top of page

Šampano charakteristika butelio etiketėje



GamintojasKeli gamintojai: „Pernod Ricard“, „Moët Hennessy“, „Centre Vinicole Champagne Nicolas Feuillatte“, „Group Laurent-Perrier“, EPI, „Vranken Pommery Monopole“Prekės ženklasKeli prekės ženklai: „Moët & Chandon“, „Veuve Clicquot“, „Nicolas Feuillatte“, „GH Mumm“, „Laurent-Perrier“, „Pommery“Gamintojo tipasGamintojo tipą nusako dvi raidės:

  1. NM (Négociant manipulant) – įmonė, kuri perka vynuoges ir iš jų gamina vyną.

  2. CM (Coopérative de manipulation) – vynuogių augintojų kooperatyvas, iš jo narių išaugintų vynuogių bendrai gaminantis vyną.

  3. RM (Récoltant manipulant) – augintojas, gaminantis vyną iš savo užaugintų vynuogių.

  4. SR (Société de récoltants) – augintojų, kartu gaminančių vyną, susivienijimas, kuris nėra kooperatyvas.

  5. RC (Récoltant coopérateur) – kooperatyvo narys, kooperatyvo pagamintą vyną parduodantis savo vardu.

  6. MA (Marque auxiliaire arba Marque d’acheteur) – prekės ženklas, niekaip nesusijęs nei su gamintoju, nei su augintoju, ženklas gali priklausyti parduotuvių tinklui.

  7. ND (Négociant distributeur) – vyno pirklys, parduodantis vyną savo vardu.Kilmės šalisPavadinimas „šampanas“ („Champagne“) ant butelio etiketės gali būti rašomas tik tada, jei gėrimas pagamintas Šampanės regione, Prancūzijoje.Cukraus kiekis·           Brut nature arba Non dosé (natūralus, nesaldintas šampanas) – mažiau nei 3 g cukraus šampano litre (g / l);


  • Extra brut – cukraus nuo 0 iki 6 g / l;

  • Brut – cukraus iki 15 g / l;

  • Extra dry (ypač sausas) – cukraus nuo 12 iki 20 g / l;

  • Sec (sausas) – nuo 17 iki 35 g / l cukraus;

  • Demi sec (pusiau sausas) – cukraus nuo 33 iki 50 g / l;

  • Doux (saldus) – cukraus daugiau nei 50 g / l.


Metai Šampano etiketėje vynuogių derliaus metai žymimi, jei gėrimui gaminti naudotas itin geros kokybės vynuogių derlius, nemaišant jo su kitomis vyno rūšimis. Toks gėrimas vadinamas vintažiniu šampanu.Spalva„Blanc de blanc“ – baltas šampanas iš „Chardonay“ vynuogių. „Blanc de noirs“ – baltas šampanas iš „Pinot Noir“ ir „Pinot Meunier“ vynuogių rūšių. „Rosé Champagne“ – rožinis šampanas, gaminamas fermentuojant vynuoges su odelėmis arba sumaišant šampaną ir raudonąjį vyną.Gėrimo stiprumasĮprastai apie 12 %.Butelio tūrisNuo 0,02 l iki 1,5 l. Standartinis butelis – 0,75 l.Alergenų kiekisGali būti sieros dioksido, sulfitų ir kitų alergenų.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page