„Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su maisto technologe Vida Ežerskiene aiškinosi, kuo skiriasi soda ir kepimo milteliai, kada rinktis vieną ar kitą, ir ką reikia daryti, kad nejaustume sodos skonio kepiniuose?
Kada naudoti sodą, o kada labiau tinka kepimo milteliai?
Kas yra soda ir kas yra tie kepimo milteliai?
Tiek soda, tiek kepimo milteliai yra baltos spalvos ir bekvapiai. Todėl reikia remtis žiniomis arba praktika, ką kada naudoti.
Soda yra natrio bikarbonatas, o kepimo milteliuose įdėta ir rūgšties. Soda cheminėse reakcijose skyla į natrio karbonatą ir anglies dioksidą, kuris padeda tešlą padaryti puresnę, dėl to iškyla visi kepiniai, o natrio karbonatas yra skonis, kurį jaučiame. Skonį galima pakeisti nugesinant sodą rūgštimi: išmaišyti ją jogurte, grietinėje ar citrinų sultyse. Tik svarbu neįdėti per daug rūgšties, nes reakcija vyksta labai greitai.
Kai vartojame sodą ir norime ją nugesinti, geriausia tai daryti jai maišant tešlą, o ne atskirai: taip soda dar labiau papurens tešlą.
Kepimo milteliai neturi poskonio, jų nereikia nugesinti. Jie veikia iš karto ir netgi kepant aukštoje temperatūroje – soda tuo pasigirti negali. Milteliai dažniausiai naudojami, kai tešlai gaminti reikalingas pienas, sultys, vanduo. Soda – būtinai su rūgščiais produktais.
Ar galima sodą keisti kepimo milteliais?
Soda yra daug aktyvesnė už kepimo miltelius. Todėl jeigu parašyta dėti šaukštelį sodos, kepimo miltelių reikia 4 kartus daugiau. Jeigu receptūroje nurodyta soda, būtinai bus ir kažkokia rūgštis: grietinė ar jogurtas. Jeigu norime dėti kepimo miltelių, rūgštų produktą turime keisti pienu.
Pyragas tikrai iškils, jeigu pamaišysime: įdėsime tiek sodos, tiek ir kepimo miltelių.
Sėkmės!