top of page

Specialistės patarimai, kaip išsirinkti žmogui ir aplinkai saugią keptuvę

  • 2020-01-26
  • 3 min. skaitymo

Apie teflono bei PFOA (perfluoroktano rūgštis, kuri naudojama indų ir virtuvės įrankių gamyboje) daromą žalą kalbama jau senokai. Kaitinant šia danga padengtą keptuvę, o ypač ją perkaitinus, išsiskiria įvairūs chemikalai ir kancerogeninės medžiagos. Todėl nenuostabu, kad kyla klausimas, kas yra saugi keptuvė ir kaip tokią išsirinkti?

Perkant naują keptuvę, svarbu įvertinti keletą faktorių, sako Miglė Miliauskaitė-Bubliauskienė, atstovaujanti sveikatai ir aplinkai draugišką virtuvės reikmenų ir indų kompaniją „FISSMAN“. „Išsiaiškiname, kokia yra keptuvės danga, kokios medžiagos panaudotos, ar jos saugios mūsų sveikatai bei aplinkai. Toliau patikriname informaciją apie kepimo ciklus bei dangos storį. Keptuvės dažniausiai būna keturių skirtingų diametrų – 20, 24, 26, 28 cm. Keptuvės dydį reikėtų pasirinkti įvertinant savo bei šeimos narių poreikius“, – vardija specialistė.

Aptariame svarbiausius parametrus.


SAUGI DANGA

ALIUMINIO SU AKMENS MASĖS DANGA

„Šiuo metu populiariausios yra aliuminio keptuvės su akmens masės danga. Siekdami gyventi sveikiau ir sąmoningiau, didžioji dalis mūsų pirkėjų renkasi šio tipo keptuves“, – sako M. Miliauskaitė-Bubliauskienė.

Joje ruošiamas maistas nelimpa ir neprisvyla.Keptuvės atrodo stilingai – galimos įvairios spalvų variacijos. Tai priklauso nuo padengimui naudojamo akmens. Jeigu keptuvė padengta malachito akmeniu, ji bus sodrios žalios spalvos ir pan.Tinka visų tipų viryklėms – dujinėms, elektrinėms ir indukcinėms.Kepdami tokio tipo keptuvėse sunaudosite gerokai mažiau riebalų. Tereikia švelniai teptuku padengti paviršių aliejumi ar sviestu.Atsparumas karščiui siekia 260 laipsnių, tad tokią keptuvę galima drąsiai naudoti ir orkaitėje. Keptuves su nuimama rankena galima naudoti kaip kepimo formas.

NERŪDIJANČIO PLIENO

Šio tipo keptuves renkasi mažesnė dalis, tačiau tie, kas nusimano apie nerūdijantį plieną bei namuose naudoja šio tipo puodus, į komplektą renkasi tokią keptuvę: „Mūsų produkcijoje yra naudojamas aukštos kokybės, 316 (18/10) chirurginis plienas. Visi nerūdijančio plieno produktai yra testuojami ir atitinka Europos Parlamento direktyvas.“

Nerūdijantis plienas yra lengvai valomas, sterilus, tvirtas, atsparus korozijai bei ilgaamžis.Greitai įkaista, puikiai laiko bei paskirsto šilumą, todėl maistas išlieka karštas.Sunaudosite daugiau riebalų.

KETAUS

Kas tas ketus? Geležies, anglies ir silicio lydinys, plačiai naudojamas inžinerijoje, nuo vamzdžių iki mašinų detalių. Šias keptuves dievina vyresnio amžiaus pirkėjai. Jei namuose turite čirvinių blynų kepyklę, žinokite, kad ji pagaminta iš ketaus.

Ilgaamžės. Jeigu norite keptuvę perduoti savo anūkams, rinkitės šią.Sunkios, labai gerai išlaiko karštį, tad puikiai tinka kepti mėsą, didkepsnius ar kitus ilgesnio kepimo reikalaujančius produktus bei patiekalus.Prieš gaminant keptuvę reikia paruošti: išvalyti, sutepti aliejumi ir iškaitinti orkaitėje apie 200 laipsnių temperatūroje 1 val. Kartais tokią procedūrą reikia pakartoti ir kelis kartus, kad uždarytumėte porėtą paviršių ir jis taptų nelipnus.


KEPIMO CIKLAI

Ciklai = kepimo kartai. Ant kiekvienos keptuvės pakuotės nurodyta, kiek kepimo ciklų konkreti keptuvė turėtų tarnauti. Amplitudė – 3–22 tūkst. Akmens masės modelio keptuvės atsparios aplinkos veiksniams. Pašnekovė pasakoja, kad jose gali būti kepamos netgi vinys! Svarbu pabrėžti, jog atsparumas priklauso nuo akmens šlifavimo, apdirbimo lygio bei eksploatacijos. Apie ketaus keptuvės patvarumą tikriausiai net neverta kartoti.


DANGOS STORIS

Jis byloja apie keptuvės sluoksnius, jos dažniausiai būna dviejų, trijų ar keturių sluoksnių. Anot pašnekovės, 25–35 mikronai (simbolis – µ) yra nemažai, mat tokia keptuvė yra trisluoksnė. Paprastai tariant, kuo daugiau sluoksnių, tuo keptuvė kokybiškesnė ir ilgaamžiškesnė.


KAINA

Kaina priklauso nuo keptuvės charakteristikos – modelio, dydžio, kepimo savybių, kitų faktorių. Vis dėlto, pigesnė keptuvė, nereiškia prastesnė: „Tiesiog jos charakteristika bus paprastesnė, mažiau kepimo ciklų, plonesnis dangos sluoksnis. Pas mus keptuvę galima įsigyti nuo 6,99 Eur iki 120 Eur. Brangiausia yra profesionalams skirtų keptuvių linija „FISSMAN PRO“. Gerą keptuvę įsigyti galima tikrai daug neinvestuojant.“


KIEKIS VIRTUVĖJE

Kiek keptuvių reikia turėti? Žinoma, kad šis klausimas labai individualus. Juk kai kurie apskritai vengia kepto maisto, tačiau jei nesate iš tų, tuomet skaitykite toliau: „Iš patirties galiu pasakyti, jog įprastai reikalingos dvi keptuvės. Viena – mažo diametro, visokiems maisto „greitukams“, smulkiam gaminimui bei maisto pašildymui. Antra – didesnė ir gilesnė, 26 arba 28 cm. Ji puikiai tinka gaminti rimtesnius ir gausesnius patiekalus didesniam žmonių skaičiui.“

„FISSMAN“ keptuvių rasite Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių „Akropoliuose“, Kaune – prekybos centre „Mega“.

bottom of page