Ne per saldi pertraukėlė: nauji būdai pasimėgauti šokoladu VMGonline
top of page

Ne per saldi pertraukėlė: nauji būdai pasimėgauti šokoladu

  • eglerace
  • prieš 4 valandas
  • 2 min. skaitymo

Druska desertuose – šokoladuose, leduose, pyraguose, kremuose – šiandien atrodo visiškai

natūralus, savaime suprantamas derinys, bet taip nebuvo visada. Iki maždaug 2000-ųjų druska

priklausė nesaldžių patiekalų pasauliui.

Manoma, kad druską į desertus atvedė žymi šokolado meistrė amerikietė Fran Bigelow („Fran’s

Chocolates” įkūrėja). Maždaug 2003-iaisiais ji pasiūlė šokoladą su jūros druska kaip delikatesą –

jos sukurtą „salted caramels“ (juodas šokoladas su druska) pamėgo ir, be abejo, populiarino JAV

prezidentas Barackas Obama. Netrukus ši tendencija paplito po visą pasaulį.


Unsplash.com nuotr.
Unsplash.com nuotr.

VILNIAUS PERGALĖ šokolado meistrai eina dar toliau. Jeigu juodas šokoladas ir druska jau

yra skonio klasika, tai pieniškas šokoladas su druska šiandien dar yra naujovė, kuri, tikėtina,

netrukus bus vadinama modernia skonio klasika.

Pasak skonių ieškotojo, virtuvės šefo, kulinarinių laidų vedėjų ir knygų autoriaus Alfo Ivanausko,

PERGALĖ pieniškas šokoladas su žaliąja citrina ir Himalajų drusk – yra, pirma, rimtas argumentas

pieniško šokolado skeptikams iš naujo įvertinti jo skonį, o mėgėjams – atrasti naują, dar nepatirtą

jo skonio „spalvą”.

„Pieniškas šokoladas juodojo šokolado gerbėjams yra per saldus. Tačiau druska „nugesina”

saldumą, suteikia charakterio, kurio, lyginant su juoduoju šokoladu, pieniškam šiek tiek trūksta,

todėl jis neretai vadinamas vaikų skanėstu. PERGALĖS šokolado meistrams pavyko sukurti

idealią surūmo ir saldumo formulę, kurios dėka pieniškas šokoladas nepraranda savo kremiško

saldumo, tačiau tampa maloniai išraiškingesnis”.


VILNIAUS PERGALĖ nuotr.
VILNIAUS PERGALĖ nuotr.

Idėjos trumpai pertraukėlei

Šokolado plytelė reiškia kad ir trumpą, bet malonią pertraukėlę, laiką sau. Pieniškas šokoladas su

Himalajų druska – saldus, kreminis, truputį sūrus, todėl tobulai dera su karstėjusia juoda kava ar

espresso. Tačiau šis derinys yra toks uiversalus, kad gali būti derinamas tiek su kitais saldžiais,

tiek su sūriais ar net rūgščiais skoniais. Keletas idėjų, kaip dar labiau pasimėgauti PERGALĖS

pienišku šokoladu su žaliąja citrina ir druska.


Šokoladas + sūris

Ypač dera su riebiais švelniais Brie ar Camembert, ožkų pieno ir mėlynaisiais pelėsiniais sūriais.

Pasiruoškite greitų mini užkandžių: ant krekerių dėkite mažas sūrio riekeles, o ant šių – po

šokolado gabalėlį.


Šokoladas + vaisiai ir uogos

Šviežios figos, džiovinti abrikosai, obuolio griežinėlis su šlakeliu medaus ant viršaus – netikėti

deriniai, moderni skonio klasika.


Šokoladas + švieži kepiniai

Gabalėlis šokolado ant dar šilto sviestinio kruasano, šokolado gabalėlis ant plonų skrudintos

duonos traškučių. Tiesiog pabandykite.

Be abejo, su kava. Karstelėjusi Espresso arba juoda kava ir gabalėlis saldžiai sūraus PERGALĖ

pieniško šokolado – idealu.


Skanių atradimų.

bottom of page