Kiek daug galima pagaminti iš ryžių! Bet pirmiausiai reikia žinoti keletą esminių gudrybių, kaip juos paruošti! Šiame straipsnyje jūsų laukia vertingi patarimai apie ryžių rūšis, proporcijas, virimo laiką ir kitokias ryžių ruošimo subtilybes bei maloni staigmena – ryžių sušiams receptas.
Paruošimas
Jei norite birių ryžių, prieš virimą nuplaukite juos po šaltu vandeniu – pašalinsite krakmolą, kuris ir sukelia lipnumą. Perplaukite penkis kartus ar daugiau, kol vanduo bus skaidrus. Patogiausia plauti ryžius smulkiame sietelyje.
Kai kurie patiekalai, pavyzdžiui, rizotas, gaminami iš lipnių ryžių, tad nereikia jų perplauti.
Ryžiai išvirs dvigubai greičiau, jei prieš virimą pamirkysite 30–60 min. Tiesa, šiuo atveju pilkite mažiau vandens virimui.
Proporcijos
Teigiama, kad verdant ryžius reikia dvigubai didesnio kiekio vandens. Vis tik tai – apytikslė proporcija.
Patartina žinoti, kiek vandens reikia konkrečiai ryžių rūšiai:
*ilgagrūdžių ryžių stiklinei – 1,5–2 stiklinės vandens;
*vidutinio ilgio ryžiai: 1:2–2,5;
*apskritieji ryžiai: 1:2,5–3;
*plikyti ryžiai: 1:2;
*rudieji ryžiai: 1:2,5–3;
*laukiniai ryžiai: 1:3,5.
Taip pat atidžiai skaitykite nurodymus ant pakuotės – gamintojai visuomet pažymi, kiek, pasak jų, reikia vandens.
Ryžius ir vandenį matuoti patogiausia matuojamąja stikline. Standartinė porcija – 65 ml sausų ryžių.
Puodai
Ryžius patogiausia virti puode su storu dugnu – jame temperatūra pasiskirsto tolygiai. Galima virti didelėje keptuvėje. Plovui ryžiai verdami katile.
Virimo taisyklės
Jei verdate puode, leiskite pasūdytam vandeniui užvirti, tada suberkite kruopas. Vieną kartą išmaišykite ryžius, kad grūdeliai nepriliptų prie dugno. Paskui palaukite, kol vanduo ims burbuliuoti, sumažinkite viryklės kaitrumą iki mažiausio ir uždenkite puodą dangčiu.
Ryžiams verdant dangčio nekilnokite, antraip ryžiai virs ilgiau. Jei norite birių ryžių, nemaišykite (išskyrus pirmą kartą). Maišant grūdeliai lūžta ir išsiskiria krakmolas.
Vidutinis virimo laikas:
*baltieji ryžiai – 20 min.;
*plikyti ryžiai – 30 min.;
*rudieji ryžiai – 40 min.;
*laukiniai ryžiai – 40–60 min.
Išvirusius ryžius nukaiskite ir palikite pastovėti uždengtą puodą 10–15 min. Jei išvirusiuose ryžiuose liko vandens, nupilkite.
Keptuvė ryžių gaminimui turi būti mažiausiai 24 cm skersmens, aukštais kraštais, su dangčiu. Joje ryžiai gaminami taip, kaip puode, tik ryžius pirmiausia reikia apkepti aliejuje 1–2 min. Kepdami nuolat maišykite, kad grūdeliai tolygiai pasidengtų aliejumi – tada ryžiai bus birūs. Paskui užpilkite ryžius verdančiu vandeniu, kaip verdant puode.
Prieskoniai
Ryžių skonį galima keisti su prieskoniais: su šafranu, kariu, kardamonu, kuminu, cinamonu, gvazdikėliais.
Prieskoniai beriami verdant arba į išvirusius ryžius. Ryžius galite pagardinti prieskoninėmis žolelėmis, tarkuota citrinų žievele, virti ne vandenyje, o sultinyje.
Kaip išvirti ryžius sušiams
Sušiams naudojami specialūs japoniški ryžiai. Juos galima pakeisti apskritaisiais ryžiais.
Pirmiausia 5–7 kartus perplaukite ryžius. Į paviršių išplaukusius grūdus geriausia išmesti.
Nuplautus ryžius užpilkite šaltu vandeniu – stiklinei ryžių reikės 1,5 stiklinės vandens. Į puodą galima įdėti truputį dumblių (suteiks skonio), bet prieš vandeniui užverdant, juos išimkite.
Ryžius virkite uždengtame puode: iki užvirimo – ant vidutinio kaitrumo viryklės, paskui – ant minimalaus kaitrumo viryklės apie 15 min., tada nukaiskite ryžius ir palikite pastovėti 15 min.
Išvirusius ryžius aplaistykite pasigamintu užpilu. Užpilui reikės 2 šaukštų ryžių acto, 1 šaukštelio cukraus ir 1 šaukštelio druskos, pakaitinkite šį mišinį ant vidutinio kaitrumo viryklės, kol ištirps druska ir cukrus.
Ryžius sudėkite į dubenį, apliekite užpilu ir atsargiai išmaišykite medine mentele. Kai pravės, galima gaminti sušius.
Unsplash nuotrauka