top of page

Tokios socialinės akcijos dar nebuvo: „Išgelbėkime vienišą bananą!“

Tikriausiai nenustebinsime sakydami, kad bananas – bene populiariausias vaisius pasaulyje. Kai kurie bananų gerbėjai net tikina, kad jis galėjo būti pirmasis vaisius žemėje. Žinoma, ne toks, kokį mes matome dabar, nes bananai keitėsi evoliucijos metu – kaip ir viskas žemėje.

Skaičiuojama, kad kasmet bananų suvalgoma bent 100 milijardų, o bent pusę šio kiekio – pusryčių metu! Ir tai nieko nuostabaus, nes bananas yra skanus ir maistingas – viename jame gali būti iki 150 kalorijų, todėl juos reikėtų valgyti prisižiūrint, jei laikomasi dietos. Dar viena banano savybė – mokslininkai teigia, kad bananuose yra medžiagos, gerinančios informacijos apdorojimo procesą, suteikiančios optimizmo ir tonizuojančios mūsų organizmą.

Tačiau kad ir koks nuostabus būtų bananas, jo kelionėje iki mūsų stalo yra ir liūdnoji istorijos dalis. Ar pastebėjote, kiek „vienišų“, nuplėštų nuo kekės, tiesiog nučiupinėtų, pajuodusių ir dėl to niekam nereikalingų bananų guli dėžėse prekybos vietose? Ar teko girdėti parduotuvėje: „O tai kodėl paėmėte tokius negražius bananus? Yra gražių, išvaizdžių!“ Ar teko susimąstyti, kiek tokių „nereikalingų ir atstumtų“ vaisių dėl to, kad apverčiame ir numaigome kone visą jų dėžę, iškeliauja perdirbti, į sąvartynus ir kažkur, apie ką mes nenorime žinoti?


Siekdami parodyti, kad tokius bananus galima kuo puikiausiai panaudoti maistui, nes jie yra kvapnūs, saldūs ir ypač tinka pyragams kepti bei desertams gaminti, VMG leidžiamas žurnalas „Verdu ir kepu“ skelbia akciją „Išgelbėk vienišą bananą!“ Tai yra socialinis ir nekomercinis projektas, kuriuo norime atkreipti dėmesį į atsakingą vartojimą bei pasitelkus kulinarinę vaizduotę vasario 23-iąją tinkamai atšvęsti Bananų pyrago dieną.

„Matome, kokie populiarūs yra receptai su bananais. Visa paslaptis – tokie patiekalai yra lengvai pagaminami ir garantuotai skanūs. Visgi mes norime žmones paskatinti ne tik gaminti, bet ir daryti tai atsakingai: atrodo, kas čia blogo, jei nusiplėšiau nuo kekės gražesnius bananus, vieną palikau, bananui juk neskauda. Tačiau nuo tokių, iš pirmo žvilgsnio, mažų detalių ir prasideda atsakingas vartojimas, apie kurį reikia kalbėti daugiau“, – sako Elžbieta Monkevič, kulinarinio žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorė.

Kviečiame visus kepti pyragus, keksus, keksiukus, gaminti desertus ir pusryčius su bananais ir kelti receptus ir nuotraukas komentaruose, Verdu ir kepu paskyroje, savo paskyrose. Būtinai žymėkite šiuos įrašus #gelbekbanana arba #isgelbekvienisabanana. O iš jūsų paskelbtų ir VMG komandos atrinktų pyragų bei desertų receptų bus sudaryta e.knyga, kurią kiekvienas galės parsisiųsti nemokamai.


Glotnutis „Raudono ir geltono odisėja“

1 asm.

Gaminimas 10 min.


Jums reikės:

  • ½ mango

  • ¼ drakono vaisiaus (kertuolio)

  • 1 banano

  • 1 šaukšto citrinos sulčių

  • ½ pasifloros

  • 200 g braškių


Mėtų lapelių (papuošti)

  1. Paryžietišku šaukšteliu iš mango ir drakono vaisiaus išpjaukite rutuliukus.

  2. Bananą supjaustykite riekelėmis, pašlakstykite citrinos sultimis. Išimkite pasifloros vidų.

  3. Kelias braškes supjaustykite riekelėmis, likusias sutrinkite. Likusį mangą irgi sutrinkite. Geltoną ir raudoną mases sudėkite į dubenėlį, puoškite pagal pageidavimą.

Naujausi įrašai

bottom of page