Manote, kad jau niekada nebevalgysime tokių tikrų produktų, kokius valgė mūsų seneliai, o juo labiau – proseneliai? Nes šiais laikais viskas daugiau ar mažiau perdirbta, „užmušta“ skonikliais, stiprikliais, dažikliais?
Ne visai taip. Yra produktų, kurie ir šiandien yra tokie, kokie buvo prieš šimtą metų, kai apie minėtus priedus net nesapnuota. Skamba neįtikėtinai, bet tai tiesa.
„Serrano“ mėsos gaminiai turi GTG, t. y. garantuoto tradicinio gaminio statusą, patvirtinantį, kad maisto produktas objektyviai pasižymi ypatingomis savybėmis ir kad jo žaliavos, sudėtis ar gamybos būdas nesikeitė mažiausiai 30 metų.
Įspūdinga.
Šeimos verslas
Pirmoji „Serrano“ mėsinė buvo atidaryta 1959 m. Valensijoje (Ispanija) ir užėmė vos 125 kv.m. Kompanijai vadovavo Blasas Serrano Castelar, jo žmona Carmen Rodrigo Cervera kartu su vaikais Blasu ir Carlosu Serrano Rodrigo. Pagarba šimtametėms Viduržemio jūros maisto gaminimo tradicijoms, atidumas kokybei bei naujų gamybos technologijų diegimui garantavo sėkmę – jau 1974 mėsos perdirbimo gamybinės patalpos išaugo iki 4,000 kv. metrų.
Įdomu tai, kad jau tada, kasmet vis labiau augindama verslą, Serrano šeima galvojo ne tik apie verslą, bet ir apie kompanijos vartotojams siunčiamą žinutę, kuri buvo tokia: sveikai gyvensenai svarbu ne tik itin kokybiškas maistas, subalansuota mityba, bet ir fizinis aktyvumas. 1988 m. šeima įkūrė lengvosios atletikos klubą, o 2013 įsigijo lengvosios atletikos čempionato, kuris vyko Maskvoje, transliacijos teises. 2016-aisiais „Serrano“ pateko į 50 populiariausių Ispanijos prekių ženklų sąrašą.
„Serrano“ produkcija pelnytai laikoma Ispanijos kulinariniu pasididžiavimu, nes unikalu yra išsaugoti nepakitusias šimtus metų skaičiuojančių maisto produktų savybes – skonį, kvapą, kokybę.
„Jamón Serrano“ – autentiškas vytintas kumpis
Išvertus iš ispanų kalbos Serrano reiškia „kilęs iš kalnuotos vietovės“. Kaip tik tokiose vietovėse dar prieš Kristų senovės Keltų civilizacija pradėjo sūdyti kiaulieną ir vytinti ją kalnų ore.
Iš pradžių vieninteliai kumpiai Ispanijoje buvo gaminami naudojant vietinės, gilėmis mintančios, Ibérico veislės kiaulių mėsą. Praėjusį šimtmetį kumpiams gaminti pradėtos naudoti Duroc arba Landrace veislių kiaulės – tai lengviau veisiami ir prisitaikę prie šiuolaikinio ūkininkavimo gyvūnai. Dabar visi „Serrano" kumpiai gaminami naudojant šiuolaikinių veislių kiaulieną.
Gamybos procesas nepakito iki šių dienų. Kokybiški švieži kumpiai apipjaustomi, išvalomi, apibarstomi druska ir sūdomi maždaug dvi savaites, kad druska ištrauktų drėgmės perteklių. Tuomet druska nuplaunama, o kumpiai pakabinami džiūti vėsioje, sausoje vietoje nuo šešių iki 18 mėnesių.
Vartojimui tinkamas kumpis nukabinamas, statomas į specialų stovą ir pjaustomas plonomis juostelėmis. Prieš valgant rekomenduojama palaikyti kambario temperatūroje bent 10 minučių, kad šiek tiek sušiltų ir lengviau tirptų burnoje.
Serano kumpis yra labai kvapnus, šiek tiek sūrus, lengvas bei natūralus. Jo tekstūra yra tvirtesnė nei itališkojo prosciutto, jis labiau tinkamas kepti. Geriausiai šio kumpio skonio savybės atsiskleidžia valgant mėgaujantis juo tokiu, koks yra.
Išbandykite pikantiškų salotų su Serano kumpiu receptą. Jis yra čia.
Subtiliai saldi ir aštri Salchichon
Salchichón – ispanų gastronomijos klasika. Skonis, kuris visada laimi prieš daugybę kitų pasirinkimų. Tai vytinta dešra, tradiciškai gaminama iš liesos kiaulienos, maltos riebios kiaulienos, gausiai gardinama pipirais (maltais arba nesmulkintais), taip pat muskato riešutais, kalendra ir gvazdikėliais. Paruošta mėsa marinuojama 24 valandas, „įvelkama“ į natūralius apvalkus ir 45 dienas džiovinama vėsiame ore. Džiovinimo dėka apvalko viršus pasidengia baltu sluoksniu, kurio kontrastas su ryškiai raudona pačios dešros spalva yra vienas ryškiausių skiriamųjų Salchichón bruožų.
Šios dešros yra labai daug rūšių: tai tradicinė Salchichón iš Aragono gaminama iš Teruelyje užaugintų kiaulių, Venesueloje itin populiari Salchichón su pistacijomis – tai tradicinės dešros variantas, gardintas pistacijų riešutais, ir t.t. Beje, Salchichón neretai painiojama su salami dešra. Didžiausias skirtumas – kilmė. Salchichón – ispanų virtuvės šedevras, o saliamis priklauso italams. Ieškantiems išvaizdos skirtumų - Salchichón yra plonesnė ir siauresnė nei saliamis.
Išbandykite sūrio ir kriaušių sriubą su aštria dešra. Receptą rasite čia.
Vytinta dešra Serrano Chorizo
Panaši į Salchichón, bet ir kitokia. Chorizo – tai tradicinė ispaniška aukščiausios rūšies vytinta dešra, gaminama iš maltos kiaulienos, garsėjanti aromatu ir subtiliais poskoniais. Chorizo „myli“ papriką, česnaką, raudonėlį ir muskato riešutą. Jos yra įvairiausių rūšių, į kurias skirstoma pagal švelnumą ir aštrumą, saldumą ar sūrumą, malimo būdą ir taip toliau. Ispanijos virtuvė be chorizo neįsivaizduojama, ją valgo ir suaugusieji, ir vaikai.
Teigiama, kad chorizo dešra yra vienas iš pirmųjų žinomų užkandžių. Seniausias „chorizo“ receptas – iš XVI amžiaus! Iš Ispanijos šios dešros vartojimas atkeliavo į Pietų Ameriką. Pavyzdžiui, Meksika ir Argentina turi savo chorizo dešros rūšis.
Chorizo galima valgyti uždėjus ant duonos riekės, ji puikiai tinka troškiniuose, makaronų patiekaluose. Tiekiama ir viena – kaip skanus užkandis.
Ir Salchichón ir Chorizo gaminamos iš maltos mėsos, tačiau chorizo yra stambesnio malimo. Taip pat ryškus ir skonio skirtumas - Salchichón ryški pipirais, o Chorizo išskirtinis bruožas – aštrūs prieskoniai bei gausybė paprikos, kuri ir padaro ją ypač raudonos spalvos.
Išbandykite makaronų su figomis ir chorizo receptą. Jis yra čia.
Serrano BBQ
Klasika, koja kojon žengianti su naujovėmis – taip turbūt galima pristatyti „Serrano BBQ“ liniją. Eame barbekiu karta, kuriai kompanija parengė naujieną - visas tradicinės gastronomijos tradicijas išlaikiusias grilio dešreles. Jos tinkamos grilinti, įmaišyti į troškinius arba pagal savo vaizduotę – į kitus kasdienius patiekalus.
Išbandykite kalmarų, chorizo ir vynuogių troškinį. Receptą rasite čia.
Skanaus!
ความคิดเห็น