top of page

Pusryčiai su laidų vedėja Kristina Pocyte: „Per pusryčius būtinai turi būti kiaušinių!"

Su portalo Delfi" žurnaliste, aktualijų laidų vedėja Kristina Pocyte susitinkame kasdien: ji į mūsų dieną atveda" įdomių pašnekovų, istorijų, naujienų, aktualijų. O jeigu tektų kartu pusryčiauti? Deja, deja, gali būti, kad šiokiadieniais pusryčių nė negautumėte... Bet štai apie savaitgalinius galima ir pasvajoti. Pokalbio pabaigoje – receptas!


Kristina Pocytė, interviu
Andriaus Ufarto nuotr.

Kokie yra, kelintą nutinka ir kaip atrodo Tavo rutininiai, eilinės savaitės dienos pusryčiai?

Įprastai pusryčių nevalgau. Ne dėl to, kad nenorėčiau, bet dėl to, kad esu iš tų, kurie renkasi penkiomis minutėmis ilgesnį miegą, o ne lėtesnį rytą. Apskritai esu iš tų žmonių, kurie geriau valanda vėliau nueis miegoti, nei penkiomis minutėmis anksčiau kelsis.

Nors suprantu, kad pusryčiai yra svarbu ir kurį laiką buvau įpratusi gerti vaisių kokteilius ir kartais vis pagalvoju, kad reiktų grįžti į tą ritmą, bet kaip ir dauguma, galvoju, kad jau nuo pirmadienio... tik dar nenusprendžiau, nuo kurio.

O savaitgaliais? Ilgieji pusryčiai, vėlyvieji, lovoje, su knyga? Ar ypatingesni nei šiokiadienių?

Savaitgalis – visai kas kita nei darbo dienos. Smagiausia – gauti pusryčius į lovą ir juos valgyti vis dar gulint pataluose, nors dažniausiai pati atsikeliu, pagaminu ir grįžtu atgal į lovą. Valandai ar net ilgiau, jei tik turiu tam laiko.

Žinoma, per pusryčius turi būti kiaušinių. Bet kokia paruošimo forma. Šįmet, gal dėl karantino, o gal ir ne, savo balkone turiu visą prieskonių ir žalumynų darželį. Nors daugeliui atrodo neįtikėtina, bet mažyčiame balkone telpa keliolika prieskonių, o kur dar gėlės!

Taigi įprasti pusryčiai šiltuoju sezonu atrodo taip: nutrepsenu į virtuvę, patikrinu, ar turiu kiaušinių, apžiūriu šaldytuvą, su kuo šįryt bus galima juos pasigaminti ir nusprendusi kulniuoju į balkoną, kur renkuosi žalumynus ir prieskonius. Krapai, svogūnų laiškai, bazilikai, raudonėlis – skinu tai, ko tą rytą norisi ir nukeliavusi atgal į virtuvę tęsiu darbus.

Beje, visiems rekomenduoju įsikurti prieskonių darželį savo balkone. Vietos daug tam nereikia, reikia tik skirtingų priemonių, šiek tiek darbo viską auginant, sodinant ir laistant, bei meilės. O patiekalų skonis, naudojant savo užaugintus prieskonius, yra neįtikėtinai sodresnis!


Asmeninio archyvo nuotr. Prieskoniai vazonėlyje.

Kava ar arbata, o gal... žaliasis kokteilis?

Kava, bet pirmą gurkšnį kavos rytais išgeriu darbe. Apskritai kavą geriu beveik tik darbe. Namie jos turiu, bet geriu gerokai rečiau nei darbe. Žaliasis kokteilis taip pat rikiuojasi trejetuke kartu su kava ir arbata.

Ar turi kokių nors prietarų, susijusių su pusryčiais?

Mėgstu suktis virtuvėje, tad kažkokių blogų patirčių daug neturiu. Randu bendrą kalbą ir su puodais, ir su kočėlu, ir su derliaus ruošimu žiemai.

Tiesa, mėgstu ne tik tiesiog gaminti, bet ir eksperimentuoti. Kad jau paklausei apie nesėkmes, tai vieną tokių turėjau šią vasarą. Raugdama agurkus pagalvojau, kad pabandysiu su čili pipirais, nes ruošiant žiemai čili puikiai dera su agurkais. Deja, nežinau, ar buvo bloga mintis, ar tiesiog agurkų rūšis nekokia pasitaikė, bet agurkai tiesiog... ištežo. Tai likusią vasarą šviežiai agurkus raugdavau tik tradiciškai – daug lapų, česnako ir druskos.

Ar mėgsti išeiti pusryčių į miestą? Jeigu taip, kokios yra mėgstamos pusryčių vietos mieste?

Karantinas ir visa pandemija gerokai pakeitė vaikščiojimo po įvairias vietas įpročius, tačiau niekur nedingo galimybė užsisakyti maisto į namus. Tad vėlyviems pusryčiams, kai jau tikrai labai tingisi lipti iš lovos, o norisi ko nors labai skanaus, užsisakau sušių.


Kristina Pocytė, interviu
Andriaus Ufarto nuotr.

Vaikystės pusryčiai?

O vaikystės pusryčiai – tai mano močiutės keptas blynas. Močiutė suplakdavo kiaušinį, įdėdavo šaukštą miltų ir kepdavo tokį storą blyną per visą keptuvę. Tada supjaustydavo į keturis trikampius ir dėdavo į lėkštes man su broliu. Skanesnio blyno gyvenime nesu valgiusi, čia skonis, kurį prisimenu vos pagalvojusi apie močiutę.

Svarbiausia, kad tokius blynus būdavo galima valgyti ir su uogiene, ir su grietine. Nemėgstu saldumynų, tad man labai tiko nesaldi blyno alternatyva.

Pusryčiai per 5 min: koks Tavo receptas?

Kiaušiniai tinka su viskuo, ką galima rasti šaldytuve. Pavyzdžiui, su morkomis ar saliero šaknimi. Šlakelis aliejaus, traiškyto česnako skiltelė, tarkuota morka – viską pakepinam, išplakam kiaušinį, pilam ant viršaus, pamaišome, dedame druskos, pipirų ir mėgstamų žolelių. Aš rinkčiausi petražoles. Jei neseniai virėme sriubą ir šaldytuve liko gabalėlis saliero šaknies – puikiai tinka.



Skanių pusryčių!


Naujausi įrašai

bottom of page