top of page

Žmonių labui: konferencija gamintojus skatins kurti sveikatai palankų maistą

Jei iki šiol gamintojai galėjo sau leisti kurti ne tokį saugų, kokybišką ir sveikatai palankų maistą, šios eros pabaiga jau netrukus išmuš. Pranešama, kad vartotojai tampa vis reiklesni, todėl gamintojams reikės prisitaikyti prie augančių jų poreikių ir pakelti savo kokybės standartus. Dėl to gamintojams inicijuojama konferencijaKaip pagaminti kokybišką, ekologišką ir sveikatai palankų maisto produktą. Pasaulinės gamybos ir vartojimo tendencijos, eksporto galimybės“.

Iniciatyvos VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėja, maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė įsitikinusi, kad tik lygiagretus ir kompleksinis vartotojų mitybos raštingumo didinimas ir sąmoningumo renkantis maisto produktus ugdymas gali lygiagrečiai inicijuoti gamintojų pokyčius kurti ne tik saugų, kokybišką, ekologišką, bet ir sveikatai palankų maistą.

Neveiksni valstybės sveikatos politika

Almantas Kranauskas (Organizatorių nuotr.)

Almantas Kranauskas (Organizatorių nuotr.)


„PSO ir Europos Komisija pastebėjo, kad gamintojai, konkuruodami vienas su kitu ir norėdami labiau įtikti neišrankiems vartotojams, jau seniai nuėjo per toli – jų gaminamuose maisto produktuose vis daugiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos, transriebalų. Kai kurie produktai virto tiesiog šlamštmaisčiu. Tokie procesai, be abejo, turi esminės įtakos vartotojų sveikatai“, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

Dėl nuolatinio sveikatai nepalankių maisto produktų vartojimo civilizuotų šalių gyventojų sveikata (ypač tai pasireiškia Lietuvoje), nežiūrint į dideles medicinos tarnybų pastangas, negerėja – plinta antsvoris ir nutukimas, širdies ligos (infarktai, insultai), vėžys, cukrinis diabetas. Tai vis dažniau pasireiškia ir vaikams.

Tai, kas slypi už „Rakto skylutės“

Todėl LR sveikatos apsaugos ministerija taiko įvairias priemones maisto produktams gerinti. Viena tokių – sveikatai palankių maisto produktų ženklinimas „Rakto skylutės“ simboliu.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos atstovo Almanto Kranausko, „gerindami su mityba susijusią vaikų sveikatą, šiuo metu vaikų ugdymo ir globos įstaigoms rengiame naujus maitinimo organizavimo reikalavimus, kuriais nustatysime, kad į šias įstaigas būtų tiekiami sveikatai palankūs produktai, kiek įmanoma labiau atitinkantys „Rakto skylutės“ kriterijus. Kadangi tokių produktų Lietuvos rinkoje yra labai nedaug, įmonėms pasirengti skirsime apie pusantrų metų pereinamąjį laikotarpį. Tokios nuostatos paskatins gamintojus patiekti rinkai daugiau sveikatai palankių maisto produktų, kad šie galėtų būti prieinami ugdymo įstaigoms“.

Vartojimas ir tendencijos – susiję dalykai?

Sveikos gyvensenos tyrinėtoja, ekonomikos analitikė ir „Livinn – sveiki produktai“ asortimento vadovė Guoda Azguridienė rinkoje išskiria dvi tendencijas:

„Viena yra pozityvi – žmonės rūpinasi savo sveikata, domisi, ypač šeimos su mažais vaikais. Žmonės labiau kreipia dėmesį į potencialius alergenus, tiriasi maisto netoleravimą, atkreipia dėmesį į cukraus kiekį produktuose, keičia rafinuotus miltų produktus viso grūdo produktais. Pastaruoju metu labiau susirūpinta hidrintais riebalais.

Kita tendencija įprasta – vis dar yra manančių, kad aliejus yra aliejus, o arbata yra arbata, todėl geriausia yra pigiausia. Tokia nuostata veda prie rafinuotų ar šiaip prastos kokybės aliejų vartojimo, maistine prasme nevertingų kepinių, pagardų su skonio stiprikliais, desertų su dažikliais ir panašių produktų pasirinkimo. Susidomėjimas ekologiškais produktais auga palaipsniui. Žmonės daugiau apie tai žino, tačiau nėra įsisąmoninę, kaip smarkiai sveikatai kenkia įvairūs pesticidai, sintetiniai skonio stiprikliai, dažikliai ir kitos masinėje gamyboje įprastos sintetinės medžiagos.“

Konferencija skatins susivienyti ir dirbti dėl sveikatos

Ekologiškų ir sveikesnių produktų pasiūla Europos rinkoje smarkiai auga. Taikomos naujos technologijos, inovacijos – nuolat atsiranda geresnių būdų produktuose išlaikyti maistingąsias medžiagas. Lietuvos rinkoje ekologiškų produktų pasiūla auga labai lėtai. Lietuvoje mažai kas linkęs investuoti į mūsų vaikų ateitį – ekologišką ūkininkavimą ir gamybą.

Raminta Bogušienė (Organizatorių nuotr.)

Raminta Bogušienė (Organizatorių nuotr.)


„Kaip gamintojams pagaminti, įvesti į rinką sveikatai palankesnius, ekologiškus maisto produktus, kokios eksporto galimybės atsiveria į asortimentą įtraukiant tokius produktus? Apie tai kalbėsime konferencijoje. Taip pat svarstysime, kokie kriterijai apsprendžia, kad maistas būtų ne tik sotumui patenkinti, bet suteiktų vertingų maistinių medžiagų. Šios konferencijos tikslas – suvienyti maisto gamintojus, mokslininkus, sveikatos specialistus, kad vieni su kitais pasidalytume informacija ir tolygiai dirbtume dėl žmonių sveikatos“, – sako viena iš konferencijos pranešėjų bei viena jos organizatorių, VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė.

Daugiau apie gegužės 3 d. vyksiančią konferenciją ČIA.

Renginys „Facebook“.

Naujausi įrašai

bottom of page