, kad avokadas nejuoduotų
VMG nuotr.

Laidoje Bandymų stotis kartu su maisto technologe Vida Ežerskiene atskleis visas paslaptis: kaip rinktis, laikyti ir taisyklingai pjaustyti avokadą? Į ką reikėtų atsižvelgti renkantis jį parduotuvėje ir kokie ženklai signalizuoja, kad jis pradeda gesti?


Kur reikėtų laikyti iš parduotuvės parsineštą avokadą?

Namuose svarbiausia jo nelaikyti su kitomis daržovėmis ar vaisiais. Pavyzdžiui, pomidorais, obuoliais, bananais. Šie vaisiai ir daržovės išskiria daug etileno dujų, kurios skatina nokimą. Žinoma, jeigu nusiperkate žalią, neprinokusį avokadą, tuomet jį galite įdėti į popierinį maišelį su obuoliu ar pomidoru – taip greičiau sunoks. Galite į maišelį ir nedėti, o sudėti padėti šalia vienas kito. Tačiau jokiu būdu nedėkite jų šalia, jeigu avokadai sunokę.

Parduotuvėje geriausia rinktis jau sunokusį avokadą ir gaminant maistą naudoti tik tokį.

Avokadas turi pjaustytis ir trintis kaip sviestas.


Jeigu norime perpjautą avokadą išsaugoti ilgesnį laiką, ką reikėtų daryti, kad nejuoduotų?

Yra daryta daug bandymų su avokadu. Bandyta apšlakstyti jį citrina, nes rūgštis stabdo oksidaciją, įsukti į plėvelę ir laikyti šaldytuve, tačiau tai tik laikinas problemos sprendimas. Taip jis išliks nepajuodavęs keliomis valandomis ilgiau, bet per naktį vistiek pakeis spalvą. Taip pat buvo bandyta tepti jį aliejumi, bet tai veikia dar trumpiau.

Pats geriausias sprendimas yra mėlynasis arba paprastas svogūnas. Svogūnai išskiria sieros dioksidą, kuris stabdo juodavimą. Rekomenduočiau į indelį įdėti gabaliukais pjaustytą svogūną, ant jo dėti avokadą (odele į apačią), hermetiškai uždaryti ir laikyti šaldytuve. Tiesa, svogūnas suteikia kvapą, bet jis labai greitai išgaruoja.

Tai vienintelis vaistas, kuris padės išsaugoti avokadą nepajuodavusį kitai dienai.


 

ALFO PATARIMAS


Kaip išskobti avokadą?

Avokadui išskobti labiausiai tinka smailesnis šaukštas. Šaukštą smeikite šalia odelės ir sukdami jį skobkite minkštimą. Tiesa, avokadą galima supjaustyti ir neišimtą iš odelės, o tada, jau supjaustytą, išskobti šaukštu.

Jeigu norite naudoti kuo mažiau lėkščių, galite tiesiog avokado odelėje paruošti padažą. Įdėkite druskos, pipirų, citrinos sulčių ir viską išmaišykite. Tokį kremą galite iš karto tepti ant duonos.


Sėkmės!