top of page

Sporto influenceris Paulius Ratkevičius: „Dieta niekur neveda. Valgykite, ką mėgstate, tik mažiau"

Ar sportuoti yra tvaru? Ar tvariau (ir sveikiau) valgyti vietos ūkininkų užaugintas

bulves, ar atvežtinius ryžius? Kaip išmokti apsipirkinėti atsakingai, t. y. kad jokio

maisto produkto netektų išmesti?

Tokie ir panašūs klausimai gvildenami projektui „Tvariai 30” skirtose laidoje Alfas

Atsakingai. Sekmadienio laidos svečias – tvarias sporto treniruotes vedantis asmeninis

fitneso treneris, sporto influenceris Paulius Ratkevičius.


Treneris Paulius Ratkevičius_pokalbis_tvariai
Asmeninio archyvo nuotr.

Ką reiškia tvari treniruotė? Atsakymą ir Pauliaus nuomonę apie Alfo orkaitėje keptas

bulves receptą rasite straipsnio pabaigoje), išgirsite pažiūrėję laidą.

Laidos herojui uždavėme kelis papildomus su mityba, virtuve ir tvarumo iššūkiais

susijusius klausimus.


Gal galite pasidalinti tvarių ir labai mėgstamų pusryčių receptu, kuris patikimai

„sunaudoja” maisto likučius?

Labai mėgstu glotnutį pusryčiams. Mano šaldytuve visada galima rasti pusę avokado,

o tai reiškia, kad jis visada sunaudojamas maistingam, skaniam ir sveikam ryto

kokteiliui, kurio receptas labai lengvas: 0,5 avokado, 1 bananas, sauja turimų šaldytų

uogų, saujelė avižinių dribsnių (apie 30 g), stiklinė vandens arba mėgstamo augalinio

pieno. Viską sudedame į kokteilių plaktuvą, suplakame – ir skanaus!


Ar yra maisto produktas, kurio sunaudojate tiek mažai, kad likutį dažniausiai

tenka išmesti?

Taip. Tai grietinė. Tokio dydžio pakuotės, kokį jos kiekį sunaudodavau, pirkti nėra,

tad ji tiesiog stovėdavo šaldytuve iki sugesdavo. Radau išeitį – grietinės atsisakiau, o

patiekaluose, kuriuose jos reikia, pakeičiau ją natūraliu jogurtu, Štai šio produkto

suvartoju tikrai nemažai, be to, jis dar ir palankesnis sveikatai.


Gal turite patirties, kad pakeitęs netvarų virtuvėje reikalingą daiktą tvaresniu,

tuo pokyčiu net labai džiaugėtės?

Vienkartines virtuvės kempinėles, kurias tekdavo keisti naujomis kas savaitę,

pakeičiau guminiu šepečiu. Jį galima plauti indaplovėje kartu su kitais indais ir

įrankiais, todėl labai patogu, tvaru ir taupu.


Koks netvarus, neatsakingas, gal net švaistūniškas įprotis, elgesys suerzina

labiausiai?

Vieną blogą įprotį visada pastebiu ir visada pagalvoju, kad „na, kaip šitaip galima!”

Iki šiol stebiuosi, kaip žmonės, ypač per atostogas pusryčiaudami, pietaudami ar

vakarienaudami viešbučiuose, kur viskas įskaičiuota, į lėkštes maisto prisideda tiek,

kiek – akivaizdu – niekaip nesuvalgys. Ir nesuvalgo. Kokie kiekiai gero maisto paskui

yra tiesiog išmetami! Namuose juk taip nesielgiame, tiesa? Įsidėkime mažiau, o jeigu

patiks, juk visada įsidėsime dar!


Paskutinis klausimas aktualus tiems, kurie nusprendė pradėti sportuoti. Koks

pirmas produktas, kurį reikėtų išbraukti iš valgiaraščio?

Jau 10 metų esu fitneso treneris ir drąsiai sakau, kad vieno ar kito labai mėgstamo

produkto atsisakymas rezultatų neduos. Atsisakę kankinatės? Niekur tai nenuves. Ne

atsisakykite, o sumažinkite kiekius. Mėgstate majonezą, šokoladą, keptą duoną?

Valgykite šių produktų mažiau ir tik pirmoje dienos pusėje. Toks mano patarimas,

paremtas asmenine patirtimi.


Pažiūrėkite laidos #AlfasAtsakingai su Pauliumi Ratkevičiumi įrašą, išgirsite dar daugiau gerų patarimų:


 

Traškios orkaitėje keptos bulvės be jokių riebalų

orkaitėje keptos bulvės_receptas
Shutterstock.com nuotr.

Patiekalui pagaminti reikia:

● 4–6 AUGA ekologiškų bulvių

● Žiupsnelio KOTANYI Provanso žolelių

● ⅓ citrinos žievelės

● 1 česnako skiltelės

● Žiupsnelio druskos

● DOBILAS ekologiško kefyro (patiekimui)


1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite plonais griežinėliais.

2. Plonu sluoksniu dėkite bulves ant skardos ir kepkite su karšto oro apipūtimu

190–200 °C temp.

apie 20–25 min., kol gražiai apskrus.

3. Iškepusias bulves apibarstykite druska, KOTANYI Provanso žolelėmis,

įtarkuokite citrinos

žievelės ir česnako.

4. Patiekite kartu su DOBILAS ekologišku kefyru.


Skanaus!


Comments


Naujausi įrašai

bottom of page