top of page

„First Blush“: ypatingiausias „brunch’as“ Vilniuje

Sakoma, kad apie geriausius dalykus plačiai niekas nekalba – apie juos žinia tyliai keliauja iš lūpų į lūpas. Taip VMGonline.lt ausis pasiekė pasakojimas apie labiausiai intriguojantį vasaros projektą: „First Blush“ vėlyvuosius pusryčius, vykusius Vilniuje. Tai – dviejų draugių, Kristos Sabaitytės ir Viktorijos Aprimaitės, sumanymas, kurio metu, įsigiję bilietus, žmonės susirenka bendrauti, švęsti gyvenimą, klausytis idėjų ir, be abejo, skaniai papusryčiauti. Galima pagalvoti, kad pasibaigus vasarai pasibaigė ir projektas, tačiau kas žino – gal būsime pakviesti pusryčių ir rudenį?

O kodėl gi pusryčiai? Kristos atsakymas paprastas – jai pačiai pusryčiai yra skaniausias dienos valgis. Taigi, noras pusryčius pateikti pikniko formatu kilo natūraliai, kai po šaltojo sezono užklupo saulėtų rytų, pavasario spalvų ir žydinčių gėlių kvapo ilgesys. Kristos mintis papildo Viktorija: „O man noras pusryčiauti kilo iš labai paprasto kasdienio noro sustabdyti bėgimą. Ir jam sustabdyti yra labai paprastas būdas – tiesiog prisėsti. Tai piknikas man ir yra būdas nurimti. Dar mieliau laiką sustabdyti – ragaujant ir bendraujant.“

Draugės pasakoja, kad piknikauti pradėjo nuo pat pirmos pažinties dienos, tad natūraliai gimė projektas „First Blush“. Tai dar balandžio mėnesį galvose gimęs sumanymas, kurio idėja buvo kurti piknikus mieste. „Labai norėjosi įtraukti ir miestą į mūsų piknikavimą. Ir visai nepažįstamus žmones bendram susitikimui! Turime tiek daug erdvių mieste, į kurias kartais nė neužklystame. Todėl pagalvojome – o jeigu užklystumėme ir dar jas prisijaukintumėme? Taip atsidūrėme MO muziejuje. Vietoje, skirtoje žaviausiems pasimatymams“, – projekto pradžios detalėmis dalinasi Viktorija.

Radvilės Juozapaitytės nuotr.


Radvilės Juozapaitytės nuotr.


Pirmasis piknikas buvo surengtas dar vasaros pradžioje, birželį, o iš viso jų įvyko keturi. Paskutiniu buvo galima mėgautis paskutinį vasaros penktadienį. O rengiami piknikai buvo MO muziejaus terasoje ir sodelyje.

Pasak Viktorijos, piknikuose norėdavosi nepamesti jaukumo: „Į piknikus kviesdavome apie 40 žmonių. Nors bilietus išpirkdavo per kelis vakarus arba netgi per vakarą, tačiau nepasidavėme vidiniam norui daryti piknikus didesnius. Taip norėjosi išsaugoti tą žavų artumą ir galimybę prisiminti bent aplink sėdinčiųjų vardus. Apskritai, vienas žaviausių pikniko metu nutinkančių dalykų yra tas, kad nepažįstami žmonės pikniko pabaigoje susibičiuliauja.“

Viktorija Aprimaitė ir Krista Sabaitytė. Radvilės Juozapaitytės nuotr.


Kiekvienas „brunch’as“ būdavo ir savaip ypatingas – sulaukdavo kviestinių svečių. „Organizuodamos piknikus norėjome, kad kiekvienas piknikas turėtų savo temą, kad žmogus, atėjęs į jį, ne tik pavalgytų, gerai praleistų laiką, bet ir minčių išsineštų“, – detales atskleidžia Krista. „Kalbėjome apie plastiko žalą su „Nula“, apie cukrų ir jo mažinimą su „Feed my sister“, degustavome kavą ir griovėme stereotipus apie ją su Emanueliu Rykliu, kalbėjome apie postmodernizmą lėkštėje ir valgymą rankomis su Urte Mikelevičiūte (Dervynas) bei kūrėme rudens puokštes su Vynvytis.

„Aplink mus yra tiek daug temų, apie kurias galbūt kalbame kiek per mažai“, – Kristos pasakojimą pratęsia Viktorija. – Bet yra tomis temomis kalbančių puikių žmonių, todėl norėjosi juos pakviesti. Mums labai svarbus sąmoningesnis gyvenimas, paprastumas ir net šiek tiek buitiškumas, kuris turi savo žavesnio. Todėl ir apie kavą kalbėjome ne šiaip sau, o kaip ją galime namuose skanauti. Ir apie plastiką ne tik todėl, kad tai yra problema, bet ir todėl, nes mes galime didelius pokyčius padaryti savo kasdienybėje, bent minimaliai prisidėdami.“

Radvilės Juozapaitytės nuotr.


Radvilės Juozapaitytės nuotr.


Pasak draugių, maisto pasirinkimas „brunch’uose“ būdavo labai natūralus, nes kiekviena pikniko tema padiktuodavo pikniko meniu. Visada būdavo stengiamasi, kad maisto produktai ir maistas būtų iš vietinių gamintojų: pirmąjį kartą piknikautojai ragavo vietinės kepyklėlės kepinius, ledus, antrąjį – desertus be pridėtinio cukraus, trečiame – kavą su duona, sūriu, datulėmis ir uogomis, paskutiniame – užkandžius. Ir juos svečiai valgė kiek neįprastai – rankomis.

Paklaustos apie ateities planus, abi pašnekovės su entuziazmu taria, kad rudens metu irgi drąsiai galima piknikauti, tad bent vieną pikniką rugsėjo mėnesį jos tikrai žada. Juk ir šiuo auksiniu laikotarpiu norisi mėgautis šiek tiek sulėtintu ritmu, susitikti, kalbėtis ir būti. Minčių ir planų yra, tad tereikia sekti „First Blush“ „Instagram“ paskyrą @first.blush.club ir stebėti „Facebook“ paskyrą ČIA, kur taip pat galima sužinoti ir apie į prekybą paleidžiamus bilietus. O gal piknikas atkeliaus net ligi Kauno? Bus matyti.


Naujausi įrašai

bottom of page