top of page

Dietistė Indrė Trusovė: „Man tvarumas pirmiausia yra saikas”

Dietistė, sveiko maisto ir tvarumo idėjų infulencerė Indrė Trusovė sako, kad tvarumas jai pirmiausia reiškia saiką: Saikas – tai pagalvojimas prieš perkant, ar man tikrai to reikia. Ar tikrai valgysiu ir kada? Jei tai daiktas ar rūbas, klausiu savęs, ar tikrai dėvėsiu, naudosiu, su kuo derinsiu, kur laikysiu ir pan. Geriau renkuosi vieną kokybišką daiktą nei 10 tokių, kurie tarnaus kelis kartus ir keliaus į šiukšlinę. Stengiuosi sunaudoti ką turiu ir tik tada eiti prekintis vėl”.


Ir nors daugelis rauko nosį pabrėždami, kad tvarumas tapo tiesiog dar viena mada, madingu, nuolat visų linksniuojamu žodžiu, Indrė į tai reaguoja ramiai: „ Yra daug naujų labai gerų madų. Pavyzdžiui, mada valgyti daugiau daržovių. Mada fotografuotis su vandens buteliuku ar žaliuoju kokteiliu, o ne su sveikatai žalingu gėrimu. Tvarumas - tokia pat gera mada”.


dietistė Indrė Trusovė
Martyno Stankaičio nuotr.

Laidoje #AlfoBndymųStotis Indrė atskleidė, kad labiau gilintis į tvarumo temą paskatino gyvenimo būdo pokyčiai, o būtent – persikėlimas gyventi iš daugiabučio į kotedžą: „Viena yra išmesti savo mažą šiukšlių maišelį į didelį konteinerį prie daugiabučio ir visai kas kita, kai realiai pamatai, kad tokie maži maišeliai konteineriuką prie tavo namų užpildo vos per kelias dienas. Tik savo akimis pamačiusi ir įvertinusi, kiek prigaminame šiukšlių, labai aiškiai pajutau, kad noriu kažką keisti”, – sako Indrė.


Kokie būtų bent 3 neatremiami argumentai, kodėl valgiaraščio planavimas yra vienas tvariausių sprendimų? Gal galite pasidalinti, nuo ko pradėti jį planuoti, nes daugeliui tai atrodo labai sunkus ir sudėtingas darbas.

Reikia tiesiog atsisėsti ir suplanuoti: nėra jokių stebuklingų patarimų. Peržiūrėti savo spinteles, šaldytuvą ir galvoti, ką gali iš to pagaminti, kokio ingrediento trūksta. Pavyzdžiui, trūksta graikiško jogurto, tuomet prieš pirkdami dar pagalvokite, ką ir kitą dieną dar galėtumėte su juo pagaminti.

Taip pat verta peržiūrėti, kokiems produktams yra akcija tą savaitę parduotuvėje, kurioje perkate.

Kadangi aš daug dirbu su maistu, kuriu receptus įvairiems prekių ženklams, turinį savo sekėjams, tai man ilgam planuoti yra gana sudėtinga. Dažniausiai planuoju 2-3 dienas į priekį.

Labai svarbu keliauti apsipirkti su sąrašu, nes kitaip prisipirksite nesąmonių. Dėl ko kentės ne tik jūsų piniginė, bet ir savijauta, o neretai ir svoris.


Triukas, kuris padeda ilgiau išsaugoti kokį nors produktą ar sunaudoti jį nuo...iki... Gal kažką labai wow esate atradusi šioje temoje?

Ridikėlius ir saliero stiebus sudedu į stiklainį, užpilu vandeniu ir dedu į šaldytuvą. Išsilaiko ypatingai ilgai. Naujausias atradimas – tai bulvių lupenų traškučiai. Reikia gerai nuplauti bulves, nuskusti, lupenas pagardinti prieskoniais ir iškepti orkaitėje. Labai skanu. Iš brokolio koto puikiai galima spausti sultis. Iš daržovių likučių virti sultinį.

 

Indrė planuoja šeimos valgiaraštį, į parduotuvę eina nešina daugkartiniu maišeliu, taupo vandenį, elektrą ir pan. Laidoje #AlfasAtsakingai su Indre Trusove išgirsite dar daugiau gerų patarimų ir sužinosite, kaip pasigaminti gardžių ir kvapnių burokėlių salotų receptą.


Pabandykime tvariau.





Naujausi įrašai

bottom of page