Ar sportuoti yra tvaru? Ar tvariau (ir sveikiau) valgyti vietos ūkininkų užaugintas
bulves, ar atvežtinius ryžius? Kaip išmokti apsipirkinėti atsakingai, t. y. kad jokio
maisto produkto netektų išmesti?
Tokie ir panašūs klausimai gvildenami projektui „Tvariai 30” skirtose laidoje Alfas
Atsakingai. Sekmadienio laidos svečias – tvarias sporto treniruotes vedantis asmeninis
fitneso treneris, sporto influenceris Paulius Ratkevičius.
Ką reiškia tvari treniruotė? Atsakymą ir Pauliaus nuomonę apie Alfo orkaitėje keptas
bulves receptą rasite straipsnio pabaigoje), išgirsite pažiūrėję laidą.
Laidos herojui uždavėme kelis papildomus su mityba, virtuve ir tvarumo iššūkiais
susijusius klausimus.
Gal galite pasidalinti tvarių ir labai mėgstamų pusryčių receptu, kuris patikimai
„sunaudoja” maisto likučius?
Labai mėgstu glotnutį pusryčiams. Mano šaldytuve visada galima rasti pusę avokado,
o tai reiškia, kad jis visada sunaudojamas maistingam, skaniam ir sveikam ryto
kokteiliui, kurio receptas labai lengvas: 0,5 avokado, 1 bananas, sauja turimų šaldytų
uogų, saujelė avižinių dribsnių (apie 30 g), stiklinė vandens arba mėgstamo augalinio
pieno. Viską sudedame į kokteilių plaktuvą, suplakame – ir skanaus!
Ar yra maisto produktas, kurio sunaudojate tiek mažai, kad likutį dažniausiai
tenka išmesti?
Taip. Tai grietinė. Tokio dydžio pakuotės, kokį jos kiekį sunaudodavau, pirkti nėra,
tad ji tiesiog stovėdavo šaldytuve iki sugesdavo. Radau išeitį – grietinės atsisakiau, o
patiekaluose, kuriuose jos reikia, pakeičiau ją natūraliu jogurtu, Štai šio produkto
suvartoju tikrai nemažai, be to, jis dar ir palankesnis sveikatai.
Gal turite patirties, kad pakeitęs netvarų virtuvėje reikalingą daiktą tvaresniu,
tuo pokyčiu net labai džiaugėtės?
Vienkartines virtuvės kempinėles, kurias tekdavo keisti naujomis kas savaitę,
pakeičiau guminiu šepečiu. Jį galima plauti indaplovėje kartu su kitais indais ir
įrankiais, todėl labai patogu, tvaru ir taupu.
Koks netvarus, neatsakingas, gal net švaistūniškas įprotis, elgesys suerzina
labiausiai?
Vieną blogą įprotį visada pastebiu ir visada pagalvoju, kad „na, kaip šitaip galima!”
Iki šiol stebiuosi, kaip žmonės, ypač per atostogas pusryčiaudami, pietaudami ar
vakarienaudami viešbučiuose, kur viskas įskaičiuota, į lėkštes maisto prisideda tiek,
kiek – akivaizdu – niekaip nesuvalgys. Ir nesuvalgo. Kokie kiekiai gero maisto paskui
yra tiesiog išmetami! Namuose juk taip nesielgiame, tiesa? Įsidėkime mažiau, o jeigu
patiks, juk visada įsidėsime dar!
Paskutinis klausimas aktualus tiems, kurie nusprendė pradėti sportuoti. Koks
pirmas produktas, kurį reikėtų išbraukti iš valgiaraščio?
Jau 10 metų esu fitneso treneris ir drąsiai sakau, kad vieno ar kito labai mėgstamo
produkto atsisakymas rezultatų neduos. Atsisakę kankinatės? Niekur tai nenuves. Ne
atsisakykite, o sumažinkite kiekius. Mėgstate majonezą, šokoladą, keptą duoną?
Valgykite šių produktų mažiau ir tik pirmoje dienos pusėje. Toks mano patarimas,
paremtas asmenine patirtimi.
Pažiūrėkite laidos #AlfasAtsakingai su Pauliumi Ratkevičiumi įrašą, išgirsite dar daugiau gerų patarimų:
Traškios orkaitėje keptos bulvės be jokių riebalų
Patiekalui pagaminti reikia:
● 4–6 AUGA ekologiškų bulvių
● Žiupsnelio KOTANYI Provanso žolelių
● ⅓ citrinos žievelės
● 1 česnako skiltelės
● Žiupsnelio druskos
● DOBILAS ekologiško kefyro (patiekimui)
1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Plonu sluoksniu dėkite bulves ant skardos ir kepkite su karšto oro apipūtimu
190–200 °C temp.
apie 20–25 min., kol gražiai apskrus.
3. Iškepusias bulves apibarstykite druska, KOTANYI Provanso žolelėmis,
įtarkuokite citrinos
žievelės ir česnako.
4. Patiekite kartu su DOBILAS ekologišku kefyru.
Skanaus!