top of page

Olimpiečiai Rio de Žaneire per dieną suvalgo 250 tonų maisto + receptai

Prieš metus pradėjęs kurti sportininkams tinkamą valgiaraštį, Rio de Žaneiras jau pasiruošęs malšinti pergalės ištroškusių atletų apetitą. 18 tūkst. olimpiečių bus maitinami keturių plaukimo baseino dydžio salėje. Čia per dieną 2,5 tūkst. žmonių komanda pagamins 250 tonų maisto, išskirtiniame interviu praneša Bonappetit.com.

Visas olimpiečiams gaminamas maistas turėjo pereiti griežtą atranką, atitikti dietologų rekomendacijas ir būti patvirtintas nepriklausomų ekspertų. Kaip Bonappetit.com teigia dietologė Fiona Pelly iš Australijos, dalyvavusi sudarant jau šešių olimpinių žaidynių meniu, renkant patiekalus yra atsižvelgiama į daugelį faktorių:

„Iš pradžių žiūrima, ar sportininkai yra maitinami lygiomis teisėmis turint omenyje jų religiją ir kultūrą. Atletai iš Afrikos maitinasi kitaip nei atletai iš Europos ar Azijos. Po to apgalvojami ir skirtingų mitybų valgiaraščiai: be gliuteno, be riešutų, vegetariški, veganiški, be laktozės. Taip pat apskaičiuojama ir maistinė patiekalų vertė – ar juose yra pakankamai angliavandenių, baltymų. Galiausiai, svarbus ir maisto skonis bei estetika. Jei valgyti atėję sportininkai neras nieko, kas būtų skanu ir patraukliai atrodytų, jie nebus tinkamai pasiruošę varžyboms. Tai yra pakankamai sunku, kai reikia sudaryti tokį platų valgiaraštį. Net ir paprasčiausio jogurto siūlome apie dešimt skirtingų rūšių: sojų, ožkos pieno, riebaus, mažiau riebaus, lieso, graikiško.“

Tai, koks maistas yra ruošiamas sportininkams, priklauso ir nuo jų atstovaujamos sporto šakos. Pavyzdžiui, dviratininkai ir maratonininkai prieš varžybas turi gauti daug angliavandenių. Irkluotojai, imtynininkai ir boksininkai privalo išlaikyti svorio balansą, todėl jiems reikia mažesnę energinę vertę turinčio maisto. F. Pelly pabrėžia, kad maistas yra labai svarbus ir tokioms iš pirmo žvilgsnio fiziškai nesudėtingoms sporto šakoms, kaip sportinis šaudymas. Pasirodo, šio sporto atstovams reikia maisto su pakankamu kiekiu gliukozės, kuri padeda susikoncentruoti.

Populiariausi

Kokie patiekalai tarp olimpiečių sulaukia didžiausio populiarumo? Ilgametę patirtį kuriant olimpiados valgiaraščius turinti dietologė atskleidė, kad tai tikrai nėra išskirtiniai patiekalai. Dažniausiai – pica ir makaronai. Kartu su sportininkais tuo pačiu maistu maitinasi ir dietologai, stebinantys, ar patiekalų porcijų dydžiai yra tikslūs ir ar sportininkams yra prieinama visa reikiama informacija apie maistą.

Išbandykite šį picos receptą:

PICA SU ŠPARAGAIS IR PIEVAGRYBIAIS

PICA SU ŠPARAGAIS IR PIEVAGRYBIAIS


Įvairovė

Sportininkai galės rinktis maistą iš kelių skirtingo maisto zonų: vietinio braziliško maisto, Azijos virtuvės, tarptautinės virtuvės, makaronų stotelės, islamo įstatymams neprieštaraujančio ir „Halal“ ženklu pažymėto bei košerinio maisto. Kaip ir kiekvienoje olimpiadoje, jos dalyviai turės galimybę paragauti ir tradicinių braziliškų patiekalų: „pão de queijo“ (duonos kamuoliukų, įdarytų sūriu), „tapioca“ (manijoko paplotėliai), „farofa“ (pagardas, gaminamas iš manijoko miltų), „açaí“ (vaisių iš Amazonės džiunglių), „brigadeiro“ (tradicinis braziliškas saldumynas, gaminamas iš šokolado, tirštinto pieno ir sviesto).

Išbandykite šį spagečių receptą:

SPAGEČIAI SU PARMOS KUMPIU IR GRAŽGARSTĖMIS

SPAGEČIAI SU PARMOS KUMPIU IR GRAŽGARSTĖMIS


Ekologija

Olimpiados organizatoriai oficialiame interneto puslapyje skelbia, kad didelis dėmesys bus skirtas ir maisto atliekų tvarkymui: atliekos bus skirstomos į organiškas ir perdirbamas. Visi didžiuliame restorane naudojami indai ir įrankiai yra pagaminti iš mikroorganizmų suskaidomų medžiagų.

Pasak Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) viešųjų ryšių specialistės, kuri šiuo metu yra Rio de Žaneire, Godos Smilingytės, Lietuvos olimpiečiai valgo tą patį, ką ir kitų šalių atstovai:

„Sportininkai maitinasi su visais žaidynėse dalyvaujančiais sportininkais valgykloje, už mitybą atsakingi žaidynių organizatoriai.“

Naujausi įrašai

bottom of page