top of page

Keliaukime ragaudami: tinklaraščio „Sugar to dust“ kūrėja savo Vietnamą atrado Karoliniškėse


Kadangi šiemet su kelionėm, panašu, bus sub***, tai keliauju ir ragauju taip! Vietnamas Karoliniškėse! Nors niekad nebuvau Vietname ir nežinau, koks tas tikras vietnamietiškas maistas, bet štai koraluose galima gauti tikrai skanios pho bo ir nem rán“, – savo feisbuko paskyroje rašo aštrialiežuvė Justina, tinklaraščio „Sugar to dust autorė.


Moteris pati daug keliauja ir ragina keliauti visus. Jeigu neįmanoma po platųjį pasaulį, tai bent jau po savo miestą ir, žinoma, savo virtuvėse.



Kiek specialybė, archeologija, lėmė, kad pasukote į maisto ir maisto fotografavimo sritį?   

Kad net nežinau. Nors ekspedicijų metu teko keliauti po Lietuvą, truputį po užsienį, bet tuo metu fotografijos ir ypač maisto fotografijos nesureikšmindavau. Labiau maistu, kelionėmis dėl maisto ir maisto fotografija susidomėjau jau nutraukusi archeologės karjerą. 

Daug keliaujate, kiek kelionėse jums svarbus maistas, koks maistas svarbus ir gal yra buvę kelionių tik dėl maisto ir jo nuotraukų? Maistas kelionėse išties svarbus. Visada įdomu paragauti tai, ko nesu ragavusi, ar tai, ko negaliu paragauti Lietuvoje. Nors dabar Lietuvoje tikrai yra nemažai „skanių“ vietų, bet keliaujant smagu ragauti autentišką maistą autentiškoje aplinkoje.


Čikagoje

Kuri šalis maisto, skonio, jo pateikimo prasme yra labiausiai jūsų šalis? O kurios šalies maistas fotogeniškiausias?

Mano maisto šalis yra Italija. Labai patinka Viduržemio jūros regiono virtuvė, gausi šviežių daržovių, vaisių, alyvuogių ir alyvuogių aliejaus, jūros žuvies ir gėrybių. Šviežias maistas, ypač vaisiai ir daržovės, jau savaime yra fotogeniškas. Man dar labai patinka valgomos gėlės, jos maistą ir pagardina ir padaro labai fotogenišką. 


Tailande.

Receptas, kurį parsivežėte iš svečios šalies ir jis labai prigijo jūsų namų virtuvėje? Turbūt nėra tokio vieno konkretaus recepto. Ragaudama naujus patiekalus dažniausiai tyrinėju, kaip ir iš ko jis pagamintas, o vėliau namuose bandau pagaminti kažką panašaus. Štai grįžę iš Tailando dažnai gamindavome karius. Jie labai skanūs, aromatingi. Bet kitokie vien dėl šviežių daržovių pasirinkimo stokos. 


Tel Avive.

Virusas gerokai pristabdė visas keliones, gastrokeliones taip pat. Bet, kaip pati rašote, galima keliauti po Lietuvą lankant skirtingų šalių virtuvių restoranus. Ką aplankyti, ko paragauti labiausiai rekomenduotumėte? Kokios yra Justinos TOP5 gastrokelionių po Lietuvą vietos? Nemėgstu sudarinėti sąrašų, nes visos vietos skirtingos ir kažkuo ypatingos. Tebūnie toks greitas Top penketukas paskutinių įdomesnių ir skanesnių patirčių:

  1. Toli Toli" Druskininkuose (Puiki mezze lėkštė).

  2. Sūrininkų namai" Dargužiuose (vietiniai sūriai, medus, dinos patiekalai iš šviežių vietinių produktų tikrai labai puikūs).

  3. Kansas City BBQ" (šonkauliukai, burgeriai, amerikietiška IPA)

  4. Ha Noi" vietnamietiška virtuvė Vilniuje, Karoliniškėse (Pho Bo sriuba)

  5. „Chinkali namai" Vilniuje, Lazdynuose (aplinka šiaip sau, bet chinkali ir chačapuri puikūs, ypač Adžarijos chačapuri)


„Sugar to dust" studijoje Vilniuje


Ką patartumėte čia pat, Lietuvoje, o taip pat ir po užsienį keliaujantiems maisto mylėtojams ir ragautojams su fotoaparatais? Kaip pasidaryt gražių foto?  Pirmiausia patarčiau tiesiog mėgautis maistu.

Gražioms nuotraukoms reikia gražios šviesos. Tad reikia surasti ne per tamsią, bet ir ne per daug saulės apšviestą vietą. Tada raskite jums gražiausią patiekalo pusę ir fotografuokite. Vienas patiekalas gražiai atrodo nufotografuotas stambiu planu, o jeigu ragaujate daug skirtingų patiekalų vienu metu, tuomet gražu ir platesnio kampo nuotraukos. Tokiu atveju galima pasilypėti ant kėdės ir fotografuoti iš aukščiau. Tik, žinoma, prieš tai įvertinkite situaciją, negąsdinkite restorano personalo bei svečių. 


 

Čikagos dešrainiai

Šios dešrainius Justina gamino grįžusi iš kelionės po JAV. Išbandykite.



Reikia:

  • 6 „hot dog“ bandelių su aguonomis (aš su aguonomis negavau, bet galima prieš šildant bandeles aptepti jas šiek tiek lydytu sviestu ir apibarstyti aguonomis)

  • 6 jautienos dešrelių

  • 6 marinuotų agurkų, supjaustytų griežinėliais

  • 1 mažo balto svogūno, smulkiai supjaustyto

  • 12 pomidoro griežinėlių

  • 6 aštrių marinuotų pipiriukų

  • garstyčių

  • salierų druskos (džiovinti salierų lapeliai sumaišyti su druska)

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir pašildykite bandeles, apie 6 min.

  2. Puode užvirkite vandenį ir pašildykite jame dešreles, apie 5 min.

  3. Į įpjautą bandelę įdėkite dešrelę. Uždėkite marinuoto agurko griežinėlių, porą pomidorų griežinėlių. Ant viršaus užtepkite garstyčių, užberkite smulkiai sukapoto svogūno, uždėkite aštrų pipiriuką ir apibarstykite salierų druska.



Skanaus!


Justinos Ramanauskienės nuotr.


Naujausi įrašai

bottom of page