top of page

Šaltibarščiai: kur jų užsukti Vilniuje?



Tropinių karščių lietuviams nereikia – vos išlenda pirmieji pavasariniai saulės spinduliai, kaipmat ant virtuvės stalo atsiduria „rožinė sriuba“. Mes net neabejojame, kad kiekvienų namų receptas yra pats geriausias, ir kiekvienoje šeimoje šaltibarščiai skaniausi. Tačiau verta išeiti jų paragauti ir į miestą: naujų malonių atradimų tikrai bus, o ir ilgą laiką mėgstamas šaltibarščius duodančias vietas Vilniuje aplankyti verta. Klausimas tik vienas – kur gi pirmiausiai?

Vieta: RoseHip Vegan Bistro

Kaina: 4,5 Eur

Adresas: B. Radvilaitės g. 7

Kitur tokių šaltibarščių surasite sunkiai: tai pasirinkimas visiems „rožinę sriubą“ mėgstantiems veganams. O ir ne veganams gali būti smagu apsilankyti, nes juk visuomet įdomu palyginti skirtingus patiekalo variantus. Šiuose šaltibarščiuose įprasti ingredientai keičiami sojų pienu ir sojų jogurtu, taip pat dedamas keptas tofu. Na, o visa kita – pagal tradicijas: virti burokėliai, ridikėliai, krapai, svogūnų laiškai ir bulvytės.



Vieta: SAY CHEESE

Kaina: 2,90 Eur

Adresas: Gedimino pr. 3A

Šių šaltibarščių autorius – Arnas Raulinaitis, atsakingas už virtuvės koncepcijos kūrimą. Šaltibarščiai atsirado neatsitiktinai, nes Arnas yra tikras jų fanatikas ir eksperimentavo su daugybe receptų, kol galiausiai kilo mintis įtraukti šaltibarščius ir į „SAY CHEESE“ šiltojo metų laiko meniu. Pasak pašnekovo, slaptas ingredientas yra ypač kreminis, švelnus ir šviežias ožkų pieno sūris su čiobreliais ir rozmarinais „Campagnard“ iš Nyderlandų – vien dėl jo lietuvių mėgstamą patiekalą galima pavadinti „rožiniu auksu“.

„Svarbiausias kriterijus kuriant receptą buvo toks, kad man pačiam asmeniškai tai būtų patys skaniausi šaltibarščiai, kokius esu ragavęs“, – tvirtu kokybės garantu pasidalino Arnas. Kaip tvirtinama, šių tirštų šaltibarščių skonis turi tiek rūgštumo, tiek švelnaus aštrumo. Patiekiama, žinoma, kartu su bulvėmis, keptomis ant sviesto.


Vieta: Gringo pub / Piano Man bar

Kaina: dienos pietų metu 2,50 Eur, a la carte meniu 3,00 Eur

Adresas: Vilniaus g. 31 / Islandijos g. 1

Kodėl sugretinome dvi vietas kartu? Mat jos ne tik yra šalia, bet ir dalinasi ta pačia virtuve ir vienu šefu. Taigi, jei nerasite šaltibarščių vienur, tereiks žengti porą žingsnių paieškoti jų šalia kitur.

Virtuvės šefas Ramūnas kūrė šiuos šaltibarščius dar prieš penketą metų ir nuo tada receptas nesikeitė. Šefo sūnus nemėgo burokėlių, tad jam teko sugalvoti, kaip apeiti sūnaus skonio ypatybes. Galiausiai nusprendė padaryti sintezę: sujungti tradicinius šaltibarščius ir jų „modifikuotą versiją“. Tikslas, aišku, buvo pagaminti tokius šaltibarščius, kad sūnus ne tik valgytų, bet prašytų dar ir dar.

Atrodo, šefui tikrai pavyko, nes vilniečiai kalba, kad tai vieni geriausių šaltibarščių mieste. Įdomu ir tai, kad šiems šaltibarščiams naudojami tik laisvai laikomų vištų kiaušiniai.




Vieta: Špunka

Kaina: 4,00 Eur

Vieta: šaltibarščių tikrai gausite Savičiaus g. 9, tačiau „Špunkų“ Vilniuje galima rasti ne vieną

Girdėjome, kad porcija čia – labai solidi, o šaltibarščiai patiekiami su orkaitėje kepta bulve su lupena. Kaip pasakoja baro vadovė Agnija, recepto pagrindinė autorė yra „Špunkos“ šefė Dovilė, tačiau jį tobulino visas personalas. Išties receptas nesikeičia jau nuo praeito vasaros sezono, nes, kaip priduria baro vadovė, tobulo daikto dar labiau tobulinti juk nereikia, tiesa?



Vieta: The Great Tit

Adresas: J. Basanavičiaus g. 7

Šaltibarščiai čia, kaip ir daugumoje vietų, atsiranda, kai atšyla oras ir itin malonu juos tampa valgyti lauko terasoje. Šaltibarščius „The Great Tit“ serviruoja ne pirmą kartą, tačiau patobulino saviškius po praeitą vasarą surengto terasos atidarymo kartu su šaltibarščių dievaite Evelina Stundžiene, ir receptas nesikeičia iki dabar. Tiesa, „rožinę sriubą“ čia rasite nereguliariai, bet pabandyti užsukti vis vien verta dėl pagrindinio vietos išskirtinumo – kartu su šaltibarščiais patiekiamos dailios formos bulvių rožytės.


Vieta: The Owls

Kaina: 5,00 Eur

Adresas: Visų Šventųjų g. 5

Kaip VMGonline.lt papasakojo restorano atstovė Diana Miliūtė, šaltibarščių receptas čia paprastas, tačiau didžiausia paslaptis tokia, kad svečiams šefas gamina taip, tarsi gamintų sau – o juk gamindamas sau visada sieki geriausio rezultato.

Šaltibarščiams naudojami tik aukščiausios kokybės ingredientai, kurių ieškoma pas vietinius ūkininkus. Ragaujant šaltibarščius galima pajausti tinkamą rūgštelės bei saldumo balansą, kuris atsiranda dėl naudojamų dviejų rūšių burokėlių. O dėl naudojamų krienų jaučiamas ir tinkamas aitrumo prieskonis.

Bulvytes „The Owls“ vakuumuoja kartu su sviestu bei čiobreliu, ir tuomet cirkuliuoja žemoje temperatūroje pusantros valandos. Prieš patiekiant bulvytės yra pagrilinamos, kad įgautų traškumo. Viskas atkeliauja rankų darbo moliniuose indeliuose.

Vieta: Keulė Rūkė

Adresas: Pylimo g. 66

Kiek žinoma, šių šaltibarščių idėja priklauso Evelinai Stundžienei – ji pirmoji sugalvojo į šaltibarščius įmesti keletą gabalėlių „Keulė Rūkė“ plėšytos kiaulienos. O netrukus receptas prilipo ir pačiame restorane. Šaltibarščiai su 12 valandų rūkyta plėšyta kiauliena – daugumos tikrai neragauta patirtis. Tiesa, šaltibarščių čia gausite ne visuomet, tad informaciją sekite socialiniuose tinkluose.




Naujausi įrašai

bottom of page