Valgykite daugiau žuvies – susiplanuokite žuvies meniu!

Jūs tikrai nenustebsite dar kartą perskaitę, kad Lietuvoje, skirtingai nei, pavyzdžiui, Italijoje ar Prancūzijoje, žuvies valgoma per mažai. Labai per mažai.

2019-aisiais atlikto tyrimo duomenimis net 46,2 proc. apklaustųjų žuvies ir jos produktų valgė tik 1–2 kartus per mėnesį, kai rekomenduojama norma yra 1–2 kartus per savaitę. Tiesa, net 12 proc. visų apklaustųjų žuvies nevartoja visai. (Palyginkite: mėsos ir pieno produktų daugiau nei trečdalis (35,7 proc.) apklaustųjų vartojo kasdien).


Kintai, žuvies gaminiai, ready to cook

Nepatinka kvapas, per daug vargo?

Kodėl ignoruojame ir/ar nepasiilgstame žuvies skonio?

Galbūt dėl to, kad nuo vaikystės neturime suformuoto įpročio valgyti žuvį. Net seną ketvirtadienio, žuvies dienos, tradiciją dėl įvairiausių priežasčių esame nustūmę į užmarštį. Taip pat daugelis yra įsitikinę, kad „gera žuvis – brangi“ (brangesnė už mėsą), „skaniai paruošti žuvį – labai sudėtinga, o gal net neįmanoma“, „Žuvis smirda“ (vieniems „smirda“ žalia, darinėjama, kitiems – net ir kepama), „Žuvį nemalonu ruošti“ (žvynai ir visa kita...).

Tai gajausi mitai, kuriuos, pavyzdžiui, patį pirmąjį, galėtume sugriauti patys ir gan greitai, jeigu tik norėtume. Pastudijuokite kainas artimiausioje parduotuvėje ir įsitikinsite, kad vidutinė mėsos gaminių kaina visgi yra kone trečdaliu didesnė nei žuvies gaminių. O jeigu didžiausią nerimą kelia mintis apie tai, kaip sunku žuvį valyti ir ruošti, arba esate jautrūs kvapams, rinkitės jau apdorotus ir kepti paruoštus produktus, kurių vis daugiau atsiranda Lietuvoje.


Kintai, žuvies gaminiai, ready to cook

Vaikai nevalgo?

Tyrimas taip pat atskleidė, kad maisto produktų pasirinkimui įtakos turi šeimos narių pomėgiai, įpročiai ir, žinoma, kaprizai. Žuvies nemėgsta vaikai? O ar bandėte pasiūlyti žuvainį, t. y. burgerį su žuvies paplotėliu? Gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, kad įpročiui suformuoti reikia dieviškos kantrybės – neragauto ar nemėgstamo produkto reikia pasiūlyti ir/ar duoti paragauti mažiausiai... 17 kartų. Jeigu nepavyks ir bus atmesti 17 skirtingų receptų, vis tiek nenuleiskite rankų – bandykite vėl po 7 metų, nes maždaug kas septynmetį keičiasi žmogaus skonis.


Kaip gyventi kokybiškiau?

Formuoti sveikus įpročius.

Kad formuoti įprotį valgyti ir (pa)mėgti žuvį verta, rodo sveikatos tyrimai. Štai Viduržemio jūros regione, kurio virtuvei būdingi žuvies ir šviežių daržovių patiekalai, širdies ir kraujagyslių ligos yra itin retos, tuo tarpu Lietuvoje šiomis ligomis sergančiųjų tiek daug, kad esame įtraukti į didelės rizikos sirgti šiomis ligomis zoną. Priežasčių, žinoma, nemažai, tačiau viena svarbesniųjų – nesubalansuota mityba, kurioje ypač trūksta daržovių, vaisių ir... žuvies.

Žuvis turtinga kone visoms organizmo sistemoms svarbių medžiagų. Joje gausu vertingųjų omega-3 riebalų rūgščių, kurios naudingos smegenims, širdžiai, odai, plaukams, net regėjimui, tad nekeista, jog ilgalaikiai tyrimai parodė, kad vartojantieji daugiau žuvies gyvena sveikesnį ir... ilgesnį gyvenimą.


Kintai, žuvies gaminiai, ready to cook