Skonio nuotykis atostogoms – Slovėnijos virtuvė
- eglerace
- prieš 9 valandas
- 4 min. skaitymo
Italijoje – visada labai gerai. Prancūzijoje visada jaučiasi aristokratiška klasika. Ispanijoje visada rasi gerą kainos ir kokybės santykį.
Bet jeigu šįkart norisi kažko ne apie tai, kas yra „kaip visada“, o apie tai, kas gali nustebinti ir dovanoti vaikišką atradimo džiaugsmą, atostogoms rekomenduojame autentišką ir drąsią Slovėnijos virtuvę.

Maistas
Neatrastas brangakmenis. Nenušlifuotas deimantas. Nenuragauta. Laukinė. Smalsi. Tokiais epitetais kalbama apie šią mažą šalį, autentiškai laviruojančią tarp senosios tradicinės ir drąsios inovatyvios moderniosios virtuvės.
Slovėnija garsėja natūraliais, nerafinuotais, labai charakteringais vynais, gaminamais jau 2400 metų, ir autentiška virtuve, kuri gali didžiuotis net dvylika „Michelin“ žvaigždučių apdovanotais restoranais.

Slovėnijoje yra 24 skirtingi gastronominiai regionai, kurių valgiaraščius reguliuoja metų laikai ir vietos produktai, t. y., gaminama iš to, ką valgomo užaugina kalnai, miškai, upės, jūra ir lygumos – nuo avių sūrių, miško grybų, trumų, bičių sunešto medaus ir vietinių vynuogių.
Štai Alpių regionui būdingi troškiniai, rauginti produktai ir laukinė mėsa; Viduržemio pakrantėje dominuoja jūrų gėrybių patiekalai, alyvuogės, vynas; Panonijos lygumų virtuvei būdingų ūkiški (kaimiški) patiekalai, gausūs paprikų, kukurūzų, šakninių daržovių.
Maža šalis turi neabejotinų privalumų – tai maisto produktai iš pirmų rankų – mažų šeimos ūkių, miškų ir sodų, kurie yra natūralūs, „gryni“ ir mažai apdoroti.

Būtent autentika, natūralumas, unikalumas ir meistrystė papirko „Michelin“ gidų skonio receptorius ir 2020-aisiais Slovėnija pirmą kartą sulaukė „Michelin“ žvaigždučių, o visi pasaulio gurmanai ir skonių ieškotojai – rimtos rekomendacijos: „Tai yra privaloma kryptis visiems, kurie vertina talentingus kulinarijos meistrus, gebančius aukščiausios kokybės ingredientus paversti unikaliomis kulinarinėmis patirtimis“, – reziumavo šalį išragavę „Michelin“ atstovai.
Taikliai ir jautriai Slovėnijos virtuvės unikalumą reprezentuoja garsiausios jų virtuvės šefės. 2017 metais „The World's 50 Best Restaurants“ rinkimuose Pasaulio geriausia virtuvės šefe išrinktos Anos Roš (52) garsusis patiekalas – bulvė traškioje šieno plutelėje su grietinės ir ikrų padažu.
Sezoniškumas, natūralumas, autentika, vietiniai laukiniai produktai ir pasaulinio lygio meistriškumas. Tokia yra ne tik tris „Michelin“ žvaigždes turinčio Anos Roš restorano „Hiša Franko“, bet ir visos Slovėnijos virtuvė, kuriai neabejotiną reklamą padarė ekranuose pasirodęs „Netflix“ dokumentinis serialas „Chef’s Table“.

Vynai
„Maža, bet išskirtinė šalis.“ „Vis dar mažai kam žinoma, bet sparčiai populiarėjanti.“
Taip ir panašiai apie Slovėniją kalba vyno žinovai, gurmanai ir mėgėjai. Slovėnija turi senas ir gilias vyno gamybos tradicijas (čia auga ir vienas seniausių vynmedžių pasaulyje – daugiau nei 400 metų skaičiuojantis „Stara trta“ Maribore!), platų unikalių aukštos kokybės vynų asortimentą (nuo klasikinių iki oranžinių ir natūralių), daug mažų ar šeimų vynų ūkių, kurie pagamina daugiau nei 100 000 vyno butelių per metus. Visgi, palyginus su Italija ir Prancūzija, Slovėnija vis dar yra vyno rinkos šešėlyje.
Kita vertus, „šešėlis“ turi savų privalumų – čia vyno gamyba mažiau kontroliuojama ir reglamentuojama, yra labiau kūrybiška ir eksperimentiška, natūrali, su daug rankų darbo (nesiekiama masinės gamybos), vynai labai charakteringi, spaudžiami iš įdomių vietinių vynuogių veislių (Rebula, Žametovka, Šipon, Zelen), dažnai nerafinuoti ir nefiltruoti, natūralios fermentacijos, su būdingu žemės skoniu, laukine ir „gyva“ skonio nata.

Oranžinis vynas – vizitinė kortelė
Slovėnijoje yra trys vyno regionai ir kiekvienas jų – itin savitas. Pavyzdžiui, šiaurės rytuose, šalia Austrijos esantis Podravje garsėja aromatingais baltaisiais vynais („Riesling“, „Sauvignon Blanc“, „Furmint“). Pietryčiuose, šalia Kroatijos, mažiau žinomame Posavje yra gaminamas cviček – unikalus ir lengvas, rūgštesnis rožinis-raudonas vynas su mažai alkoholio. Šalia Talojos esančiame Primorska regione, kuriam yra būdingas šiltesnis, Viduržemio klimatas, gaminami turtingi balti ir raudoni vynai, pavyzdžiui, „Rebula“ (Ribolla Gialla), „Malvazija“, „Merlot“, „Refosk“, tačiau ypatingai šį regioną garsina oranžiniai vynai.
Kaip tik oranžiniai vynai yra išskirtinė Slovėnijos savybė, tarsi šalies vizitinė kortelė. Net vynų rinkoje pirmaujančiose Italijoje ir Prancūzijoje šis vyno stilius – vis dar labai nišinis.
Oranžinis vynas – vienas įdomiausių, seniausių vyno stilių (pradėtas gaminti prieš 6000 metų Sakartvele) ir pastaruoju metu išgyvenantis tikrą renesansą, ypač tarp natūralaus vyno gerbėjų.
Nepaisant pavadinimo, tai nėra vynas iš apelsinų. Tai baltasis vynas, kuris yra gaminamas kaip raudonasis – ilgai jį maceruojant. Tai reiškia, kad vyno gamybos metu vynuogių žievelės, sėklos ir kartais koteliai ilgą laiką laikomi kartu su fermentuojančiomis vynuogių sultimis (misomis), kad į vyną išsiskirtų daugiau spalvos, taninų, aromatų ir skonio medžiagų.
Daugelis oranžinių vynų yra gaminami minimaliai intervenciniu būdu, dažnai brandinami molinėse amforose (qvevri) ar neutraliose statinėse, todėl yra priskiriami natūralių ar biodinaminių vynų kategorijai.
Oranžinių vynų skonis žemiškas, riešutinis, džiovintų vaisių, gali turėti arbatos, medaus, prieskonių natų. Dėl taninų primena švelnesnį raudonąjį vyną, bet su baltojo rūgštingumu. Pasak žinovų, tai yra vynas, kuris provokuoja, o ne pataikauja.


Ranka pasiekiama Slovėnija... Anykščiuose
Oranžinis ir kitų stilių slovėniškas vynas, ir visa šios šalies gastronomija patiks tiems, kurie vertina natūralumą ir autentiką, nori atrasti kažką naujo ir neįprasto, nebijo „laukiniškesnių“, kartais nefiltruotų ar drumstų skonių.
Įdomus faktas: vidutinis slovėnas per metus suvartoja apie 38 litrus vyno. Taigi, daug šalyje pagaminamo vyno ir pasilieka čia, gal todėl turistams ir vyno someljė Slovėnija vis dar labai nepažinta?
Liepos 11–13 dienomis, šalia Anykščių įsikūrusiame 50 ha SAFARI parke vyksiantis unikalus gero maisto, gero vyno ir pramogų renginys – „Wine & Food“ festivalis, yra puiki proga paragauti ir pažinti Slovėniją, nes kaip tik šiemet, slovėnų vyno ir maisto kultūrai bus skiriamas išskirtinis dėmesys: laukiama vyno gamintojų, žinovų, virtuvės šefų iš įvairių šios šalies regionų.
Nepraleiskite progos.
Daugiau apie festivalį skaitykite čia.