top of page

10 patiekalų, kurių virtuvės šefai nerekomenduoja užsisakyti restoranuose

Skamba įdomiai, tiesa? Portalo finedininglovers.com komanda apklausė garsiausių virtuvės šefų ir sudarė sąrašą patiekalų, kurių jie nerekomenduoja užsisakinėti restoranuose. Kodėl?

Atsakymas turbūt ne visai toks, kokio tikitės. Ne, su tais patiekalais viskas gerai, tiesiog šiais laikais dauguma mūsų turi pakankamai įgūdžių ir reikiamos įrangos, kad tuos patiekalus puikiai, o gal net ir geriau pasigamintų patys savo namų virtuvėse.


Štai tie 10 patiekalų, kurių virtuvės šefai nerekomenduoja užsisakyti restoranuose:


1. Lašiša

Šefai pabrėžia, kad lašišos tobulumas mažai tepriklauso nuo ruošimo technikos – viską lemia produkto kokybė ir šviežumas. Be to, dauguma šefų pastebi, kad restoranuose lašiša dažnai būna arba perkepta, arba iškepta nepakankamai, pernelyg prieskoniuota arba išvis prėska.

Be to, restoranuose lašiša dažnai patiekiama su pernelyg daug visiškai nereikalingų priedų – prieskonių ar padažų. Jei lašiša yra kokybiška, jai užtenka praktiškai tik druskos ir pipirų. Kitais pagardais užgožiamas jos skonis.



1. Plakta kiaušinienė

Tai patiekalas, kuris nereikalauja ypatingų pastangų ar ruošimo technikos, tad šefai rekomenduoja restorane jos neužsisakyti. Kiekvienas kiaušinienę gaminasi labai skirtingai, be to, namuose gaminto patiekalo savikaina yra daug, bene dešimt kartų, mažesnė nei restorane.

Kaip dažnai restorane valgėte išties puikią kiaušinienę, t. y., geresnę, nei išsikepate sau patys, a?




3.„Brownies" arba šokoladiniai pyragaičiai

Braunius labai lengva pagaminti ir beveik neįmanoma jų pagaminti neskaniai. Be to, restoranuose desertams uždedamas vienas didžiausių antkainių. Tad kepdami ir mėgaudamiesi jais namuose nemažai sutaupysite. Brauniai tinka šaldyti, tad išsikepkite jų savaitgalį, užsišaldykite ir, jeigu vakarą norite užbaigti su desertu, grįžę namo tiesiog pašildykite mikrobangėje.


4. Salotos

Gerai paruoštos salotos turi daug potencialo ir gali būti vienas skaniausių patiekalų, kuriuos galima užsisakyti restoranuose. Tačiau daugybė restoranų į salotas žiūri gana atsainiai. Šis požiūris ypač būdingas picerijoms, kuriose salotos yra bene trečiaeilis, net nevertinamas kaip atskiras, patiekalas. Neretai restoranuose į salotas patenka stambūs, grubiai supjaustyti produktai ir, deja, tik gana nedideli jų kiekiai...


5. Benedikto kiaušinis

Benedikto kiaušinis ir kiti greitai paruošiami lėtųjų pusryčių patiekalai būti lengvai pagaminami namuose. Tai, jog sekmadienio rytą juos galite valgyti namuose, gali tapti tikru džiaugsmu ir ritualu. Restoranuose neretai patiekiamas perkeptas kiaušinis ir labai sausi šoninės gabalėliai.

Kaip pasigaminti Benedikto kiaušinį, rasite ČIA



6. „Pasta carbonara

Italai sutiks, kad geriausia carbonara yra ta, kurią pasigaminote patys. Tai gana lengvai pagaminamas patiekalas, kurio gerumas labai priklauso ir nuo gaminimo nuo techinkos, kurios, beje, yra daugybė variacijų. Kiek skysčio? Kiek pipirų? Rūkyta ar nerūkyta pancetta? Kokio dydžio spagečius naudoti? Į visus šiuos klausimus Jums atsakyti gali tik italai arba... jūs pats, nes tik jūs žinote, kas Jums patinka labiausiai.

Beje, italai pabrėžia, kad jeigu valgiaraštyje tarp patiekalo ingredientų įrašyta grietinėlė, patiekalo užsisakyti neverta. Carbonarai gaminti naudojami 5 ingredientai ir tarp jų grietinėlės nėra!



7. Kepsnys

Kepsnio sėkmė priklauso nuo jo paruošimo technikos, be to, skirtingi žmonės mėgsta skirtingai paruoštus kepsnius. Todėl šefas, kuris jį jums gamins, nebūtinai paruoš jį kaip tik tokį, kokį jūs mėgstate. Kita vertus, mažai šefų turi pakankamai laiko, kad leistų ką tik iškeptam kepsniui kurį laiką pailsėti” prieš jį patiekiant, todėl gaunate jį sausą. Viena pagrindinių taisyklių – neužsisakinėti kepsnio, nebent esate specializuotame kepsnių restorane.



8. Rizotas

Išmokti rizotą gaminti tobulai reikia ne vienerių metų, tačiau įvaldžius jo gamybos techniką, patiekalas visada bus skanus ir ...patikimas. Dauguma valgytojų teigia, kad namuose gamintas rizotas yra beveik visada geresnis nei restoraninis. Rizotas turi būti valgomas iškart, vos tik baigiamas gaminti, o dažname restorane tai yra beveik misija neįmanoma.


9. Blyneliai

Blynai yra patiekalas iš „comfort food" sąrašo, kuris visada nukelia į vaikystę, todėl, deja, nepažįstamojo rankomis gaminti blyneliai nė iš tolo neprilygsta tiems, kuriuos kepė ar tebekepa jūsų mama ar močiutė. Nusivylimas garantuotas.




10. Mac and Cheese"

Kaip italai yra priekabūs valgydami savo nacionalinius patielus, taip ir amerikiečiai gali būti itin priekabūs, kai kalbama apie makaronus su sūriu. Dauguma jų teigia, kad restoranuose makaronai su sūriu yra per sausi, o labai dažnai tiesiog atšildomi, todėl skaniausi yra pagaminti namuose.



Gaminkite namuose!



Naujausi įrašai

bottom of page