top of page

10 nekaloringų produktų, kurie leis ilgam nugalėti alkį

Ką valgyti, kad alkis pavalgius apleistų mus ilgam, o per dieną be kančių ir pilvo gurgimo suvartotume mažiau kalorijų?


Kiaušiniai Tyrimai parodė, kad pusryčiams suvalgius vieną ar du kiaušinius, žmogus parą laiko jaučiasi sotesnis nei tuo atveju, kai pusryčiams valgo sumuštinius su batonu (suvartota kalorijų norma pusryčiams abiem atvejais – vienoda). Maža to, tie tyrimo dalyviai, kurie rinkosi kiaušinius, per parą suvartodavo vidutiniškai 300 kalorijų mažiau nei tie, kurie mėgavosi beigeliais, riestainiais ar kitais panašaus tipo populiariais pusryčiais. Taigi, nereikia laukti Velykų, kad galėtume iki soties pasimėgauti kiaušiniais.

Batatai Tai – daržovė, kurioje pilna maistinių skaidulų, vitaminų A ir C, kalio. O pasak maisto sferoje plušančių mokslininkų, batatuose esama specialaus tipo krakmolo, kuris priešinasi virškinimo fermentams. Štai kodėl batatai skrandyje vieši ilgiau, suteikdami sotumo jausmą.

Tunas Kad šioje gardžioje žuvyje (beje, kaip ir lašišoje) pilna organizmui naudingų omega-3 riebalų rūgščių, žino ir pirmokai. O jų mamos turėtų įsisąmoninti ir tai, kad valgant tuną organizme padidėja hormono leptino lygis. Leptinas yra pagrindinis organizme išsiskiriantis hormonas, nuo kurio priklauso medžiagų apykaitos spartumas, be to, jis sustiprina sotumo jausmą ir apsaugo nuo persivalgymo.

Avokadai Visi, kurie mėgsta avokadą, patvirtins – skrandis, suvalgius pusę šio vaisiaus, nustoja gurgti ilgam. Ir visai nesvarbu, kad 100 g avokado yra net 224 kcal. Užtat jis – tikras maistingųjų angliavandenių ir monosočiųjų riebalų šaltinis. O šie prisideda prie alkio slopinimo, siųsdami į smegenis signalus apie sotumo jausmą.

Obuoliai Ne veltui sakoma, kad figūra besirūpinančios damos rankinėje visada rasite obuolį. Ir ne tik todėl, kad tai – nebrangus, patogiai transportuojamas užkandis, kurį paprasta nešiotis su savimi. Pasirodo, dėl juose esančios ląstelienos ir pektino, obuoliai puikiai slopina alkį! Maža to, suvalgius obuolį, organizme pradedamas išskirti GLP-1 hormonas. Jis smegenims siunčia signalus įtikindamas, kad žmogus jau yra sotus. Taigi, obuolys tarnauja ir kaip užkandis, ir (jei suvalgysite jį pusvalandį iki pagrindinio valgymo) kaip nuo apsirijimo tramdantis veiksnys. Galiausiai, valgant obuolį labai daug kramtome – per tą laiką, kol mūsų dantys įveikia užduotį, spėjame pasijausti pasisotinę.

Cinamonas Kvapnus prieskonis puikiai tarnauja ne tik kepiniams ar karštam vynui, bet gelbsti ir tada, kai nusprendžiame sumažinti kūno svorį. Barstykite cinamonu varškę, košes, trintas sriubas, vaisių salotas, sausus pusryčius ir stebėkite, kaip slopsta alkis. Pasirodo, cinamonas padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir prisideda prie apetito kontrolės.


Vanduo Apie tai, kodėl reikia gerti daug vandens, rašėme ne kartą. Tačiau pamiršome paminėti svarbų tyrimą, įrodžiusį, kad vanduo, visai kaip patarlėje „lašas po lašo ir akmenį pratašo“, gali padėti slopinti alkį ir taupyti kalorijas. Eksperimente dalyvavę žmonės, kurie išgerdavo dvi stiklines vandens prieš pietus, suvartodavo iki 90 kcal mažiau nei tie, kurie pietaudavo neatsigėrę vandens. Gal ir verta pabandyti šį triuką, per mėnesį sutaupysiantį beveik 3000 kalorijų?

Česnakai Begalės mokslinių tyrimų skiriama tyrinėjant gydomąsias česnakų galias. Ši daržovė pagrįstai vadinama natūraliu antibiotiku (dėl juose esančių medžiagų sulfidų), ji padeda efektyviai kovoti su grybelinėmis ligomis (ačiū kitoms medžiagoms – fitoncidams) ir bakterijomis. Džiugu ir tai, kad česnakuose esantis alicinas (medžiaga, kuri ir suteikia šiai daržovei aštrų, ryškų aromatą), pasirodo, puikiai veikia smegenyse esantį sotumo centrą. Taigi, berti česnaką į mėgstamus patiekalus turite dar vieną svarią priežastį.

Tofu Nekaloringai sojų varškei tofu vegetarai ploja atsistoję ne veltui: kai kurios tofu rūšys savyje turi dvigubai daugiau kalcio nei jo randame karvės piene. Tai – vienas populiariausių produktų Rytų Azijoje, Vakaruose vis labiau giriamas ne tik dėl to, kad yra tobulas baltymų šaltinis, bet ir todėl, kad jame esančios medžiagos efektyviai slopina alkio jausmą, leisdamos žmogui vienu prisėdimu suvartoti mažiau maisto, nei jis tai padarytų valgydamas kažką kitką.


Daržovių sultys Prisipažinkite, jei galite rinktis, kokias sultis gerti, tikriausiai bedate pirštu į saldžiąsias, pagamintas iš vaisių. O su alkio slopinimo triukais dirbantys dietologai tikina, kad reikėtų elgtis kitaip. Sakyti taip daržovių sultims, pavyzdžiui, pagamintoms iš pomidorų. Ir jas gerti ne užsigeriant maistą, o prieš sėdant valgyti. Taip dėl kur kas anksčiau atsiradusio sotumo jausmo suvartosite vidutiniškai 135 kalorijomis mažiau.

Naujausi įrašai

bottom of page