top of page

Valgome ne namuose: virtuvės profesionalai pataria, ką verta užsisakyti restoranuose


Restoranai vis plačiau atveria duris, kviečia ir vėl ragauti, mėgautis, atrasti.

Neseniai skelbėme sąrašą patiekalų, kurių virtuvės šefai nerekomenduoja užsisakyti restoranuose , o šįkart garsiausiems Lietuvos virtuvės profesionalams uždavėme priešingą klausimą: ką rekomenduotų užsisakinėti restoranuose?




Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas: Mano rekomendacijos labai paprastos. Pirma, valgyti reikia tose vietose, kuriomis 100 proc. tiki ir pasitiki. Ir geriausia, jeigu ta vieta turi labai aiškią kryptį, specializuojasi tam tikroje srityje, t. y. nėra visi pasauliai vienoje vietoje: ir cepelinai, ir sušiai, ir hamburgeris, ir pasta. Gal ir yra talentų, kurie viską geba gaminti gerai, tačiau geriausią rezultatą išgauna kryptingai dirbantys šefai. Trumpai tariant, rekomenduoju rinktis tai, kas ir yra to restorano arkliukas"".



Virtuvės šefė Inga Turminienė: Būna, jog picerijoje žmonės užsisako sušių ir stebisi, kad buvo neskanūs. Picerijoje ragaukite picas, o sušius restorane, kuris kaip tik ir specializuojasi juos gaminti. Aš labai mėgstu jautietos tartarą, bet niekada neužsisakinėju jo picerijoje. Patariu rinktis restorano firminį, šefo patiekalą. Antra, rekomenduoju užsisakinėti patiekalus, gamintus iš vietinių sezoninių produktų. Reikia suprasti, kad Lietuvoje, pavyzdžiui, šviežios žuvies pasiūla yra gana menka, o dauguma egzotiškų žuvų patiekalų bus pagaminti iš atšildytos žuvies. Žmonės labai nori egzotikos, tačiau egzotiką reikia valgyti Tailande ar Ispanijoje, o Lietuvoje mėgautis mūsų autentiškais patiekalais.

Taip pat manau, kad desertai yra tas dalykas, kuriais verta pasimėgauti kaip tik restoranuose: Dauguma jų turi išties talentingus desertų šefus, o namų sąlygomis dažniausiai nelabai ką įdomesnio galime ar mokame pasigaminti – išsikepti keksą, susitepti tiramisą ir pan.

Kartais patarimas, kad toje vietoje tas ar anas labai skanu, reiškia, jog ten tik tai ir skanu. Visada galima paklausti padavėjų rekomendacijų arba atėjus į restoraną atidžiau apsidairyti, ką valgo žmonės. Taip dažnai elgiasi svečiai iš užsienio: jie nesidrovi prieiti prie valgančiojo ir paklausti, ką įdomaus jis valgo."




Virtuvės šefas Matas Paulinas: Jeigu galite kažką pasigaminti namuose, tai ir pasigaminkite, nes tai skaniausias maistas, ypač jeigu valgomas su gera kompanija šeima ar draugais. Geros emocijos yra svarbus kokybiško ir skanaus maisto ingredientas. Kai valgome restorane, nepatiriame šio proceso, neturime galimybės suartėti" su produktais, iš kurių pagamintas patiekalas. Norintiesiems pasimėgauti restoranų maistu, visada patariu ieškoti sezoninės virtuvės ir tokios, kuri gamina iš aiškios kilmės produktų. Yra vietų, kurios didžiuojasi produktų tiekėjais apie juos garsiai kalba. Nes geras produktas ir nuoširdus virėjų darbas yra kokybiško patiekalo pagrindas.

Jeigu svečias nusiteikęs nuotykiams, patarčiau rinktis neįprastai skambančius derinius, ypač įvairias laukinių gėrybių kombinacijas. Vienas mano tikslų supažindinti svečius su naujais produktais, padrąsinti pačius eiti į gamtą, rinkti, eksperimentuoti laukiniais sezoniniais skoniais, kurie paįvairina paprastus kasdienius produktus, pavyzdžiui, kiaušinį. Kiekvienam šefui didžiulis džiaugsmas, jeigu svečias domisi tuo, kas įdomu pačiam šefui, yra drąsus tai išbandyti. Rekomenduoju rinktis smalsiai ir drąsiai."




Virtuvės šefas Andrius Kubilius: Užsisakykite tai, ko negalite pasigaminti namuose. Juokauju, žinoma. Pirmas patarimas: užsisakinėti tai, kas pagaminta iš šio sezono produktų, t. y. produktų, kurie kaip tik šiuo metu yra savo kokybės pike. Antra, tebūnie tai ne prime cut’ai , išbandykite patiekalus iš subproduktų. Nes negalime kalbėti apie tvarumą valgydami ir gamindami tik išpjovą ir nugarinę. Ir, žinoma, vietos gamintojų produktai."




Skanaus!




Roberto Daškevičiaus, Valerijos Stonytės, Linos Jushkės, asmeninio archyvo ir Unsplash.com nuotr.



Naujausi įrašai

bottom of page