Mitas ar tiesa? Ar alyvuogių aliejus tinka kepti?
- eglerace
- 04-01
- 3 min. skaitymo
Atnaujinta: 04-01
Augaliniai aliejai yra aliejai, išgaunami iš įvairių aliejinių augalų arba jų dalių, pavyzdžiui,
vaisiaus, kauliukų, sėklų ir pan. Augalinių aliejų yra labai įvairių – tai ir rapsų, ir saulėgrąžų, ir
migdolų, ir graikinių riešutų, ir linų sėmenų, ir kanapių, ir alyvuogių, ir kokosų ir t. t. Ar visi jie
vienodai vertingi? Ar reikėtų vartoti juos papildomai – kaip maisto papildus, pavyzdžiui, po
arbatinį šaukštelį kiekvieną dieną? Ar geras aliejus yra tas, kuris yra brangus? Ir – amžinas
klausimas – ar alyvuogių aliejus tinkamas kepti?

Į šiuos klausimus, sugriaudamas arba patvirtindamas mitus, atsako Vilniaus universiteto
Medicinos fakulteto profesorius dr. Rimantas Stukas.
Ar tiesa, kad visi augaliniai aliejai yra vienodai naudingi organizmui?
Mitas. Nors išoriškai aliejai gali būti labai panašūs savo tekstūra, spalva ir pan., tačiau jų
biologinė vertė gali labai skirtis.
Turime nepamiršti, kad augaliniuose aliejuose yra ne tik sveikatai palankių polinesočiųjų ir
mononesočiųjų riebalų rūgščių, bet taip pat ir ne tokių palankių sočiųjų riebalų rūgščių, kurių
turėtume stengtis vartoti kuo mažiau. Rekomenduojama, kad sočiosios riebalų rūgštys sudarytų
iki 10 proc. maisto raciono energinės vertės per dieną. Tai yra labai mažai.
Taigi, kuo aliejaus sudėtyje yra mažiau sočiųjų riebalų rūgščių, tuo jis palankesnis sveikatai, nes
sočiosios riebalų rūgštis susijusios su širdies ir kraujagyslių ligomis, išemine širdies liga,
aterosklerozės rizika.
Trumpiau tariant, aliejaus vertę nusako: a) riebalų rūgščių sudėtis, b) spaudimo būdas, nes
vertingiausi yra šaltuoju būdu spausti pirmo spaudimo aliejai c) ekologiškumas, nes ekologiškai
išauginto augalo aliejus yra palankesnis sveikatai.

Kuris augalinis aliejus yra palankiausias ir vertingiausias, o kuris – mažiau palankus
sveikatai ir ne toks vertingas?
Kai kalbame apie šalto spaudimo aliejus, išskirti sveikatai patį palankiausią – nelengva, nes
palankumo kriterijų yra daug ir tikrai nėra taip, kad vienam aliejui būtų būdingi absoliučiai visi.
Dabar aliejų pasirinkimas labai didelis – ir vynuogių kauliukų, ir avokadų minkštimo, ir
sezamų sėklų, ir moliūgų sėklų, ir kanapių. Jie visi spaudžiami šaltuoju būdu ir sudėtyje išsaugo
biologiškai aktyvias medžiagas, tačiau ypatingai didelio skirtumo tarp jų nėra. Daugumoje jų
sočiųjų riebalų rūgščių yra nedaug, o sveikatai palankių rūgščių – maždaug panašus kiekis. Taigi
iš aliejų rinkdamiesi sau tinkamiausią pagal skonį ar aromatą, neapsiriksite.
Išskirti galėtume nebent kelis aliejus.
Mažiausiai palankus – kokosų aliejus, nes jame yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, kurios, nors ir
augalinės kilmės, bet nėra palankios sveikatai. Kita vertus, šis aliejus labai tinkamas kepti, nes
yra stabilus, t. y. sočiosios riebalų rūgštys taip greitai nesioksiduoja, kaitinamos nevirsta
organizmui kenksmingomis medžiagomis. Žinoma, aliejų reikėtų naudoti saikingai – prieš
kepant kepsnį ar kitą produktą tik vos patepti aliejumi keptuvės paviršių.
Kokosų aliejus – puikus kepti, tačiau „žalio” jo suvalgyti reikėtų labai nedaug.
Alyvuogių aliejuje sočiųjų riebalų rūgščių yra labai nedaug, tiesa, nelabai daug yra ir biologiškai
aktyvių polinesočiųjų, o mononesočiųjų riebalų rūgščių daug, tačiau šis aliejus ypatingas tuo,
kad gausus antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčiais polifenoliais, kurie saugo organizmą
nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, stiprina imuninę sistemą, lėtina senėjimo procesus ir pan.
Dar vienas iš visų aliejų smarkiai išsiskiriantis yra sėmenų aliejus. Jo sudėtyje sočiųjų riebalų
rūgščių yra labai mažai, tačiau polinesočiųjų – labai daug, apie 77 proc.

Ar tikrai rapsų aliejaus reikėtų vengti, nes jis, nors augalinis, nėra labai geras?
Dabar tai jau galime vadinti mitu. Nepalankių sveikatai sočiųjų riebalų rūgščių rapsų aliejuje yra
mažiausia iš visų augalinių aliejų – vos 6 proc., polinesočiųjų – apie 36, o mononesočiųjų – apie
58 proc. Labai geri rodikliai tiesa? Tačiau anksčiau šio aliejaus vengdavome, nes jo sudėtyje yra
dvi sveikatai nepalankios riebalų rūgštys – eruko ir miristo. Tačiau šiuolaikinių technologijų
dėka rapsų aliejus yra išgryninimas – abi nepalankios riebalų rūgštys pašalinamos iš aliejaus
sudėties. Išgrynintas, šalto spaudimo rapsų aliejus yra tikrai geras produktas.
SVARBU
Visi šaltuoju būdu spausti aliejai turi būti vartojami švieži.
Polinesočiosios riebalų rūgštys labai greitai oksiduojasi, prisigamina peroksidų –kancerogeninių medžiagų, galinčių išprovokuoti vėžinius susirgimus.
Jeigu aliejus laikomas netinkamomis sąlygomis, turi sąlytį su oro deguonimi, yra veikiamas
saulės šviesos ar šilumos, jis gali oksiduotis. Toks aliejus yra nemaloniai kartaus, net kiek
rūgštelėjusio skonio ir vartoti nebetinkamas – juo negalima nei gardinti salotų, nei naudoti
kepimui.
Ar alyvuogių aliejus tinkamas kepti?
Taip, tinkamas, tačiau kepti ant jo tikrai neapsimoka. Juk jis spaudžiamas šaltuoju būdu, kad tik
būtų išsaugoti organizmui tokie vertingi antioksidantai polifenoliai, o mes jį šildome ir viso šito
netenkame. Šaltuoju būdu spaustus aliejus – visus – geriausia naudoti šaltus – jais tik gardinti
maistą, salotas. Tik taip išsaugome jų vertę.

Ar tiesa, kad aliejų galima rinktis pagal kainą: brangus = geras?
Taip, nes norint išgauti aukštos kokybės, aktyvias biologines medžiagas išsaugojusį aliejų, reikia
daug kainuojančių technologinių sprendimų, taip pat kokybiškos ekologiškos žaliavos.
Kokybiškas aliejus yra išgaunamas tik mechaninėmis priemonėmis. Visa tai išbrangina jo
gavybos procesą.
Gardžių atradimų.