Valgykite daugiau žuvies – susiplanuokite žuvies meniu!

Jūs tikrai nenustebsite dar kartą perskaitę, kad Lietuvoje, skirtingai nei, pavyzdžiui, Italijoje ar Prancūzijoje, žuvies valgoma per mažai. Labai per mažai.

2019-aisiais atlikto tyrimo duomenimis net 46,2 proc. apklaustųjų žuvies ir jos produktų valgė tik 1–2 kartus per mėnesį, kai rekomenduojama norma yra 1–2 kartus per savaitę. Tiesa, net 12 proc. visų apklaustųjų žuvies nevartoja visai. (Palyginkite: mėsos ir pieno produktų daugiau nei trečdalis (35,7 proc.) apklaustųjų vartojo kasdien).


Kintai, žuvies gaminiai, ready to cook

Nepatinka kvapas, per daug vargo?

Kodėl ignoruojame ir/ar nepasiilgstame žuvies skonio?

Galbūt dėl to, kad nuo vaikystės neturime suformuoto įpročio valgyti žuvį. Net seną ketvirtadienio, žuvies dienos, tradiciją dėl įvairiausių priežasčių esame nustūmę į užmarštį. Taip pat daugelis yra įsitikinę, kad „gera žuvis – brangi“ (brangesnė už mėsą), „skaniai paruošti žuvį – labai sudėtinga, o gal net neįmanoma“, „Žuvis smirda“ (vieniems „smirda“ žalia, darinėjama, kitiems – net ir kepama), „Žuvį nemalonu ruošti“ (žvynai ir visa kita...).

Tai gajausi mitai, kuriuos, pavyzdžiui, patį pirmąjį, galėtume sugriauti patys ir gan greitai, jeigu tik norėtume. Pastudijuokite kainas artimiausioje parduotuvėje ir įsitikinsite, kad vidutinė mėsos gaminių kaina visgi yra kone trečdaliu didesnė nei žuvies gaminių. O jeigu didžiausią nerimą kelia mintis apie tai, kaip sunku žuvį valyti ir ruošti, arba esate jautrūs kvapams, rinkitės jau apdorotus ir kepti paruoštus produktus, kurių vis daugiau atsiranda Lietuvoje.


Kintai, žuvies gaminiai, ready to cook

Vaikai nevalgo?

Tyrimas taip pat atskleidė, kad maisto produktų pasirinkimui įtakos turi šeimos narių pomėgiai, įpročiai ir, žinoma, kaprizai. Žuvies nemėgsta vaikai? O ar bandėte pasiūlyti žuvainį, t. y. burgerį su žuvies paplotėliu? Gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, kad įpročiui suformuoti reikia dieviškos kantrybės – neragauto ar nemėgstamo produkto reikia pasiūlyti ir/ar duoti paragauti mažiausiai... 17 kartų. Jeigu nepavyks ir bus atmesti 17 skirtingų receptų, vis tiek nenuleiskite rankų – bandykite vėl po 7 metų, nes maždaug kas septynmetį keičiasi žmogaus skonis.


Kaip gyventi kokybiškiau?

Formuoti sveikus įpročius.

Kad formuoti įprotį valgyti ir (pa)mėgti žuvį verta, rodo sveikatos tyrimai. Štai Viduržemio jūros regione, kurio virtuvei būdingi žuvies ir šviežių daržovių patiekalai, širdies ir kraujagyslių ligos yra itin retos, tuo tarpu Lietuvoje šiomis ligomis sergančiųjų tiek daug, kad esame įtraukti į didelės rizikos sirgti šiomis ligomis zoną. Priežasčių, žinoma, nemažai, tačiau viena svarbesniųjų – nesubalansuota mityba, kurioje ypač trūksta daržovių, vaisių ir... žuvies.

Žuvis turtinga kone visoms organizmo sistemoms svarbių medžiagų. Joje gausu vertingųjų omega-3 riebalų rūgščių, kurios naudingos smegenims, širdžiai, odai, plaukams, net regėjimui, tad nekeista, jog ilgalaikiai tyrimai parodė, kad vartojantieji daugiau žuvies gyvena sveikesnį ir... ilgesnį gyvenimą.


Kintai, žuvies gaminiai, ready to cook

Spartesnė medžiagų apykaita ir mažesnis cholesterolis

Žuvies produktuose ir jūros gėrybėse taip pat yra medžiagų apykaitai svarbių baltymų ir nepakeičiamųjų amino rūgščių, kurių pats organizmas negamina ir negauna su augaliniu maistu. Baltymų trūkumas gali turėti neigiamos įtakos raumenų vystymuisi, organizmo gebėjimui kovoti su infekcijomis, bendrai fizinei ir emocinei savijautai. Beje, baltymų skaidymui organizmas išnaudoja net 20-30 kilokalorijų – organizmui intensyviai dirbant labiau skatinama medžiagų apykaita! O tiems, kurie jaudinasi dėl cholesterolio, nesočiųjų riebalų turinti žuvis irgi yra nusiraminimas: tuose riebaluose esantys didelio tankio lipoproteinai ( „gerasis" cholesterolis) „suriša" mažo tankio lipoproteinus („blogąjį" cholesterolį), nuneša juos į kepenis ir pašalina kartu su tulžimi per žarnyną. Todėl norėdami sumažinti „blogojo" cholesterolio kiekį, turime vartoti daugiau „gerojo“.


Kintai, žuvies gaminiai, ready to cook

Gaminti irgi lengva!

Neišvardinsime visų žuvies privalumų, tačiau mitas, kad mėsa organizmui naudingesnė ir reikalingesnė nei žuvis, yra tik mitas. Tiesa, kiekviena žuvų ar jūros gėrybių rūšis yra unikalios sudėties, tad tam, kad organizmą aprūpintumėte visomis reikiamomis maistinėmis medžiagomis, vitaminais bei mineralais, rekomenduojama valgyti kuo įvairesnių žuvies produktų bent keliskart per savaitę. O kad tai padaryti būtų lengva, rinkitės „Ready to cook“ žuvies gaminius.

Pavyzdžiui, pirmadienį – žuvainį su lašišos ir džiovintų pomidorų paplotėliu, o ketvirtadienį – karpio kukulaičius arba „Karpio kaštonus“ – taip juos pavadino UAB „Kintai" naujos žuvies gaminių linijos kūrėjai.


Kintai, žuvies gaminiai, ready to cook

Susiplanuokite žuvies meniu!

„Jau daugiau nei 30 metų užsiimame žuvies auginimu, mūsų 600 ha žuvininkystės tvenkiniai įkurti Nemuno deltos regioninio parko teritorijoje ir yra „maitinami“ tyru Minijos vandenių, čia, natūralios gamtos apsuptyje auginame karpius, plačiakakčius, eršketus, amūrus, lynus, upėtakius ir kitas žuvis.

Reaguodami į klientų poreikius ir besikeičiančias gyvenimo sąlygas sukūrėme naują liniją maistingų, puikios sudėties, sveikatai palankių žuvies produktų, kurie yra ir labai greitai, lengvai ir - tikrai skaniai - paruošiami, kad kokybiška ir šviežia žuvimi norėtųsi mėgautis ne tik per šventes, bet ir kasdien! - sako UAB „Kintai“ marketingo vadybininkė Kristina Višinskienė.


Suplanuokite naują žuvies meniu įtraukdami naujus produktus:

  • ŽUVAINIAI – paruošti kepti žuvies maltinukai, tobulai tinkantys gardiems žuvies burgeriams, bet verti atsidurti ir išrankiausio sveikuolio lėkštėje! Rinkitės iš 3 ryškių skonių: lašišos su džiovintais pomidorais, plačiakakčio ir karpio su žolelėmis ar karpio su imbieru bei ciberžole. P.S. pakuotės nugarėlėje rasite mūsų firminį žuvies burgerių – ŽUVAINIŲ receptą!

Kintai, žuvies gaminiai, ready to cook

  • KARPIO KAŠTONAI – gardūs, švelnaus skonio lietuviškų žolelių natomis praturtinti kukulaičiai, kurie patinka ne tik suaugusiems, bet ir išrankiausiems mažiesiems gurmanams! Ne tik skanūs, bet ir labai simpatiški.

Kintai, žuvies gaminiai, ready to cook

  • Kokybiškų užkandžių mėgėjams – net 6 skonių ŽUVIES UŽTEPĖLĖS. Kiekviena vis kitokia ir ypatinga. Mėgstantiems aštriau – karpis su paprika ir jalapenu, intensyviau – su baklažanu ir česnaku arba su saulėje džiovintais pomidorais, grybų mėgėjams – su „karališkaisiais“ baravykais, vertinantiems klasiką – eršketas su medumi ir garstyčiomis, o norintiems išbandyt kažką visai naujo – plačiakaktis su moliūgu ir traškiomis kanapių sėklomis!

Kintai, žuvies gaminiai, ready to cook