top of page

Organizmą šildantys produktai

Šaltą žiemos dieną sušildyti iš vidaus ir jaukumo jausmą sukelti gali ne tik karšta arbata ar konjako gurkšnis. Nebūtina savo organizmo apkrauti ir riebiais makaronais su sūriu ar kiaulienos šonkauliukais. Termometro stulpeliui nustojus kristi į nepakeliamas žemumas, pristatome septynis organizmą šildančius maisto produktus.

AITRIOJI (CHILI) PAPRIKA

Už ugnį, įsiplieskusią burnoje, atsikandus aitriosios paprikos, yra atsakingas antioksidantas kapsaicinas. Kapsaicinas skatina medžiagų apykaitą ir stabdo riebalų kaupimąsi organizme. Pastebėta, kai aitrioji paprika yra įtraukiama į valgiaraštį, kuris yra orientuotas į didelį riebalų suvartojimą, atsikratoma net iki aštuonių procentų kūno masės. Geriausiai žiemą sušildys aitriųjų paprikų troškinys su neišsenkančiu baltymų šaltiniu: pupomis, pomidorais, kuriuose gausu nuo širdies ligų saugančių likopenų, ir visiems atvira antioksidantų saugykla – svogūnais. Svarbiausiu troškinio ingredientu laikykite daržoves, o ne mėsą.

pip

Kai aitriosios paprikos yra įtraukiamos į valgiaraštį, kuris yra orientuotas į didelį riebalų suvartojimą, atsikratoma net iki aštuonių procentų kūno masės.


AVOKADAS

Įsileidę avokadą į savo virtuvę ir juo pakeitę sviestą, turėtume šiam kaulavaisiui praverti ir orkaitės duris. Mažai kam žinoma, bet kreminė apkepto avokado struktūra savo lengvumu pranoksta pilnai sunokusį avokadą. Stambiai supjaustytą avokadą apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagal skonį apibarstykite druska, pipirais ir džiovintų česnakų milteliais. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir kepkite apie 15 minučių. Nedelskite, kol avokadas atvės, ir valgykite jį su kitomis daržovėmis ar duona. Maždaug pusė avokadą sudarančių riebalų rūgščių yra mononesočiosios, tai yra tos, kurios mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir aprūpina ląsteles maistingomis medžiagomis. Mokslininkai avokadą sieja su trumpalaikiu, bet būtent dėl šio produkto valgymo padidėjusiu laimės pojūčiu. Tačiau viršų visada turi imti saikas – viena avokado porcija yra laikoma penktadalis kaulavaisio.

_MG_0148

Kreminė apkepto avokado struktūra savo lengvumu pranoksta pilnai sunokusį avokadą (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


GRAIKINIAI RIEŠUTAI

Graikinius riešutus vartoti patariama ištisus metus, tačiau žiemą skrudinti graikiniai riešutai gali tapti puikiu užkandžiu, kuris bet kokiu oru savyje turės omega 3 riebalų rūgščių ir gerins širdies veiklą. Tiesiog išrikiuokite riešutus ant kepimo popieriaus, vienu mostu palaiminkite aliejumi ir penkias minutes kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

_MG_0058

Vienu mostu palaiminkite aliejumi ir penkias minutes kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


IMBIERAS

Neatskirkite plikomos arbatos nuo tarkuoto imbiero draugijos. Imbieras garsėja termogeninėmis savybėmis, kurios palaiko šilumą, skatina medžiagų apykaitą ir suaktyvina kraujotaką. Anot „Metabolism“ žurnale pasirodžiusio tyrimo, žmonės, kurie savo pusryčių gėrimą papildydavo imbieru, alkį pajausdavo keliomis valandomis vėliau nei tie, kurie imbiero nevartojo. Taip pat arbata su imbieru gali palengvinti skausmą, kurį jaučiame po intensyvios treniruotės.

imbieras

Tie, kurie savo pusryčių gėrimą papildydavo imbieru, alkį pajausdavo keliomis valandomis vėliau nei tie, kurie imbiero nevartojo.


LEDAI

Ne veltui sakoma, kad gydytis reikia tuo, nuo ko buvo užsikrėsta. Norintiems išginti šaltį, patariama valgyti ledus. Produktai, kurių sudėtyje esančių riebalų, baltymų ir angliavandenių kiekis viršija vidutinę normą, prailgina virškinimo proceso trukmę ir sunaudoja daugiau energijos, kuri galiausiai tampa šiluma.

001

Ledai prailgina virškinimo proceso trukmę ir sunaudoja daugiau energijos, kuri galiausiai tampa šiluma.


RUDIEJI RYŽIAI

Rudieji ryžiai nuo įprastų sniego baltumo ryžių nesiskiria tik spalva. Apdorojimo metu baltieji ryžiai netenka daugiau sluoksnių nei rudieji. Pastarieji netenka tik luobelės, taip išsaugodami didesnį kiekį skaidulų. Sudėtingieji angliavandeniai, kurių yra ruduosiuose ryžiuose ir kitose pilno grūdo kruopose, yra sunkiau virškinami ir dėl daugiau energijos reikalaujančio virškinimo proceso šildantys organizmą.

_MG_0144

Sudėtingieji angliavandeniai, kurių yra ruduosiuose ryžiuose ir kitose pilno grūdo kruopose, yra sunkiau virškinami, todėl šildo organizmą (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Naujausi įrašai

bottom of page